Als je gaat reizen moet je een aantal belangrijke beslissingen nemen zoals bijvoorbeeld welk land je wilt gaan bezoeken, hoeveel je te besteden hebt en wanneer het geschikte moment is om je vliegtickets te boeken. Maar afgezien van het grote plaatje, zijn het vaak de kleine dingen die een reis veel soepeler en minder stressvol kunnen laten verlopen. Hieronder vind je 9 eenvoudige maar slimme tips om je volgende vakantie soepeler te laten verlopen.
1. Parkeer je auto met de voorkant aan de straatzijde
In alle haast kun je gemakkelijk vergeten om je lampen uit te zetten. Ik vermoed dat de meeste reizigers eerder last hebben gehad van een lege accu op de luchthaven dan in welke andere situatie dan ook.
Als je terugkeert naar je auto en een lege accu, ingeslagen ramen als gevolg van diefstal of een ander mogelijk probleem aantreft, is het veel handiger als je auto met de neus naar de straatzijde staat geparkeerd. Dan heb je veel makkelijker toegang tot de accu of kan een takelwagen je auto veel beter bereiken.
2. Zoek van te voren een parkeerplaats
Naarmate de luchthavens groter worden, zijn er ook meer parkeerplaatsen nodig en die parkeerplaatsen zijn steeds vaker parkeerterreinen die verder bij de luchthaven vandaan liggen. Op Parkos kan je in ieder geval de meest voordeligste parkeerplaats vinden rondom het vliegveld. Ook bieden ze een luxe valet service aan. Als je kiest voor valet parkeren, rij je zelf naar de vertrekhal toe en geef je jouw auto af aan een medewerker van een parkeerterrein die vervolgens de auto voor je parkeert.
Je zult ook merken dat deze plaatsen vaak aanzienlijk goedkoper zijn dan de parkeerplaatsen direct op de luchthaven zelf. Daarom is het verstandig voor reizigers, die zich aan een budget moeten houden of voor reizigers die langere reizen maken en dus langer hun auto willen parkeren, om deze plaatsen te bekijken zodat ze kunnen besparen op het parkeergeld. Dit zijn trouwens soms ook de enige plaatsen die nog vrij zijn. Als je tijdens drukke perioden of tijdens het hoogseizoen vliegt, heb je misschien geen andere keuze dan deze parkeerterreinen, die een stuk verder weg liggen.
Check ook eens Parkcare, om goedkoop te parkeren bij vliegvelden.
3. Pak het belangrijkste in je handbagage in
Recente statistieken geven aan dat er gemiddeld op elke vlucht ten minste één koffer verloren gaat of te laat aankomt. Als er iets is waar je niet zonder kunt, stop dat dan in je handbagage. Dit geldt met name voor items, die niet gemakkelijk of goedkoop kunnen worden vervangen, zoals bijvoorbeeld je hardloopschoenen of een lichtgewicht regenjas.
En je komt trouwens ook veel sneller door de beveiliging van luchthavens als je je handbagage efficiënter inpakt. Doe bijvoorbeeld de plastic zak met vloeistoffen en gels in een buitenrits van je tas of koffertje of leg het bovenop, zodat je deze voor de controle gemakkelijk kunt verwijderen.
4. Houd de informatie over je hotel bij de hand
Als a) je bagage verloren of vertraagd is, b) je je aansluiting mist en te laat komt voor het inchecken of c) je naar een bestemming gaat, die je nog nooit eerder hebt bezocht, is het handig dat je de contactgegevens van je hotel bij de hand hebt. Voordat je vertrekt, moet je ervoor zorgen dat je de naam, het adres en het telefoonnummer van het hotel ergens opschrijft of in je mobiele telefoon opslaat. Het is ook een goed idee om een kaartje van de buurt van het hotel uit te printen zodat je dat kunt gebruiken of zodat je dat aan de taxichauffeur kunt laten zien.
5. Neem oude valuta mee
Het omwisselen van vreemde valuta nadat je thuis bent, is een gedoe en vooral omdat dit tegenwoordig bij de meeste banken ook niet meer mogelijk is. Waarom zouden zoveel reizigers anders zo veel vreemd geld hebben rondslingeren?
Als je met enige frequentie naar het buitenland reist en als je buitenlandse valuta thuis hebt liggen, neem deze dan mee wanneer je weer eens op reis gaat. Je kunt dan bekijken of je het kunt omwisselen voor de valuta van het land waar je bent of dat je er anders misschien mee kunt betalen.
6. Bewaar je instapkaart
Gooi jij normaal zodra je uit het vliegtuig stapt je instapkaart weg? Doe dat de volgende keer dan niet meer. Je instapkaart kan als je bijvoorbeeld niet het aantal beloofde miles hebt bijgeschreven gekregen als bewijs dienen, dat je met de luchtvaartmaatschappij hebt gereisd. Dit soort problemen komen vooral veel voor als je met een zustermaatschappij van de betreffende luchtvaartmaatschappij vliegt. Je instapkaart kan ook handig zijn als bewijs voor belastingdoeleinden en dan vooral als je als zelfstandige werkt.
7. Krijg zo snel mogelijk een zitplaats toegewezen
Zoals ik hierboven al zei, is elke minuut die voorbijgaat zonder dat je een stoel toegewezen hebt gekregen een minuut dat die stoel aan het gangpad of bij het raamstoel aan iemand anders kan worden gegeven. Het is het beste om online in te checken, wat meestal tot 24 uur voor je vlucht kan worden gedaan. Houd er echter wel rekening mee dat niet alle vluchten, luchtvaartmaatschappijen of reisklassen het vooraf inchecken toestaan (of soms kun je wel inchecken maar geen stoel selecteren).
8. Markeer je koffers met een gemakkelijk herkenbaar item
De dagen van koffers met daarop stickers en aandenkens uit verschillende landen zijn allang voorbij. Nu kopen we allemaal onze koffers in dezelfde winkels en van dezelfde merken.
Het resultaat: een eindeloze stroom van bijna identieke koffers op de bagageband. De oplossing: markeer je koffers met een kleurrijk lint, een unieke sticker of plak er iets anders op dat meteen opvalt. Je zult dan geen last hebben van andere passagiers, die je koffer van de band trekken om te controleren of ze hun naamplaatjes ergens zien en je zult in staat zijn om je koffers al van verre aan te zien komen.
9. Onthoud je vluchtnummer
Dit lijkt misschien een beetje onnozel, maar het kennen van je vluchtnummer kan je leven op kleine of buitenlandse luchthavens, die niet de volledige namen van de bestemmingsluchthavens vermelden of alleen maar het vluchtnummer, echt een stuk gemakkelijker maken.
Laat een reactie achter