Met een degelijk plan kun je je zoekopdracht voor het aankopen van een huis verfijnen om zo het beste huis voor je te vinden.
Een huizenjacht is net als elke andere shopping-expeditie. Als je precies identificeert wat je zoekt en wat onderzoek doet, kun je je richten op het gewenste huis tegen de beste prijs. Deze tips zullen je slim door het koopproces leiden.
1. Ken jezelf
Weet welk soort huis bij jouw persoonlijkheid past. Geef je de voorkeur aan een nieuw of aan een ouder huis? Een boerderij of een huis met meerdere verdiepingen? Als je een huis dat opgeknapt moet worden aanschaft, ben je dan echt handig of moet je een budget reserveren voor aannemers?
2. Doe wat onderzoek voordat je gaat kijken
Maak een lijst van de eisen die je het liefst in een woning wilt en identificeer welke noodzakelijk zijn en welke extra zijn. Identificeer op basis van reistijd, scholen, recreatie, criminaliteit en prijs drie tot vier buurten waarin je wilt wonen.
3. Krijg je financieën op orde
Over het algemeen zeggen geldschieters dat je je een huis kunt veroorloven dat twee tot drie keer zo hoog is als je bruto inkomen. Maak een budget zodat je weet hoeveel je elke maand comfortabel kunt besteden aan het wonen. Wacht niet om de financiering te gaan onderzoeken tot je een woning hebt gevonden en een bod hebt gedaan.
Verzamel jouw financiële gegevens en maak een afspraak met een geldschieter om een offerte te krijgen waarin wordt beschreven voor hoeveel je in aanmerking komt om te lenen. De geldschieter zal niet noodzakelijk rekening houden met de extra kosten die je betaalt wanneer je koopt of met jouw plannen om een gezin te stichten of een nieuwe auto te kopen, dus zoek in een prijsklasse waarin jij je prettig voelt. Als je een een bod doet, onder voorbehoud van de financiering, wordt jouw bod minder aantrekkelijk voor verkopers.
4. Stel een tijdslijn in
Zijn er problemen om jouw krediet rond te krijgen? Als je de eigenaar bent, heb je je huidige huis dan al verkocht? Als dat niet het geval is, moet je rekening houden met de tijd die nodig is om het te verkopen. Als je zoekt naar huurhuizen, dan moet je ook goed rekening houden met de huurovereenkomst. Verwacht je dat de rente snel zal gaan stijgen? Al deze factoren zijn van invloed op jouw tijdschema’s voor het kopen en het afsluiten van een financiering.
5. Denk op lange termijn
Je toekomstplannen kunnen bepalen welk type huis je gaat kopen. Ben je op zoek naar een startershuis met plannen om over een paar jaar weer te gaan verhuizen of hoop je er vijf tot tien jaar in te kunnen blijven wonen? Met een starterswoning moet je mogelijk jouw verwachtingen aanpassen. Als je van plan bent om er langer te blijven, zorg er dan voor dat je prioriteitenlijst je helpt bij het identificeren van een huis waar je over een tijdje nog steeds van houdt.
6. Werk met een betrouwbare makelaar
Vraag mensen die je vertrouwt voor verwijzingen naar een makelaar, die ze vertrouwen. Maak afspraken met makelaars om vast te stellen welke expertise ze hebben in de buurten van jouw voorkeur en met het soort woning dat je zoekt. Omdat een huis kopen veel emoties teweegbrengt, kun je overwegen of de stijl van een makelaar bij jouw persoonlijkheid past. Daarnaast kan je een hoop geld besparen door een eerlijke prijs te ontvangen.
Vraag ook of de makelaar de koper kan vertegenwoordigen. In tegenstelling tot listing makelaars wiens eerste taak de verkoper is, werken de makelaars voor kopers alleen voor jou, ook al worden ze meestal wel betaald door de verkoper.
7. Wees realistisch
Het is prima om kieskeurig te zijn over het huis en de omgeving die je wilt, maar wees niet te ruimdenkend, te onrealistisch of te verblind door kleine onvolkomenheden. Als je erop staat om in een doodlopende straat te wonen, mis je misschien geweldige huizen in straten, die net zo stil en afgelegen zijn.
Laat je aan de andere kant niet misleiden door een “wow-factor” die je andere zaken zaken zoals bijvoorbeeld geluidsniveaus, die een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven, doen vergeten.
Laat een reactie achter