Maak een aanhanger nu winterklaar om ijsschade en andere problemen te voorkomen waar je volgend seizoen spijt van krijgt!
Het is die tijd van het jaar dat we ons allemaal beginnen af te vragen: “hoe kan het nu al deze tijd van het jaar zijn?!”
Of je nu de warmere maanden doorbrengt met kamperen, het bijwonen van paardenshows, of allebei, het kan voelen alsof elke winter eerder aanbreekt dan de vorige. Voor je het weet vallen de bladeren, dalen de temperaturen en is het tijd om de aanhangwagen in te pakken voor het seizoen.
Maar kruip nog niet meteen lekker tegen een mok warme chocolademelk aan.
Als je volgend voorjaar zonder gedoe weer van je aanhangwagen gebruikt wilt maken, moet je hem nu goed winterklaar maken.
Hieronder laten we je zien hoe je een aanhanger winterklaar maakt in vijf praktische stappen, zodat je schade door ijs kunt voorkomen, je aanhanger veilig kunt opbergen en het hele seizoen gerust kunt doorbrengen.
Check de aanhangwagen winterchecklist hieronder:
1. Dek je aanhangwagen af en parkeer hem buiten het gras
Je aanhangwagen van bijvoorbeeld Hapert is schoon, uitgelekt en winterklaar. Nu hoef je hem alleen nog maar veilig op te bergen voor het seizoen.
Ten eerste zal het afdekken van je aanhangwagen hem beschermen tegen de elementen-maar zoals we al eerder besproken hebben is niet elke oude hoes voldoende. Standaard afdekhoezen voor aanhangwagen zijn meestal te kort gemaakt, zodat ze banden, lagers en spatborden bloot laten. Koop in plaats daarvan een aanhangwagen hoes om je wagen van zijn banden tot zijn dak te beschermen. Zoek ze online en bestel op basis van de afmetingen van je aanhangwagen.
Ten tweede, vermijd het parkeren van je aanhanger op gras. Gras houdt vocht en ongedierte vast, dat in de loop van de winter een ravage kan aanrichten. Zoek een parkeerplek van grind, asfalt of beton. Als je er geen kunt vinden, leg dan houten planken over gras om de aanhangwagen op te parkeren.
2. Spoel strooizout af
Strooizout is geweldig voor het ijsvrij maken van bestrating en verschrikkelijk voor de waarde van je aanhanger.
Was het frame en het onderstel voordat je je aanhangwagen opbergt met heet water en zeep om vuil en wegenvet te verwijderen. Als je de aanhanger op gezouten wegen moet gebruiken, was dan het frame en onderstel grondig zodra je thuiskomt, om het strooizout te verwijderen.
Elektrisch wassen is het meest effectief, en warm water werkt beter dan koud.
3. Laat watertanks en pompen leeglopen
IJs is de vijand als je een reisaanhangwagen winterklaar moet maken. Als water bevriest zet het uit en kan het je tanks, pompen, en de leidingen die ze verbinden, openblazen.
Dus als je aanhanger langdurig (zelfs maar een paar uur ’s nachts) aan temperaturen onder 32 graden blootgesteld wordt, zorg er dan voor dat je al het water uit de tanks van je aanhanger laat lopen.
Als je een pomp hebt, moet je die ook 10 seconden laten draaien, nadat de tank leeg is, om eventueel achtergebleven vocht eruit te duwen.
4. Laat de woonruimte van de aanhangwagen voorzien van antivries
Om je aanhangwagen winterklaar te maken kan een vakman antivries door de waterleidingen laten lopen om ze tegen koude temperaturen te beschermen.
Deze methode om een woonwagen winterklaar te maken houdt meestal in dat een omleidingsleiding wordt aangesloten om de warmwaterverwarming te vermijden, dat vocht uit alle kleppen in de woonwagen wordt afgetapt, en ook andere technische bewerkingen. Het kan eenmalig aan het begin van de winter gedaan worden.
Als je in het voorjaar klaar bent om de dichte aanhangwagen weer te gebruiken, kan je hem “ontwinteren” door het antivriesmiddel uit te spoelen.
Als je echter van plan bent de woonvertrekken van je aanhangwagen (inclusief de watersystemen) tijdens de winter te gebruiken, winteriseer dan niet. Laat in plaats daarvan de verwarming draaien als de temperatuur in de buurt van 32 graden of lager is om te voorkomen dat water in de leidingen bevriest.
5. Leer hoe je je remregelaar handmatig kunt overbruggen
Het is van cruciaal belang dat je vertrouwd raakt met de remregelaar van je aanhangwagen, ongeacht het seizoen! De remcontroller zit in je trekvoertuig, en bekrachtigt de remmen van de aanhanger telkens als je je voet op het rempedaal drukt. Als je dat nog niet gedaan hebt, lees dan de handleiding van je remregelaar en leer hoe je de werking van je remregelaar kunt testen voor een geremde aanhangwagen.
De handmatige override is meestal een “knijpbalk”, schuif, of knop op de remregelaarkast. Hiermee kun je de remmen van je aanhangwagen direct vanaf de controller blokkeren, zonder de remmen van je trekvoertuig te raken.
Als je aanhanger deze winter op enig moment op koude wegen komt – zelfs als je hem alleen maar voor het seizoen naar huis rijdt – kan de handbediende override helpen als je begint te slippen of glijden over ijs of natte wegen. De override remt je aanhanger af en rukt je truck naar achteren, zodat het glijden stopt.
IJzige wegen helemaal vermijden is ook een belangrijke veiligheidsstap! Als je niet absoluut met je aanhangwagen op pad moet bij vriestemperaturen, waarom zou je het dan riskeren?
Wil je een nog uitgebreidere winterchecklist lezen? Check dan de aanhangwagen winterchecklist van Hapert.
Laat een reactie achter