Stress is vaak het resultaat van gedurende een langere periode onder veel druk een inspannende activiteit uitvoeren. We voelen ons over onze grenzen heengaan. We voelen ons overweldigd en angstig omdat we constant bezig zijn. Maar om onze mentale en fysieke gezondheid te behouden en op de lange termijn succesvol te kunnen blijven, is het cruciaal om manieren te vinden om stress te voorkomen.

De eerste stap is om de bron van stress te identificeren. Wordt jouw stress veroorzaakt door het uitstellen en het net halen van deadlines? Zijn jouw gewoonten en de manier waarop je met sommige situaties in je persoonlijke leven omgaat toe te schrijven aan je stressniveaus? Zodra je de bron hebt geïdentificeerd, moet je manieren vinden om die stress te verwerken. Zoek naar manieren om jezelf een effectieve pauze te geven, zodat je je kunt opladen en je weer nieuwe energie kunt opdoen.

In dit artikel bespreken we negen manieren waarop succesvolle ondernemers met stress omgaan en zo een burn-out op afstand houden.

1. Bekijk hoe je je zen kunt voelen

relaxed

Het is belangrijk om manieren te vinden om je hoofd even leeg te maken en je hersenen even niet aan werk te laten denken. Het vinden van een manier waarop je je zen kunt voelen, betekent in wezen het vinden van een gevoel van balans, zodat je je in harmonie met de wereld om je heen voelt. Het is een manier om je geest en je lichaam te kalmeren. Oefeningen waarbij je diep adem haalt en meditatie zijn geweldige manieren om dit te doen en deze technieken kunnen ook overal worden toegepast. Meditatie kan eenvoudigweg betekenen: stil zitten in een goede houding en je focussen op één ding wat vaak ademen is.

2. Schrijf het op

Onderschat nooit de sereniteit, die je ervaart na het opschrijven van wat je dwars zit of na het luchten van je hart. Dit kan een belangrijke uitlaatklep voor emoties zijn en het kan je helpen om meer duidelijkheid te krijgen. Wanneer stress overweldigend wordt, suggereren experts op dit gebied dat bijvoorbeeld in een dagboek schrijven een uitstekende manier kan zijn om je te helpen omgaan met negatieve emoties. Neem ’s avonds een paar minuten de tijd om je gedachten en je gevoelens op te schrijven.

3. Zweet het uit

deadlift met nikes

Goed presterende ondernemers weten dat sporten een geweldige manier is om endorfines vrij te laten komen en jezelf direct een oppepper te geven. Je kunt denken aan oefeningen zoals cardio met een hoge intensiteit of zelfs het maken van een stevige wandeling. Onderzoek heeft uitgewezen dat beweging een uitstekende uitlaatklep is voor negatieve emoties zoals woede, frustratie en angst.

Eén onderzoek toonde aan dat mensen, die door middel van lichaamsbeweging dagelijks calorieën verbranden, minder snel geïrriteerd raakten over werkproblemen dan mensen die geen lichaamsbeweging kregen. Dus neem je hond mee voor een wandeling, speel een potje basketbal op een basketbalveld bij jouw in de buurt of ga naar de sportschool. Zorg ervoor dat je fysieke activiteiten kiest, die je leuk vindt zodat je het ook zult blijven volhouden.

4. Begroet de ochtend met dankbaarheid en doelen

Ben je ooit weleens wakker geworden en dat je je al gestrest voelde voordat je zelfs maar uit bed was gekomen? Hoogstwaarschijnlijk ging je dan, angstig en van streek naar bed dus toen je wakker werd, leek het bijna alsof je nog de nasleep van die stress kon voelen. Als je wakker wordt en je overweldigd voelt, probeer dan ’s ochtends een paar minuten een gevoel van dankbaarheid op te wekken.

5. Delegeer wat je kunt

Zeg mij na: je kunt niet alles zelf doen en je hoeft ook echt niet alles zelf te doen. Als je alles zelf wilt doen en niets uit handen geeft zul je merken dat je niet ver komt. Soms heb je hulp nodig en dat is echt geen schande. Als je tijdrovende taken uit handen geeft, kun je je richten op de dingen waarop je echt moet focussen.

6. Leg contact met gelijkgestemde ondernemers

dankbaar

Soms wil je gewoon een bepaald probleem kunnen bespreken met iemand, die weet waarover je het hebt en misschien wat empathie en nuttige feedback krijgen van anderen, die zich in dezelfde situatie bevinden.

Het kan handig zijn om te weten dat anderen hetzelfde hebben meegemaakt zodat je weet dat je echt niet de enige bent. Zien dat een stressvol probleem en een overweldigend obstakel ook door anderen is overwonnen, kan je helpen om dingen in perspectief te plaatsen.

7. Leer jezelf aan om in een ritme te blijven

Hoe gepassioneerd je ook bent over het runnen van je bedrijf, het is fysiek onmogelijk om 24/7 te werken. Je bent geen machine en je non-stop tot het uiterste pushen, leidt tot uitputting en een burn-out, om nog maar te zwijgen over je creativiteit die zal verdwijnen en het uitgeputte gevoel dat je steeds zal ervaren. Je moet leren om een bepaald ritme te krijgen en dat betekent dat je je grenzen moet leren kennen.

Weet wanneer je door kunt halen en wanneer je iets moet uitstellen. Het belangrijkste is dat je moet weten wanneer je de computer moet uitschakelen en naar huis moet gaan. Je moet tijd vrijmaken om te decomprimeren, om tijd door te brengen met geliefden en vrienden en ook wat leuks te doen.

8. Gebruik een stressbal

Die stressbal, die achterin je bureaula ligt te vergaan, lijkt misschien gek en zeer ouderwets maar het werkt echt. Een knijpbare bal samendrukken zorgt ervoor dat je bloed gaat pompen en helpt de bloedsomloop te verbeteren wat allemaal goede dingen voor je hart en je geest zijn.

Probeer het gebruik van de stressbal te combineren met een stevige wandeling en je voelt je meteen gerevitaliseerd. Je vindt stressballen in verschillende vormen en maten zodat je een bal kunt vinden die lekker in je hand ligt en er zijn ook verschillende texturen, kleuren en zelfs geuren om hun aantrekkingskracht te vergroten en hun vermogen om te ontstressen te maximaliseren.

9. Vind een boeiende hobby

Een boeiende hobby is een prachtige manier om je geest even rust te geven. Doe iets waar je van houdt en vooral iets dat je aandacht trekt. Zo kun je tijdens een drukke week even bijkomen en het is een kans om te ontspannen en iets leuks en luchtigs te doen.

Laat een reactie achter