In dit artikel bespreken we 10 unieke ideeën voor een wake om zo de begrafenis tot een zeer speciale viering van het leven te maken.

Vroeger verwees de term wake naar het moment waarop de hele familie meestal thuis samenkwam om nog even afscheid te nemen van de persoon, die was overleden. Tegenwoordig verwijst een wake meestal naar de receptie na een begrafenis, waar gasten met elkaar kunnen praten, herinneringen kunnen delen en samen een hapje kunnen eten en wat kunnen drinken.

Traditioneel kunnen de recepties na een begrafenis vrij formele aangelegenheden zijn. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om levensceremonies en gepersonaliseerde begrafenissen te organiseren. Het houden van een wake is een meer ontspannen manier van samenkomen en is ook meer gericht op het herinneren van de goede tijden.

Als je een begrafenis voor iemand regelt, hangt het soort begrafenis dat je organiseert natuurlijk af van wat de wensen van de overledene waren. Misschien had de persoon wel gewild dat jullie een levensfeest vieren, met muziek en dans of is een rustige, kleine bijeenkomst juist gepaster.

Hier zijn 10 ideeën om de receptie te personaliseren:

1. Houd de wake op hun favoriete plek

Als de overleden persoon een favoriete pub, club of restaurant had, zou dit de perfecte plek zijn om een glas op deze persoon te heffen. Het kan zelfs een lokaal sportveld of een club zijn waar de persoon erg graag kwam. Veel verschillende locaties kunnen worden afgehuurd voor het houden van een wake, dus wees niet bang om buiten het geijkte patronen te denken.

2. Speel een video af

Als je veel video’s van je geliefde hebt, kan het een leuke touch zijn om deze te compileren tot een montage, die dan tijdens de begrafenis op een scherm kan worden afgespeeld. Als je niet weet hoe je videobewerkingssoftware moet gebruiken, zijn er veel bedrijven die dit ook voor je kunnen doen. Je begrafenisondernemer kan je er enkele aanbevelen. Je kunt de montage zelfs met gasten delen op een CD of ze de kans geven om het online te uploaden.

3. Serveer hun favoriete eten en drinken

duurste eten

Iedereen heeft favoriete gerechten, snacks en drankjes en favoriete maaltijden, die tijdens etentjes met de familie werden gegeten, kunnen veel goede herinneringen oproepen. Je kunt kaarten op het buffet bij de favoriete gerechten neerzetten om uit te leggen waarom je geliefde dit gerecht zo lekker vond.

4. Speel muziek

Het draaien van muziek was nooit zo gepast op een begrafenis of op een wake, maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om zangers, live bands of DJ’s op de begrafenisreceptie te laten komen. Waarom maak je geen afspeellijst met de favoriete liederen van je dierbare of vraag je gasten om nummers, die ze leuk vonden, te suggereren?

5. Deel kleine geschenken of aandenkens uit

Het uitdelen van geschenkjes is iets dat je waarschijnlijk meer zult associëren met verjaardagen of bruiloften. Maar tegenwoordig willen sommige mensen ook de gasten op een begrafenis een aandenken geven. Het is niet alleen een klein bedankje voor iedereen die is gekomen, maar het is iets dat gasten als laatste meekrijgen van hun geliefde. Herdenkingskaarsen, kleine ingelijste afbeeldingen of pakketjes met zaadjes voor het planten van boompjes of bloemen zijn allemaal populaire keuzes. Vergeet ook de assieraden niet voor de begrafenis.

6. Vraag gasten om hun herinneringen te delen

Het is verbazingwekkend wat gasten onthouden over je geliefde en soms vertellen ze verhalen, die je nog nooit eerder hebt gehoord. Vraag hen om hun dierbare herinneringen in een gastenboek te delen of hun verhalen op kaarten te schrijven, die vervolgens op een displaybord kunnen worden gedeeld met de rest.

7. Versier de locatie

kerk-versiering-witte-doeken

Als je tijd hebt, kun je denken aan het decoreren van de locatie. Je zou favoriete kleuren kunnen kiezen of een thema dat hun hobby’s en interesses weerspiegelt. Je kunt ook memorabilia zoals trofeeën, medailles of persoonlijke bezittingen tonen.

8. Laat foto’s zien

Foto’s zijn een geweldige manier om herinneringen te delen en discussies over de persoon, die wordt herdacht, te beginnen. Wees creatief met hoe je ze weergeeft. Je kunt ze aan een lint vastmaken, je kunt er een banner van maken of je kunt ze op een bord tonen. Bij Uitvaartwinkel Almere hebben ze mooie fotolijstjes die je online kunt bestellen.

9. Creëer een kindergedeelte

Soms kan het bijwonen van een begrafenis kinderen helpen om te begrijpen wat er is gebeurd en om afscheid te nemen. Als je weet dat er ook een aantal kinderen naar de wake zullen komen, kan een speciale ruimte voor hen om te spelen een welkome verlichting zijn tijdens deze toch een beetje verdrietige gelegenheid. Een tafel om aan te kleuren is bijvoorbeeld gemakkelijk te maken en zal niet te veel overlast veroorzaken. Of je kunt de ouders vragen om wat speelgoed mee te nemen.

10. Host een open microfoon sessie

Tijdens een uitvaartdienst is er geen tijd voor iedereen om zijn zegje te doen. De gasten tijdens de wake de tijd geven om een paar woorden te zeggen, kan een ontroerend eerbetoon zijn aan een speciaal iemand. Veel locaties bieden, indien nodig, microfoons en geluidssystemen.

Laat een reactie achter