Het is belangrijk dat ook kleine bedrijven een bijkomend veiligheids en gezondheidsprogramma in kracht nemen. Dit programma omtrent gezondheid en veiligheid om het voorkomen van werk gerelateerde ongelukken en ziektes op de werkvloer. Als een eigenaar van een klein bedrijfje en als werkgever heb je verantwoordelijkheid om een veilige werkplek te verzorgen.

De grootte van het gezondheids en veiligheidsprogramma hangt af van de grootte van het bedrijf en de gevaren op de werkvloer. Normaal gesproken zal een klein bedrijf in een paar pagina’s de gezondheids en veiligheidsvoorwaarden opnemen en beschrijven. De volgende zeven stappen leggen de focus op de basics voor een minder formeel programma voor de kleinere bedrijven: deze stappen voor een veilige werkomgeving zullen de steunpilaren zijn voor jouw gezondheids en veiligheidsprogramma.

1. Maak een plan om de veiligheid en gezondheid te promoten

Als een werkgever moet je mogelijke gevaren op de werkvloer kunnen inzien en moet je stappen maken om deze tot een minimum te beperken. Maak een veiligheidsplan. Vertel je werknemers wat ze moeten doen om veilig aan het werk te gaan en vertel wat je van ze verwacht. Zorg ervoor dat je werknemers toegang hebben tot een EHBO doos. Een BHV cursus is hiervoor de juiste keuze.

Gevaren kunnen zijn: een schoonmaker die werkt met zware schoonmaakmiddelen, een mechanicus die werkt met grote apparaten, een magazijnmedewerker die zware dozen moet stapelen of zelfs mensen die in de windindustrie werken. Voor mensen die bijvoorbeeld in de windindustrie werken is er een GWO Winda veiligheidstraining beschikbaar.

2. Inspecteer je werkplek

openruimte kantoor

Controleer de uitrusting en het gereedschap regelmatig om ervoor te zorgen dat alles nog veilig is om te gebruiken. Check ook de opslag en ga de veiligheidsprocedure na. Zijn de dozen in de opslag op een veilige manier opgestapeld? Zijn je werknemers op de hoogte van de manier waarop ze veilig zware dingen moeten tillen? Weten je werknemers waar de nooduitgang is en waar ze moeten verzamelen bij brand? Wanneer werknemers buitenwerken en hierbij hard geluid komt kijken, zorg er dan voor dat er peltor gehoorbescherming beschikbaar is. Dit kan nog wel eens over het hoofd gezien worden. Om het wat aantrekkelijker te maken voor de werknemers, is er tegenwoordig ook gehoorbescherming met radio.

3. Praat regelmatig met je werknemers

Spreek regelmatig af met je team en praat over de veiligheids en gezondheidsproblemen. Laat ze hun ideeën delen over hoe de veiligheid beter kan. Je kan ook overwegen om EHBO training te geven zodat ze weten wat ze moeten doen.

4. Onderzoek incidenten

Zelfs al leidt een ongeluk niet tot letsel is het nog van belang dat je onderzoek verricht naar het incident om er zo achter te komen wat er is gebeurt, op die manier weet je hoe je het in het vervolg kun voorkomen.

5. Train je werknemers

werknemers training

Goede training is essentieel voor alle werknemers, al helemaal als er een bepaald risico aan het beroep vast zit. Zorg voor goede geschreven instructies en veiligheidsprocedures zodat ze deze zelf kunnen nalopen als ze niet precies weten hoe ze iets moeten doen. Houd ze in de gaten om ervoor te zorgen dat ze de opgedane kennis uit de training goed toepassen. Door de training na te laten zorg je niet alleen voor meer gevaar op de werkvloer maar ben je ook nog eens verantwoordelijkheid voor een ongeluk op de werkvloer. Boek een geschikte cursus voor je werknemers op Edubookers.

6. Houd het bij

Houdt rapporten bij over de EHBO behandeling, inspecties, onderzochte ongelukken en trainingen. Deze informatie zal je helpen om de ontwikkelingen te laten zien omtrent de veilige werkplek

7. Maak veiligheid een speerpunt binnen het bedrijf

Veiligheid moet niet iets bijkomends zijn: het is net zo belangrijk als de klantenservice, voorraden en de boekhouding. De inzet voor veiligheid en gezondheid maken veel verschil, het is de enige manier om je belangrijkste bron te beschermen – je mensen.

Laat een reactie achter