Maak het deksel van je airconditioner open

Het is belangrijk om je airconditioner  of aircooler zo nu en dan schoon te maken omdat je zo een goede luchtkwaliteit in huis kunt behouden. De filters in airconditioners zijn speciaal ontworpen om stof en microben op te vangen, maar als ze niet regelmatig worden schoongemaakt, kunnen ze verstopt raken en zelfs vocht en schimmels vasthouden. Dat is niet goed voor jou, maar ook zeker niet voor je airconditioner.

Regelmatig thuis je airco reinigen betekent ook een betere energie-efficiëntie en dus een lagere energierekening.

Bekijk de instructies

Bij je airconditioner is een instructiehandleiding geleverd, met daarin informatie over hoe je toegang krijgt tot de luchtfilters en hoe je de onderdelen schoon kunt maken. Als je deze handleiding niet meer hebt, kun je misschien een exemplaar downloaden op de website van de fabrikant.

Hoe reinig je de filters van de airconditioner?

De binnenunit van de airconditioner heeft luchtfilters, die regelmatig moeten worden gereinigd. Hoe erger het filter verstopt raakt, hoe harder de airconditioner moet werken om lucht erdoorheen te kunnen blazen. Dat zorgt voor meer energieverbruik en dus een hogere rekening.

Het is meestal een kwestie van het plastic deksel openklappen en het filter verwijderen (er kunnen ook meerdere filters aanwezig zijn).

Fabrikanten adviseren meestal dat je de filters om de paar weken moet schoonmaken, maar het hangt er echt vanaf hoe vaak je de airconditioner gebruikt. Simpel gezegd, hoe vaker je hem gebruikt, hoe vaker je ook de filters moet reinigen. Probeer ze tenminste een paar keer per jaar schoon te maken. Als je het apparaat bijvoorbeeld vooral in de zomer gebruikt, maak dan de filters in de lente schoon, zodat wanneer je hem weer gaat gebruiken je met een schoon filter begint.

Er zijn meestal één of twee hoofdfilters in de binnenunit. Er kan ook een luchtzuiveringsfilter zijn, dat kan worden verwijderd en gereinigd. Dit type filter moet misschien elk jaar of om de twee jaar worden vervangen.

  • Neem de filters uit de unit en maak ze schoon met een borstel of klop ze uit. Filters kunnen meestal ook worden gestofzuigd, zodat ze echt stofvrij worden. Gebruik eventueel een speciaal opzetstukje als de stofzuiger deze heeft.
  • Als de filters erg vies en vuil zijn, kun je ze in warm water met een mild schoonmaakmiddel uitwassen en schoonspoelen. Zorg ervoor dat de filters voordat je ze terug in het apparaat plaatst wel helemaal droog zijn.

Hoe kun je de tussenstukjes van de airconditioner schoonmaken?

Mogelijk kun je van binnenunit de tussenstukjes verwijderen (de bewegende blaadjes die de luchtstroom sturen). Maak deze stukjes en de ruimte achter hen in het apparaat, grondig met een droge doek of met de stofzuiger schoon.

Hoe kun je de buitenunit van je airconditioner schoonmaken?

Zorg ervoor dat er geen groen in de buurt van de buitenunit groeit en veeg de unit ook regelmatig schoon om zo stof, bladeren en spinnenwebben te verwijderen.

Door met een stofzuiger over het gedeelte te gaan, waardoor de lucht naar binnen komt, kun je de stof van binnenuit verwijderen.

Moet je ook de condensor reinigen?

De behuizing van zowel de binnen- als de buitenunit kan worden verwijderd om zo toegang tot de condensor te krijgen, die soms ook moet worden schoongemaakt. Wij raden je echter aan om deze taak aan een professional over te laten, omdat je dan nog garantie blijft behouden en omdat, als je het niet goed doet, er per ongeluk componenten kunt worden beschadigd en koelgas kan worden vrijgeven. Er kan ook iets misgaan met de elektriciteit.

Geef je airconditioner zo nu en dan een servicebeurt

Je airconditioningsysteem moet regelmatig professioneel worden onderhouden. De servicemonteur controleert dan of er nog voldoende koelgas aanwezig is, test de thermostaat en zorgt ervoor dat alle onderdelen in goede staat zijn. Hierdoor blijft het apparaat vele jaren meegaan.

Sommige fabrikanten adviseren om de airconditioner éénmaal per jaar te onderhouden. Anderen zeggen dat, zolang je de instructies volgt en de filters en de units regelmatig schoonmaakt, je de airconditioner alleen hoeft te laten nakijken als er zich een storing voordoet.

De meeste mensen reinigen de filters een paar keer per jaar, maar verrichten slechts om de paar jaar onderhoud of alleen wanneer de unit een storing vertoont. Raadpleeg bij twijfel de handleiding van het model dat je hebt of bel de fabrikant en vraag deze om advies.

Reiniging van de airconditioner

Elk gebruik

  • Gebruik het ‘droog’ programma als je airconditioner deze heeft. Hierdoor verdampt het vocht dat op de warmtewisselaar is gecondenseerd, waardoor schimmel en stinkende geuren worden voorkomen.

Half jaarlijks

  • Reinig en/of vervang de filters in de binnenunit. (Doe dit vaker als je airconditioner altijd aan staat, als je in een zeer stoffige omgeving woont of als je een merkbare daling van de prestaties ervaart.)
  • Veeg de binnenunit, de leidingen of de ventilatieopeningen met een zachte, vochtige doek schoon.

Jaarlijks

  • Reinig de buitenunit en verwijder indien nodig vegetatie/obstructies/spinnenwebben.
  • Inspecteer HEPA– of koolstoffilters en vervang deze indien nodig.

Laat een reactie achter