Er duiken heel wat vragen op als het gaat om deze nieuwste keuken rage. Is het de moeite waard een airfryer te kopen? Is airfryer voeding gezond? Is een airfryer schadelijk voor de gezondheid? We hebben de voor- en nadelen van het gebruik van een air fryer op een rijtje gezet om je te helpen beslissen of je dit populaire wonderapparaat al dan niet aan je winkelwagentje moet toevoegen met de beste aanbiedingen.

Wat is ‘air frying’?

Ook al heet het ‘airfryer’, airfryers frituren helemaal geen eten! Airfryers gebruiken ventilatoren en verwarmingsmechanismen waardoor ze werken als een convectieoven waarin hete lucht snel rond de kookmand of bakplaat circuleert. Als je een airfryer gebruikt, zul je merken dat je gefrituurde eten nogal lijkt op gefrituurd eten, maar dan zonder de olie.

Hoe werkt een airfryer?

Dankzij het ventilator- en verwarmingsmechanisme blaast een airfryer superhete lucht rond het kookmandje of de bakplaat. Door deze snelle luchtbeweging ontstaat een convectie-effect dat het eten gaar en bruin maakt. De hitte verkort ook de kooktijd terwijl je eten van binnen vochtig blijft en toch knapperig en krokant van buiten. Dit zijn naar onze mening genoeg redenen om de beste airfryer aanbiedingen te vinden!

Hoe gebruik je een airfryer?

Airfryers zijn er met gemakkelijk vooringestelde kookstanden die geschikt zijn voor bijvoorbeeld vis, biefstuk, kip, garnalen etc. Stel de temperatuur en de kookstand in op de aangegeven standen die in je recept staan. Vergeet niet de airfryer voor te verwarmen voor een optimale garing. Lees ook het instructieboekje om alle basisinformatie te krijgen.

Als je al een airfryer bezit of overweegt er een te kopen, dan weet je nu dat ‘airfryed’ eten niet helemaal hetzelfde is vergeleken met het gebruik van frituurpannen. Maar dat is nog niet alles. Laten we de voordelen van een airfryer eens nader bekijken.

Hier zijn de grootste voordelen van de airfryer.

Essential Airfryer XL HD9280/90 | Philips

1. Gemakkelijk schoon te maken

Het kost minimale moeite om een airfryer schoon te maken, vergeleken met friteuses. Door de minimale hoeveelheid olie die bij airfryers gebruikt wordt, is hij gemakkelijk af te wassen met alleen een zachte borstel, afwasmiddel en stromend water. Het is dus rommelvrij!

2. Gemakkelijk in gebruik

Airfryers zijn zo gemakkelijk in gebruik – er is geen weg meer terug als je dit keukenapparaat eenmaal in handen hebt. Je kunt er gewoon je diepvriessnacks in gooien, zoals nuggets, frietjes, uienringen en kippenvingers, de stand en de timer instellen, en klaar is Kees! Je kunt ook de restjes van gisteravond opnieuw opwarmen.

3. Veilig in gebruik

Als je je zorgen maakt over de mogelijke bijwerkingen van een air fryer, merk dan op dat er geen straling van de air fryer is, in tegenstelling tot magnetrons. Dit op zichzelf staande apparaat beschermt de gebruikers ook tegen hitte en opspattende olie. Niet alleen dat, het schakelt automatisch uit als de timer afloopt om te voorkomen dat je eten aanbrandt.

4. Gezondere maaltijden

Een airfryer is niet alleen handig in gebruik, maar je kunt er ook heel wat gezonde maaltijden mee maken. Je gebruikt minder of geen olie bij het koken met dit apparaat, terwijl overtollige olie niet door je eten wordt opgezogen. Dat betekent minder calorieën en vetten! Er zijn online heel wat eenvoudige en gezonde maaltijden te vinden als je geen idee hebt waar je moet beginnen.

5. Neemt niet veel ruimte in

Zelfs de grootste airfryer zal je aanrechtruimte niet overheersen. De meeste airfryers zijn maar zo groot als een kleine oven of een koffiezetapparaat. Ze zijn klein genoeg om op het aanrecht te laten staan. Er zijn ook esthetisch mooie airfryers die je even mooie keuken aanvullen.

Laat een reactie achter