Elektrische fietsen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, en een deel van dat prijsverschil komt door de capaciteit van de accu. Hoe meer watt de accu heeft, hoe meer kilometers je met een opgeladen accu kunt fietsen. Maar, hoe groot de capaciteit ook is, accu’s hebben niet het eeuwige leven. Bij veelvuldig gebruik gaat de accu stap voor stap achteruit. Wat je wel kunt doen, is de accu zo lang mogelijk in goede staat houden. De achteruitgang van een accu heeft namelijk alles te maken met hoe je ermee omgaat.

Wat zegt Watt?

elektrische-fiets-wit

Bekijk, voordat je ingaat op een elektrische fiets aanbieding, goed wat de batterijcapaciteit van de accu is. Zo is er een groot verschil tussen accu’s van 300 watt en accu’s van 600 watt. Het aantal watt per uur geeft aan hoeveel kilometer je op een accu kunt rijden. Je kunt zelf kiezen hoe je met deze gegeven kilometers omgaat. Wanneer je de volledige elektrische ondersteuning gebruikt, zul je automatisch minder kilometers met de accu kunnen maken dan als je de trapondersteuning een beetje verdeelt en ook je eigen kracht gebruikt.

Verleng de levensduur van je accu

Ga je een ebike kopen, is waarschijnlijk een van de eerste dingen die je doet als je de fiets thuis hebt, het opladen van de accu. Hoewel je geneigd bent de accu op te laden tot de volle 100%, is het voor de accu beter als je 80% als maximum aanhoudt. Hetzelfde met het moment dat je de accu weer aan de lader hangt; doe dit niet bij 0%, maar al bij 20%. Wanneer je de accu tussen de 20% en 80% opgeladen houdt, draagt dit bij aan een langere levensduur van de accu.

Wanneer je de elektrische fiets langere tijd niet gebruikt, kun je de accu het beste tussen de 20% en 50% opgeladen opbergen.

Toch aan vervanging toe

elektrische-fiets-zwart-heren

Een accu gaat gemiddeld vijf jaar mee. Dat wordt iets langer wanneer je goed met de accu omgaat en deze niet maximaal vol oplaadt of helemaal leeg laat lopen. Toch zal er een moment komen dat je de accu moet vervangen, en dat moment kun je aan een paar dingen herkennen. Zo gaat de accu sneller leeg, en zal het aantal kilometers dat je nog kunt fietsen, sneller afnemen dan voorheen. Ook als het opladen langer duurt, of maar oplaadt tot een bepaald niveau, is dat een teken dat de accu aan vervanging toe is.

Laat een reactie achter