Dat de jaren ’90 op muzikaal gebied voor nogal wat aardverschuivingen zorgden, staat opgetekend in menig encyclopedie. Maar hoe zat dat met de mode? Nou, die veranderde net als elk decennium en contrasteerde keihard met de tien jaar ervoor. Tot zover niks bijzonders. Ware het niet dat heel veel kledingstukken ware blijvertjes zijn gebleken. Van strakke boxershorts tot flanellen houthakkersblouse, de stijliconen bleven ze dragen of introduceerden ze doodleuk opnieuw.
Hoe liepen we er toen bij?
In de jaren ’90 – een tijd waarin de begrippen smartphone, e-bike, drone en 5G-mast nog science fiction waren en een hipster een soort damesonderbroek was – was die muziek overigens wel één van de factoren waardoor het modebeeld sterk veranderde. Er was de opkomst van de gabbermuziek en eurodance, die vooral fabrikanten van trainingspakken en gymschoenen met luchtzolen blij maakte. De hiphop kwam op: baggy jeans, zakdoeken als hoofddeksel en veel bling-bling. En tot slot was er de golf rockbands die vanaf de Amerikaanse westkust de wereld veroverde, gehuld in kapotte spijkerbroeken, flanellen houthakkersblouses en legerschoenen.
Strakke boxershorts
Calvin Klein was toen in opspraak met een promotiecampagne met veelal hyperslanke (magere) modellen. Het schoonheidsideaal is gelukkig bijgesteld, maar hun onderbroeken verdwenen nooit. Nog steeds die je de elastieken band boven veel broeken uitsteken. Ook de Dr. Martens-boots (in de 90’s vooral handig in de ruige moshpit bij concerten) ontbreekt in geen enkele inloopkast meer. Een artieste als Miley Cyrus combineert deze het liefst met een om het middel geknoopte houthakkersblouse – precies de dresscode uit dat decennium. En een kapotte spijkerbroek? Daarvoor hoef je niet naar een tweedehands winkel. Al in de fabriek worden ze machinaal voor je versleten. Wie in een winkel naar een intacte broek vraagt, wordt nog net niet raar aangekeken.
De lawaaiblouse
John de Wolf, toen voetballer bij Feyenoord, was een fervent drager van de lawaaiblouse – een taalkundige uitvinding van Youp van ’t Hek. Het waren opvallende overhemden met een onverklaarbaar druk dessin: knalgele Griekse zuilen, zwart-witte figuren, felgekleurde bloemen: ja, chaos. Maar je ziet ze nu weer opduiken, als een soort vrijbrief dat ‘opvallend’ ook meteen trendy is. Lelijk? Dat laten we in het midden. De housebroek (een qua dessin soortgelijk kledingstuk) heeft de eeuwwisseling niet gehaald, maar wie bij de kringloop een lawaaiblouse scoort, kan ermee scoren op Instagram. Net als het bomberjack, het korte pilotenjasje met oranje voering. Wist je trouwens dat die oranje voering een bedoeling had? Piloten die in zee gestort waren draaiden de jas binnenstebuiten, opdat ze makkelijk gelokaliseerd zouden worden door collega’s. Anno nu vervangt het met grote regelmaat het casual colbert.
Laat een reactie achter