Wanneer je merkt dat er nog maar weinig ruimte op je iPhone over is, kun je om weer ruimte vrij te maken of je opslagruimte uit te breiden beginnen met het verwijderen van apps en het verwijderen of het overzetten van foto’s en video’s. Je kunt ook met behulp van wat trucjes proberen om wat extra ruimte vrij te maken op je iPhone. Buiten de trucjes hieronder, is de makkelijkste oplossing om meer ruimte vrij te krijgen op je Iphone een flash drive te kopen van Sandisk.

Omdat niemand het echt leuk vindt om gedwongen apps te moeten verwijderen of om aan de slag te gaan met de foto-opslag, zullen we in dit artikel een aantal manieren bekijken waarop je wat ruimte op je iPhone kunt terugwinnen zonder echt zulke drastische maatregelen te hoeven nemen.

1. Stop het standaard opslaan van teksten

Standaard slaat de iPhone alle tekstberichten, die je verzendt en ontvangt, op… en dit blijft dan ook opgeslagen. Dit is handig als je een gesprek van 15 maanden geleden wilt opzoeken maar het is niet zo handig als je die opslagruimte eigenlijk nodig hebt. Als je wilt voorkomen dat je telefoon teksten standaard definitief opslaat, open je de app Instellingen en tik je op Berichten. Scroll dan naar beneden tot je bij de Berichtgeschiedenis komt en tik op Berichten bewaren. Verander definitief dan in 30 dagen of in 1 jaar. Een pop-up berichtje zal je vragen of je de oudere berichten wilt verwijderen; tik dan om door te gaan op Verwijderen.

2. Sla foto’s niet dubbel op

Als je de HDR-modus op je iPhone of Instagram veel gebruikt, heb je waarschijnlijk al wel gemerkt dat je telefoon automatisch steeds twee foto’s opslaat: de HDR-versie en de normale versie (of, in het geval van Instagram, de gefilterde, bijgesneden Instagram-versie en de normale versie).

Om het dubbel opslaan van HDR-foto’s te stoppen, open je de app Instellingen en ga je naar Foto’s en camera. Scrol dan omlaag en verzet de schakelaar, die je naast Normale foto behouden kunt vinden. Als je een iPhone 7 Plus hebt, zie je ook een soortgelijke schakelaar voor de portretmodus en ook deze kun je uitschakelen.

Om te stoppen met het dubbel opslaan van je Instagram-foto’s, open je de Instagram-app, tik je op je profieltab en tik je vervolgens op het pictogram Instellingen, die je in de rechterbovenhoek zult vinden. Verzet onder Instellingen de schakelaar Originele foto’s opslaan naar uit.

3. Stop de fotostream

De foto’s in je fotostream nemen ook ruimte in beslag, maar niet zoveel als de originele foto’s, omdat ze door Apple naar een apparaat met een geoptimaliseerde resolutie worden geüpload. Je hebt deze foto’s waarschijnlijk niet meer nodig, omdat het in de meeste gevallen alleen duplicaten zijn van foto’s, die al op je apparaat staan.

Als je de fotostream functie wilt uitschakelen, open je de Instellingen van de app en ga je naar Foto’s en camera en schakel je Uploaden naar mijn fotostream uit. De foto’s in je fotostream worden dan van je iPhone verwijderd, maar ze blijven nog wel op andere apparaten (zoals je iPad of je computer) staan waarvoor de fotostream functie nog is ingeschakeld. Ze blijven vanaf de datum waarop ze zijn geüpload ook nog 30 dagen op je iCloud-account staan.

4. Wis de cache van je browser

Als je de hele tijd Safari gebruikt, slaat je iPhone mogelijk de webgeschiedenis en de gegevens die je eenvoudig niet nodig hebt toch op. Om de browsercache van Safari te kunnen wissen, open je de app Instellingen en tik je op Safari. Scroll dan naar beneden en klik op Geschiedenis en website-gegevens wissen.

Als je Chrome gebruikt in plaats van Safari, open je de Chrome-app en tik je in de rechterbovenhoek op de knop met de drievoudige stip. Tik vervolgens op Geschiedenis en tik dan onder aan het scherm op Browsegegevens wissen.

5. Verwijder gedownloade muziek

Als je die afspeellijsten en albums hebt gedownload om als je onderweg bent lekker op te rocken, kan dat qua ruimte aardig optellen. Als je Apple Music gebruikt, kun je gemakkelijk je gedownloade nummers vinden om ze te verwijderen. Ga naar Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Opslag beheren en kies dan in de lijst voor Apple Music zoeken. Je kunt vegen om afzonderlijke nummers te verwijderen of je kunt naar Alle nummers bovenaan gaan om alles in een keer te verwijderen.

Spotify maakt het een beetje moeilijker om je downloads terug te kunnen vinden. Je moet dan de app openen, op Mijn bibliotheek tikken en vervolgens onderdelen kiezen om een album of afspeellijst te kunnen bekijken. Veeg omlaag om de optie Filter weer te geven en voeg dan eventueel het filter Downloads toe, waarin alleen de albums of afspeellijsten worden weergegeven die je hebt gedownload. Open vervolgens alle vermelde albums of afspeellijsten en zet de schakelaar voor Gedownload op uit.

6. Verwijder gedownloade podcasts

Net als bij muziek, kun je ook een aantal podcasts naar je iPhone downloaden. In tegenstelling tot muziek, is het heel onwaarschijnlijk dat je een podcast herhaaldelijk zult beluisteren. Als je de app van Stock Podcast gebruikt, is het eenvoudig om je downloads te verwijderen. Ga dan naar Instellingen> Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Beheer opslag en tik dan op Podcasts. Er is geen manier om alles in één keer te verwijderen, dus je moet de lijst aflopen en vegen om de podcasts per stuk te kunnen verwijderen.Enlarge Image

7. Wis je leeslijst

De offline leeslijst van Safari met daarin webpagina’s die je kunt lezen als je geen internetverbinding hebt kan ook heel veel opslagruimte in beslag nemen. Om de offline leeslijst van Safari te wissen, open je de app ga je naar Instellingen en ga je daarna naar Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik. Tik dan op Opslag beheren > Safari. Veeg naar links over de woorden Offline Leeslijst en tik op dan op Verwijderen om de cache te wissen. Als je dit doet, worden de afzonderlijke items niet uit je leeslijst verwijderd: open hiervoor de Safari-app, ga naar je leeslijst en veeg dan naar links over de items die je wilt verwijderen.

Laat een reactie achter