Hoewel het ontmoedigend kan zijn, is het aanpassen van je huis een manier om je zelfstandigheid te behouden, waardoor je langer in huis kan blijven wonen waar je van houdt. Sommige mensen zeggen dat ze liever niet denken aan het feit dat ze ouder beginnen te worden. Anderen willen alleen veranderingen maken aan hun huis als een dokter dit adviseert, of na een ongeluk of chronische ziekte.

Aanpassingen, zoals een traplift, kunnen je huis niet alleen een makkelijkere en comfortabelere plek maken om te wonen, het is ook belangrijk voor de veiligheid, het verminderen van ongelukken en de daaruit voortvloeiende ziekenhuiskosten.

Natuurlijk wil niemand onnodig geld uitgeven of afgezet worden. Doe daarom, zoals bij elke grote uitgaaf, goed onderzoek. Spreek andere mensen die ervaring hebben en vraag om aanbevelingen. Lees klantreviews over de producten waar je interesse in hebt. Controleer de garantiebewijzen en het retourneerbeleid, zodat er altijd een optie is indien het product niet voldoet aan je verwachtingen. Kijk daarnaast goed rond voor de beste prijs.

1.  Maak badkamer gebruik makkelijker

Verminderde mobiliteit en balans kunnen het douchen vermoeilijken. Gelijkvloerse douches helpen mensen die moeilijker bewegen, doordat ze niet meer over een badrand hoeven te stappen. Het kan ook praktischer zijn voor rolstoelgebruik of voor mensen die een zorgverlener hebben. Ook is het belangrijk om de kranen wat lager te zetten, om rugklachten te voorkomen.

2.   Verplaats essentiële zaken naar de benedenverdieping

Als je moeite hebt om de trap op te gaan, dan is het een goed idee om toilet, badkamer en zelfs de slaapkamer op een verdieping te plaatsen. Hiervoor is wellicht een flinke verbouwing nodig. Win daarom altijd eerst informatie in bij een architect of deskundige. Zij kunnen de veiligheid en toepasbaarheid van de aanpassingen controleren.

3.  Verwijder valgevaar

Vermijd rotzooi en losse matten en kleden, hierover kunnen mensen struikelen. Als je moeite hebt om te bewegen of gebruik maakt van een rolstoel, kan het verstandig zijn om de kamers opnieuw in te delen zodat er duidelijke paden zijn waarover je kan bewegen. Indien er sprake is van dementie is het verstandig om rekening te houden met de impact die dit op mensen heeft. Bijvoorbeeld: glanzende vloeren kunnen er als nat uitzien en een tapijt met patronen lijkt soms alsof er gaten in de grond zitten.

4.  Gemakkelijk toegankelijke opbergruimte

Toegankelijke keukenkastjes op een hoogte waarop ze goed te bereiken zijn, met uittrekbare planken kunnen erg goed van pas komen.

5.  Installeer leuningen

Als trappen een uitdagen worden kan een stevige leuning een goed idee zijn. Handgrepen in de badkamer zijn ideaal om makkelijker van het toilet af te komen, of om in en uit de douche te stappen.

6.  Overweeg een traplift

De vrijheid om de trap op en af te gaan wanneer je wilt lijkt voor sommige mensen een gewone zaak. Voor anderen is het een groot issue met het oog op veiligheid en onafhankelijkheid. Op het internet kan je tegenwoordig veel trapliften vergelijken. Klik hier om te kijken naar de gemiddelde kosten van een traplift.

7.  Upgrade je bed

slaapkamer

Een goede nachtrust is vitaal voor onze gezondheid en welzijn. Verstelbare bedden, ontworpen voor jouw ideale slaappositie, zorgen ervoor dat je gewicht gelijk verdeeld wordt en bieden de juiste steun voor je lichaam en ruggegraat.

8.  Zorg voor goede verlichting

Verlichting kan je helpen om veilig en gemakkelijk te bewegen. Lichten met een bewegingssensor waarbij het licht automatisch aan gaat wanneer je uit bed komt, of een kamer binnengaat, zijn erg handig.

9.  Zorg ervoor dat je altijd om hulp kan vragen

‘Telecare’ biedt ondersteuning op verschillende manieren. Bijvoorbeeld, je herinneren om medicatie in te nemen, of hulpdiensten inschakelen indien er acute hulp nodig is, zoals bijvoorbeeld na een val.

Laat een reactie achter