Een van de beste manieren om een woonkamer een metamorfose te geven, is door een frisse lik verf. In slechts één dag kun je, zonder dat je hiervoor nieuwe meubels hoeft te kopen of veel geld uit hoeft te geven, een kamer er heel anders laten uitzien. Ondanks het feit dat verf als een gemakkelijke, goedkope oplossing wordt beschouwd, kost het je toch een beetje geld en ook enige moeite. Vooral grote ruimtes en lastig te schilderen ruimtes (zoals trappen) vragen om een goede planning. Dus voordat je de woonkamer gaat schilderen, moet je ervoor zorgen dat je je wat onderzoek hebt gedaan en de juiste stappen ter voorbereiding hebt genomen. Hier zijn 8 tips die je moet doen voordat je je woonkamer gaat schilderen.

1. Kies de kleur van de verf

Het kiezen van de kleur van de verf kan best een moeilijke taak zijn. Er zijn zoveel opties, dat het moeilijk kan zijn om het tot slechts één optie te beperken. Moet je een lichte of juist een donkere kleur kiezen? Glanzend of juist mat? Wat voor soort afwerking wil je? Wil je geverfde details zoals strepen, patronen of vormen? Veel mensen vinden deze beslissingen overweldigend, maar als je de tijd neemt en alle stappen volgt om een verfkleur te kiezen, hoeft dit geen probleem te zijn. De belangrijkste stap is om de tijd te nemen om een goede keuze te kunnen maken. Snelle beslissingen kunnen tot ongelukkige resultaten leiden en de oplossing om het weer te herstellen kan tijdrovend en vervelend zijn.

2. Test de verfkleur

Als je eenmaal een kleur hebt gekozen, is het een goed idee om voordat je ermee aan de slag gaat de verf ook echt op de muur te testen. Soms is de kleur op een staaltje of op een foto echt heel anders dan dat het op de muur in je kamer zal zijn. De belangrijkste reden hiervoor is de verlichting van de kamer. Verlichting heeft een enorm effect op hoe een verfkleur er uitziet. In sommige kamers komt heel veel natuurlijk licht binnen, terwijl andere kamers grotendeels afhankelijk zijn van kunstmatige verlichting. En soms kan het licht, afhankelijk van hoe laat het is, er heel anders uitzien. De beste manier om rekening te houden met deze problemen is om drie verschillende tinten van de gewenste kleur te proberen – degene die je denkt te willen, een tint lichter en een tint donkerder. (De meeste verfwinkels verkopen daarvoor ook kleine testpotjes met de kleur) Test kleine stukjes op verschillende plaatsen: bij een raam, in een donkere hoek en ook midden op de muur. Kijk dan hoe verschillend ze op de verschillende momenten van de dag eruit zullen zien. Dit zal je helpen om de juiste kleur voor de kamer te kunnen bepalen.

3. Bereid de muren voor

Als je eenmaal een verfkleur hebt gevonden, is het tijd om de muren klaar te gaan maken. Dit betekent schoonmaken, gaten en scheuren repareren en eventuele hobbels wegschuren. Vuil op de muren kan voorkomen dat de verf goed hecht, dus het eerste dat je moet doen, is de muren goed afnemen. Ontdoe de muren van vuil of van stof dat zich in de loop der jaren heeft opgehoopt. Gebruik vervolgens een opvulmiddel om de gaten, de barsten of de spaanders in de muren op te vullen. Verwijder ook losse verf van eerdere lagen, die mogelijk geschilferd zijn (vaak te vinden langs de randen) en herstel dit gebied. Geef de plamuur voldoende tijd om te drogen en schuur de muur dan vervolgens af om een glad oppervlak te creëren. Was na de eerste keer schuren de muren nog een keer af om het schuurstof te verwijderen.

woonkamer verven

4. Afplakken

Veel mensen slaan deze stap over omdat het tijdrovend is, maar het is zeker de moeite waard om de tijd te spenderen aan het afplakken. Dit betekent dat je plinten, kroonlijsten, deur- en raamkozijnen en alle andere randen zoals de lambriseringen afplakt. Door het afplaktape, van bijvoorbeeld Mytapeshop, worden de randen beschermd, zodat je later geen extra schoonmaakwerk hoeft uit te voeren. Dat gezegd hebbende, moet je natuurlijk rond de afgeplakte gebieden wel secuur te werk gaan. Let op dat de verf niet onder de tape doorsijpelt of eroverheen gaat.

5. Spullen uit de kamer verwijderen

Elke keer dat je de muren van een kamer gaat verven, is het belangrijk om zoveel mogelijk spullen uit de ruimte te verwijderen. Het kan verleidelijk zijn om de meubels gewoon van de muren weg te trekken en alles naar het midden van de kamer te verplaatsen, maar je zult merken dat je over dingen struikelt en niet lekker kunt doorwerken. Als het verwijderen van grote meubels geen optie is, verwijder dan op zijn minst alle accessoires en zoveel mogelijk kleine meubelstukken. Als je kleedjes hebt, rol ze dan op en haal ze uit de kamer.

6. Lakens of afdekzeil neerleggen

Zelfs de beste schilder ter wereld kan weleens een fout maken of er kan een ongelukje gebeuren, dus sla de stap van het neerleggen van lakens of afdekzeil – vooral als je vast tapijt hebt – niet over. Hoewel verfspatten soms van hardhout, laminaat of tegelvloeren kunnen worden afgehaald, is het vrijwel onmogelijk om verf uit het tapijt te krijgen. En als er iets gebeurt en je morst per ongeluk een blik of een bak vol verf ben je ongeacht het soort vloer dat je hebt uren bezig om het schoon te maken.

verf op handen

7. Verzamel je materialen op één plek

Om te kunnen gaan verven heb je kwasten, rollers, verfbakken, doeken, ladders en afhankelijk van wat en waar je schildert nog een aantal andere spullen nodig. Bespaar tijd en frustratie door een lijst te maken van alle spullen die je nodig hebt om de klus te kunnen klaren en zorg ervoor dat voordat je begint alle spullen op één plek liggen. Er is niets erger dan midden in je klus te ontdekken dat je iets dat je nodig hebt niet in huis hebt.

8. Breng grondverf aan op de muren

Het aanbrengen van grondverf op de muren is een belangrijke stap om een soepele, gelijkmatige afwerking te kunnen krijgen. Muren hebben de neiging om verf op te nemen en als je niet eerst een primer of een grondverf aanbrengt, zul je merken dat je meerdere lagen nodig hebt om de uitstraling die je wilt te kunnen krijgen. Als er al een andere kleur verf op de muren zit, is het mogelijk dat er twee, drie of zelfs vier lagen nodig zijn om de kleur te kunnen dekken. Door de muren eerst een laag grondverf te geven worden sommige van deze problemen geëlimineerd en wordt ervoor gezorgd dat je het gewenste eindresultaat krijgt.

Laat een reactie achter