Turkije is een land met een zeer diverse cultuur en tradities.Bovendien is het een land met verbazingwekkende en gevarieerde landschappen, mensen, gerechten, geschiedenis, kunst en grenzeloze mogelijkheden voor avonturen.
Hier zijn 7 nuttige tips die jouw vakantie in Turkije perfect zal maken.

1. Je hebt een visum nodig

De Turkse douane vereist dat de inwoners van veel landen een visa aanvragen om Turkije binnen te komen. Bezoek Visumbuitenland om er eentje met ideal aan te vragen. Voordat je een visum aanvraagt, moet je ervoor zorgen dat jouw paspoort nog zes maanden vanaf de datum van binnenkomst in Turkije geldig is of anders word je de toegang tot Turkije geweigerd. Het kan een paar weken in beslag nemen om het te verkrijgen.

visa turkije aanvragen

2. Met een beetje inspanning kom je een heel eind

Turkse mensen zijn erg vriendelijk en als je denkt dat het een leuke ervaring zou zijn om uitgenodigd te worden bij een gezin voor Turkse koffie of thee, leer dan een beetje van hun taal. Kijk wel uit voor mannen, die van die vriendelijkheid willen profiteren. Ontdek waarom “Hallo, mijn vriend!” niet altijd is wat je wilt horen.

turkije zonsondergang

3. Neem cash geld in verschillende valuta mee

De gemakkelijkste valuta om in Turkse Lira om te wisselen zijn Amerikaanse dollars en euro’s en wisselkantoren bieden je de beste tarieven. Er zijn in heel Turkije ook geldautomaten, maar vertrouw niet op jouw ATM-kaart als je belangrijkste geldbron omdat niet elke ATM jouw kaart accepteert. Zorg altijd voor een combinatie van contanten (in kleine coupures), een ATM-kaart en een gangbare creditcard. Travellers cheques zijn niet echt aan te raden omdat de meeste winkels ze niet accepteren en banken en postkantoren met zeer lange wachttijden de enige plaatsen zijn om ze te verzilveren.

4. Draag losse kleding

De locatie van Turkije in zowel Europa als in Azië heeft een samensmelting gecreëerd waar oost en west samenkomen en terwijl de steden vrij kosmopolitisch kunnen zijn, behouden de plattelandsgemeenschappen hun oude gebruiken en tradities. Wat ook de reden is dat je naar Turkije reist, je moet je bewust zijn van de juiste kledingetiquette. Als je een vrouw bent, die buiten toeristische gebieden reist, moet je om ongewenste aandacht te vermijden, leren hoe je je moet kleden.

turkije naaier

5. Traditionele Turkse toiletten zijn er in overvloed

Hoewel veel Turkse hotels, musea, restaurants enz. westerse toiletten hebben, zul je zeker ook enkele squats tegenkomen. Beginners kunnen dit aanvankelijk als een uitdaging ervaren, maar zullen er snel genoeg aan gewend raken en er misschien zelfs van genieten. We raden aan om vooraf objecten en portefeuilles uit je zakken te verwijderen. Er is naast de squat meestal wel een kraan met stromend water, die je kunt gebruiken om te spoelen. Neem ook altijd wc-papier en kleine muntjes mee omdat de meeste openbare toiletten (en het wc-papier) niet gratis zijn. Antiseptische doekjes worden ook sterk aanbevolen.

6. Is het veilig om in Turkije kraanwater te drinken?

Het kraanwater in Turkije wordt over het algemeen als veilig om te drinken beschouwd, maar als voorzorgsmaatregel tegen maagklachten kun je beter mineraalwater uit flessen drinken, dat in winkels, hotels en restaurants verkrijgbaar is.

7. Hoe is het eten in Turkije?

Het Turkse eten is over de hele wereld beroemd. Kijk uit naar meze bestaande uit houmous en andere dips, dolma (gevulde wijnbladeren), kaassigaren, de alomtegenwoordige doner kebab en pide – een soort pizza. Exotische, versgeperste sappen, noten en fruit zijn overal verkrijgbaar. Als je behoefte aan koffie hebt, probeer dan de Turkse koffie eens, die vol, donker en vaak gearomatiseerd is met kardemom.

turkije eten

Het ontbijt in Turkije bestaat meestal uit een reeks verschillende kazen, olijven, brood, verschillende soorten jam en honing en af en toe een speciaal soort pittige worst genaamd sucuk, die met eieren wordt gegeten. Menemen is ook een populair ontbijtgerecht en bestaat uit roerei met gesauteerde groenten.

Degenen die graag vlees eten, hebben geluk. Het Turkse eten is met gerechten zoals Kofte (Turkse gehaktballen) en Kuzu Tandir (langzaam gekookt lamsvlees met rijst) perfect voor vleesliefhebbers. Lahmacun, plat brood gegarneerd met gehakt, citroen en yoghurt is een populaire snack en is bij straatkraampjes in het hele land te vinden. Als toetje kun je je tanden in de kleverige, nootachtige, stroperige verrukking die baklava heet zetten of je tegoed doen aan blokjes Turks fruit.

Laat een reactie achter