Het trainen in de buurt van een stelletje fitnessfanaten, die weten wat ze dragen en er behoorlijk fit bij lopen, kan in het begin best intimiderend zijn in de gym. Om het je wat gemakkelijker te maken, vind je hier een aantal tips over wat je wel en wat je niet moet doen qua sportkleding.
1. WEL: koop kleding, die hiervoor is gemaakt
Stoffen die flexibel, vochtafvoerend, temperatuurspecifiek of anderszins ontworpen zijn, zullen je helpen om tijdens het trainen droog en comfortabel te blijven. Maar niet alle stoffen van sportkleding zijn hetzelfde. Zorg ervoor dat je ook krijgt waarvoor je betaalt – bespaar bij Nike met een e-kortingscode.
2. NIET: draag geen katoenen T-shirt
Het is verleidelijk om één van de tienduizend grote katoenen t-shirts te pakken, die je gratis tijdens de oriëntatieweek hebt gekregen, maar 100% katoenen kleding is echt niet de beste keuze voor een training waarbij je zweet. Katoen absorbeert gemakkelijk vocht, dus zal het zwaar en kleverig worden, wat weer irritatie kan veroorzaken. Je zult het ook koud krijgen zodra je klaar bent met sporten. Plus dat flodderige kleding eigenlijk een veiligheidsrisico met zich meebrengt omdat je zo aan een apparaat kunt blijven hangen.
3. WEL: test je kleding voordat je die in het openbaar draagt
Omdat een korte broek er op een paspop goed uitziet of omdat een top in de kleedkamer goed past, betekent dat nog niet dat het ook geschikt is voor het dragen tijdens deadlifts in het midden van een openbare sportschool. Voordat je je nieuwe work-out kleding draagt, kun je het beste eerst een paar oefeningen in je kamer doen. Zo ben je er zeker van dat de stof niet omhoog kruipt of afzakt als je voorover buigt om bijvoorbeeld de downward dog te doen.
4. NIET: je sieraden of je horloge dragen
Veel mensen hebben wel een accessoire, die ze nooit afdoen – het kan een ring, een dierbare ketting of een horloge zijn. Je riskeert echter dat de sieraden beschadigen als je ze tegen een gewicht stoot of als je blijft haken achter een apparaat. Transpiratie kan het metaal vervuilen of een allergische reactie veroorzaken, dus laat het maar beter thuis.
5. WEL: bekijk welke training je gaat doen
Verschillende trainingen vragen om verschillende soorten kleding. Denk dus na over het soort oefeningen dat je gaat doen voordat je je omkleedt. Als je op weg bent naar een yogales, pak dan een legging of een yogabroek (duh) in, terwijl losse shorts met een compressievoering beter voor een rigoureuze cardio training zijn, waarbij veel wordt gesprongen.
6. NIET: draag je kleding nooit twee keer
Laten we eerlijk zijn, hoe vaak doen studenten de was? Niet erg vaak. Het is dan ook erg verleidelijk om dingen opnieuw te dragen zodat je minder was hebt. Maar als het op workout-kleding aankomt, doe dat dan niet. Het is waarschijnlijk doordrenkt met je lichaamsgeur en zweet en niemand wil dat ruiken.
7. WEL: kies je sokken en schoenen verstandig
Het is essentieel om voor schoenen te kiezen, die bij je passen en die de ondersteuning bieden die je nodig hebt voor de verschillende trainingen. Hardloopschoenen zijn bijvoorbeeld een slechte keuze voor tijdens een cross-training omdat ze geen ondersteuning aan de zijkant bieden. Slecht passende sokken kunnen het probleem ook verergeren omdat als ze langs je voeten schuren ze blaren kunnen veroorzaken.
8. NIET: vergeten om sportkleding te dragen
Of het nu een jongen is die in spijkerbroek en teenslippers gewichten aan het liften is of een meisje in het spin-klasje die haar sportbeha kennelijk thuis heeft gelaten, het dragen van alledaagse kleding naar de sportschool straalt “Ik weet niet waar ik mee bezig ben” uit. Omdat ze meestal niet meegeven, kunnen je dagelijkse outfits ook scheuren als je ze tijdens het sporten draagt en kun je jezelf ook verwonden als je niet de juiste schoenen of ondersteunende kleding draagt.
9. WEL: houd je kleren aan
Dit lijkt voor de hand te liggen, maar er is meestal wel die ene jongen of dat meisje in de sportschool, die zodra ze het geringste beetje oververhit raken zich uitkleden. Wees die persoon niet. Je bent waarschijnlijk in de sportschool om een geweldig lichaam te krijgen, maar dat maakt de sportschool niet de plek om met dat lichaam te pronken. En als je je shirt uittrekt, krijg je de bacteriën van andere mensen op je huid in plaats van op je kleren. Jakkes, daar wil je toch niet aan denken!
Laat een reactie achter