Waar je je nu ook bevindt, het is van het allergrootste belang om jouw aanhangwagen zowel voor het zomer- als het winterseizoen gebruiksklaar te houden. Opkomende hitte, eerdere vuilophoping en algemeen onderhoud dat minstens twee keer per jaar moet worden uitgevoerd, vormen een goed uitgangspunt voor het onderhoud van jouw aanhangwagen.

Hoewel dit een ontmoedigend proces lijkt, kan de schade aan jouw aanhangwagen niet alleen de levensduur verkorten, maar ook de inruilwaarde verminderen en de veiligheid in gevaar brengen. Negeer het niet! Wees echter niet bang, want wij hier bij Grandlife hebben een lijst samengesteld met eenvoudige, routinematige onderhoudsprocedures die ervoor kunnen zorgen dat jouw aanhangwagen deze zomer tot zijn volle potentieel functioneert.

Voer een algemene inspectie uit

Voer voor de hele aanhangwagen een diepgaande inspectie uit. Controleer van de koppeling tot de achterlichten op iets dat een mogelijk probleem kan opleveren. Het is daarnaast belangrijk dat de remmen goed onderhouden worden.Controleer de kwaliteit en de omstandigheden van de kettingen, zorg ervoor dat de wielmoeren van de banden helemaal aangedraaid zijn en let speciaal op de staat van de bevestigingsmiddelen. Zoek naar plekken met corrosie en controleer de laatste keer op eventuele gebieden die je tijdens het reinigen mogelijk hebt gemist. Zorg ervoor dat de richtingaanwijzers en de lichten allemaal goed werken.

Ben je nog op zoek naar een goede aanhangwagen? Check Hapert dan eens.

Hou de aanhangwagen schoon

Mocht je ervoor kiezen om alle andere tips die hier worden vermeld te negeren, zorg er dan voor dat je aan het eind van het winterseizoen jouw aanhangwagen grondig reinigt. Aangekoekt vuil, modder en vooral zout kunnen allemaal leiden tot ernstige corrosie als het niet wordt behandeld.

We raden je ten zeerste aan om een goede slang te gebruiken met een hogedrukreiniger (ingesteld op een lagere stand om jouw aanhangwagen niet te beschadigen natuurlijk) in combinatie met een niet-bijtend reinigingsmiddel. Verdunde Simple Green of een andere reiniger die kan worden gebruikt voor een auto, moeten veilig zijn om te gebruiken. Specifieke aandachtspunten zijn onder meer:

  • Onder de spatborden van de banden. Grote brokken vuil kunnen zich hier verzamelen.
  • Het onderstel van je aanhangwagen.
  • Velgen en de loopvlakken van de banden. Was grondig het loopvlak om vuil, steentjes of andere obstructies te verwijderen.
  • Alle andere hoeken, gaten of plekken waar opeenhoping van vuil kan optreden.

aanhangwagen strand

Controleer de luchtdruk

Ook al heb je misschien net je bandenspanning gecontroleerd, wees veilig en doe het opnieuw. De drastische veranderingen in het weer van koel naar warm weer kunnen van invloed zijn op de bandenspanning. Slecht onderhouden banden vormen een groot gevaar voor jezelf en anderen, omdat elke afwijking snel uit de hand kan lopen.

Controleer de banden op droogrot

Bovendien kunnen droogrot en andere vormen van verslechtering gedurende de wintermaanden ook jouw bandloopvlakken aantasten. Vervang indien nodig de banden omdat dit de best mogelijke investering kan zijn. Vermijd om op een afgelegen plek met een lekke band te komen te zitten en controleer je banden regelmatig.

Zorg ervoor dat bewegende delen worden gesmeerd

Alle bewegende delen, die gevoelig zijn voor wrijving, moeten grondig worden gesmeerd. Vul jouw arsenaal aan met een spray, blikjes WD-40 en alle andere smeermiddelen die je denkt nodig te hebben. Besteed veel aandacht aan gebieden met een verhoogde slijtage, roestvlekken of gebieden die vreselijke geluiden maken wanneer ze samen met elkaar in contact komen.

Laat een reactie achter