Customer relationship management (CRM) software is een manier om doelgericht aan de relatie met je klanten of potentiële klanten te kunnen werken. CRM is ontstaan uit de behoefte van verkoopteams om allerlei relaties en interacties te beheren die jouw bedrijf met (potentiële) klanten heeft en samen te smelten tot één enkel platform voor interactie met klanten en om deals te sluiten. Vergelijk ERP Software op het internet om de beste deal te vinden.

1. Stroomlijn het verkoopproces

statistieken-sales-bloggen

Mensen zoeken vaak naar een CRM-oplossing wanneer hun proces niet succesvol is. Microsoft Excel werkt niet, mensen overschrijven elkaars werk, leads worden niet opgemerkt en nog veel meer. Bij het kiezen, het adopteren en het aanpassen van jouw CRM-oplossing is het belangrijk om de focus te houden op een eenvoudig verkoopproces.

2. Kies voor de minste weerstand van de gebruiker

Bedrijven, die eenvoudige tools bouwen, blijven meestal zoeken naar manieren om frictie te voorkomen en naar hoe ze nog eenvoudigere tools en functies kunnen bouwen. Maar het tegenovergestelde is vaak waar. Het verminderen van frictie op het platform waar dat plaatsvindt, is een goede vuistregel om ervoor te zorgen dat je CRM zo gebruiksvriendelijk mogelijk is.

3. Ondersteun je workflows

Je verkoopteam heeft al workflows om nieuwe contacten te kunnen leggen, kansen om klanten om te zetten in leads en deals te sluiten. Het is een taak van een CRM-platform om die organisatorische workflows te verbeteren en te versoepelen en niet om het wiel opnieuw uit te vinden.

4. Servicetickets kunnen niet elke fout herstellen

Bedrijven zouden niet kunnen werken zonder helpdeskplatforms en krachtige IT-ondersteuning voor alle apps en systemen die zijn aangesloten op de bedrijfsinfrastructuur. CRM kan een gevaar vormen wanneer je, wanneer er iets misgaat, te veel afhankelijk bent van de IT-afdeling. Een eenvoudig CRM-systeem vereist vaak slechts een eenvoudige oplossing.

5. Samenwerking tussen de teams bevorderen

business team

CRM is geen wondermiddel. Marketeers en verkopers moeten met elke andere afdeling in een bedrijf blijven samenwerken om van een nieuwe klant een loyale terugkerende klant te maken. Als jouw CRM-software het lastig maakt om te communiceren en de samenwerking tussen de teams en de afdelingen te vergemakkelijken, is er iets niet in orde.

6. Vastigheid is de vijand

Zakelijke behoeften veranderen. Soms heeft de software, die een bedrijf gebruikt, ook verandering nodig. Het CRM-systeem waarin jij investeert, moet ofwel de flexibiliteit hebben om te kunnen schalen terwijl jouw organisatie evolueert of op zijn minst moet een leverancier je niet beperken door complexe technische vereisten, die het moeilijk maken om zo snel mogelijk wijzigingen aan te kunnen brengen.

7. CRM kan niet alles herstellen

Het kopen van nieuwe tools is altijd aantrekkelijk. De nieuwe aankoop kan je echter ook wijzen op het feit dat dit de problemen, die je in je verkoopproces kunt tegenkomen, niet voor je kan oplossen.

Laat een reactie achter