Eén van de grootste voordelen van een werkplek thuis hebben, is de vrijheid om je eigen kantoorinrichting te bepalen, zonder dat beide ruimtes hun eigen identiteit verliezen. Met andere woorden, we moeten de werkplek niet één laten worden met onze persoonlijke ruimte oftewel ons huis maar er echt aparte ruimtes van maken.

Of je je ‘kantoor aan huis’ nu een zegen of een vloek noemt, één ding is zeker, je humeur en je productiviteit zullen worden beïnvloed door hoe je je werkplek hebt ingericht. Net zoals een rommelig bureau een rommelige geest kan veroorzaken, kan een slecht georganiseerd kantoor aan huis, de bron van onnodige blokkades voor nieuwe ideeën en oplossingen zijn.

Denk je dat jouw kantoor aan huis een puinhoop is en dat het je productiviteit verpest? Geen zorgen, want vandaag behandelen we 10 geweldige tips om de organisatie van je kantoor aan huis te verbeteren. Deze tips zijn bedoeld om je productiever te maken, de werkstemming positief te houden en de focus, die je nodig hebt om werk van topkwaliteit te produceren, weer terug te krijgen.

1. Meng je werk niet met je persoonlijke leven

man met horloge

We beginnen met de belangrijkste tip, waarbij je zult merken dat de grens tussen werk en plezier erg dun is. Zelfs met de vastberadenheid om deze in de beginfase van je kantoor aan huis van elkaar te scheiden, zijn deze twee onmiskenbaar met elkaar verbonden omdat jouw kantoor nu eenmaal bij jou in huis is.

‘Neem je werk niet mee naar huis’ is dus niet van toepassing op mensen, die kantoor aan huis houden.

Bekijk je kantoor van tijd tot tijd eens met een kritisch oog, om te bekijken hoeveel van je werkruimte is bezaaid met afleiding. Zorg ervoor dat je, tenminste voor de tijd dat je werkt, de tv, gameconsoles en andere vormen van afleiding opruimt en uit het zicht houdt.

Geef de grens in je huis aan waar werk begint en waar wonen dus eindigt. Richt deze werkruimte anders in dan de andere kamers in huis, want een dergelijke differentiatie kan een psychologisch effect hebben op hoe je werkt en hoe je presteert.

2. Zorg voor een goede stoel

Geeft de stoel waarop je zit wel de steun die je nodig hebt? Je denkt misschien niet direct dat comfort en ondersteuning belangrijk zijn voor je productiviteit, want wie heeft er nu de tijd om te genieten van een echt goede werkstoel wanneer hij wordt bedolven onder werk?

Maar het blijkt dat dit precies wel is waarop je moet letten als je het grootste deel van je tijd op je stoel zit terwijl je aan het werk bent. Bekijk eens de kantoormeubelen van Havic, waar veel goede bureaustoelen worden aangeboden van hoge kwaliteit.

3. Investeer in betere verlichting

vrouw met geld

We negeren de verlichting vaak. Is je bureaulamp te helder of te zwak om je effectief te kunnen laten werken? Krijg je wel voldoende daglicht van de beste soort, namelijk de zon? Zorg ervoor dat je aangewezen werkruimte voldoende vensters of openingen heeft om het zonlicht binnen te laten.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen vanwege het gebrek aan blootstelling aan zonlicht zich tijdens de wintermaanden lusteloos voelen . De belichting kan je stemming opbeuren en je slaappatroon verbeteren. Als het weer buiten slecht is of als je lange werkdagen maakt, is het essentieel om voldoende kunstlicht in je werkruimte op te hangen.

4. Update je technologie

Als je het grootste deel van de tijd thuis gaat werken, moet je ervoor zorgen dat de technologie, die je gebruikt, je beste maatje is. Ervaar je veel technische storingen met je bestaande apparaten, zoals je computer, de printer of misschien wel met de verbindingen? Als dat het geval is, ben ik er zeker van dat dit een grote bron van frustratie tijdens het werk zal worden.

De kans bestaat dat je je oude apparaten en gadgets gewoon nog steeds gebruikt omdat ze nog steeds werken en je het zonde vindt om voor een upgrade te betalen. Maar bedenk eens hoeveel tijd je verspild hebt met het zoeken naar oplossingen en bereken ook eens de ‘opportuniteitskosten‘ die je bent kwijtgeraakt.

En vergeet niet het negatieve effect dat het heeft op je humeur! Systeemcrashes en het verlies van gegevens, als je voor een belangrijke deadline staat, kunnen meer schade veroorzaken dan het waard is.

5. Breid de technologie uit

kantoor met macbook

Iets anders om over na te denken als je kantoor aan huis houdt, zijn de extra functies die sommige van je gadgets, apparaten en software te bieden hebben.

Na er een tijdje mee te hebben gewerkt, zou je een idee moeten hebben van wat je misschien mist in je thuiskantoor en wat je werk aanzienlijk zou kunnen vergemakkelijken.

6. Vereenvoudig de processen

Heb je je kantoor aan huis en de werkprocessen zo ingewikkeld gemaakt dat het te overweldigend werd om nog mee te werken? Als dat zo is, is het tijd om terug te gaan naar de basis en alles te vereenvoudigen.

Onthoud dat de sleutel tot een georganiseerd kantoor vooral ook efficiëntie is en hoe meer dingen je hebt, hoe moeilijker het is om alles op orde te houden.

Een typisch ongeorganiseerd kantoor is wanneer je problemen hebt om terug te vinden waar je je documenten precies bewaart. Een werkruimte die op een te complexe manier is georganiseerd lijkt misschien netjes aan de oppervlakte, maar veroorzaakt veel sorteer- of archiveringsproblemen omdat er te veel categorieën zijn.

7. Breid je werkruimte of opslagsysteem uit

Gaat het erg goed met de zaken en stapelen de dossiers zich op? Als dat zo is, is het tijd om te overwegen om de fysieke ruimte van je kantoor aan huis uit te breiden. De vuistregel voor elke kamer of ruimte is hoe minder rommel je hebt, hoe minder afleiding er zal zijn.

Als je de neiging hebt om dingen overal te laten liggen en neer te leggen, zal er zonder dat je het misschien doorhebt een hoop rommel ontstaan. Wanneer je echter de hoeveelheid fysieke ruimte vergroot, duurt het langer voordat er ergens hopen met dossiers of papieren ontstaan. De extra ruimte zorgt er ook voor dat je werkruimte er minder krap uitziet en het er dus ook netter zal zijn.

8. Voeg een persoonlijke touch & inspiratie toe

Ondanks tip #1 moet er wel wat ruimte zijn voor die persoonlijke benadering en inspiratie want anders wordt je kantoor aan huis wel erg steriel en saai. Merk wel op dat het doel van deze items of het ontwerp dat je gebruikt is om je te helpen die positieve stemming en energie te behouden en je werk plezierig te maken.

Dit kan van alles omvatten: een kunststuk, planten, huisdieren, foto’s of posters. Als je het niet zo fijn vindt om aan huis te werken, vraag jezelf dan af wat je zou inspireren en hoe je het wel plezierig kan maken? Zijn dit foto’s van je gezin, je kinderen, het opschrijven van je doelen, je favoriete kunstwerken, de natuur of het straatbeeld als je naar buiten kijkt of misschien wel een favoriete kleur?

Laat een reactie achter