De volgende 8 tips geven je praktische aanwijzingen voor het kopen van je volgende paar schoenen. Naast de juiste schoenmaat en breedte, optimale pasvorm, ambachtelijk werkmanschap en het gebruik van materialen van hoge kwaliteit voor tong, voering en zool, zijn er een aantal belangrijke factoren voor selectie en kwaliteit. We willen dat je zo lang mogelijk comfortabel blijft in je schoenen.

1. Het belangrijkste advies eerst

witte puma schoenen water

De schoenen moeten passen bij de vorm van je voet, en niet andersom. Daarom moet een nieuwe schoen perfect passen bij de lengte en breedte van je voet. Het belangrijkste is dat je tenen voldoende ruimte behoeven (ze verschuiven ongeveer een halve centimeter tijdens het lopen). Dat is niet het geval voor de hakken, deze moeten stevig op de plek gehouden worden. Een goede pasvorm om de hiel is erg belangrijk bij het vinden van de perfecte pasvorm.

2. Veel mensen kopen schoenen die niet goed zitten

Volgens onderzoek van het Duitse Schoen Instituut, koopt bijna 80% van de Duitse populatie schoenen die niet goed passen. Dit is een ongelooflijk hoog cijfer. Hoewel vrouwen de neiging om schoenen te kopen die te klein zijn, kopen mannen schoenen die te groot zijn.

3. Stel hoge verwachtingen

Schoenen moeten, waar mogelijk, gemaakt worden van zacht leer, en je voeten voldoende ruimte geven – in alle drie de dimensies: hoogte, breedte en lengte. Zodra schoenen beginnen te wrijven weet je dat je de verkeerde te pakken hebt. Laat je niet voor de gek houden met de standaard leuzen ‘ze worden met de tijd breder” of “je moet ze nog even inlopen”, ze moeten meteen goed zitten anders moet je ze niet kopen.

sacha-herenschoenen-leer-zwart-4.5412_2

De sneaker hierboven is bijvoorbeeld van leer gemaakt, maar kan wel flexibel worden gedragen doordat het is gemaakt van o.a. zacht leer.

4. Neem de tijd als je schoenen koopt

Check ook de binnenkant van de schoenen voor stiksels die vervelend kunnen zitten, alsmede bobbels of harde stukken. Veel schoenfabrikanten voeren de schoenen niet geheel om kosten te besparen. De voering stopt precies waar je het niet meer kan zien. Hierdoor kunnen naden, bobbels en randen blootliggen.

5. Een flexibele zool is een must

Wanneer je de juiste maat en breedte van de schoen hebt gevonden moet je letten op de zachtheid van het leer en de flexibiliteit van de zool. Flexibel betekent: de zool kan buigen. Veel mensen verwarren zich in de flexibiliteit van de zool en de zachtheid van de binnenvoering. Doe daarom de ‘buigtest’. Als je de schoen buigt (de punt van de schoen richting de hak) en de schoen veranderd in een ‘V-vorm’ dan is de flexibiliteit uitmuntend.

6. Houdt ze zo plat mogelijk

Een andere aanbeveling die we al eerder hebben benoemd is dat, als je schoenen koopt, de zolen zo anatomisch en orthopedagogisch plat mogelijk moeten zijn. De rolbeweging van de voet kan alleen natuurlijk plaats vinden in vlakke schoenen, omdat er geen onjuiste gewichtsverdeling over de voetboog plaatsvindt, alsmede de middenvoetsbeenderen. We willen het niet voor je verpesten: als je hoge hakken aan wilt, draag ze dan gewoon niet te vaak een alleen zo lang je pijnvrij op de schoenen kan lopen. Het is belangrijk dat je wisselt tussen de stijl van je schoenen, zodat je elke dag comfortabele schoenen aan hebt.

7. Pas beide schoenen

bruine timberland schoenen hoog

Voeten hebben bijna nooit dezelfde lengte en breedte. Mensen die rechtshandig zijn hebben meestal een dominante rechtervoet, die dan ook groter is dan de linker. Voor linkshandige mensen is dit natuurlijk andersom. Pas daarom beide schoenen wanneer je schoenen gaat kopen. Bovendien: schoenen worden langer en breder naarmate ze ouder worden. Hierdoor kan de schoenmaat veranderen, houdt hier rekening mee als je schoenen kopen. Als een schoen past, dan maakt het niet uit welke maat de schoen heeft. Verschillende fabrikanten geven een verschillende invulling aan de maat van de schoenen die ze maken. Het gaat er alleen om hoe de schoen voelt wanneer je hem aan hebt.

8. Het tijdstip waarop je koopt is van belang

Je voeten veranderen gedurende de dag van vorm en maat, vooral op hete zomer dagen wanneer je voeten kunnen zwellen. Het is daarom verstandig om schoenen in de avond te kopen, en van tevoren een stukje te joggen, zodat je voeten de ‘werktemperatuur’ bereiken en een beetje opzwellen, voordat je schoenen aandoet.

Laat een reactie achter