Bedrijven in Nederland leasen al jaren lang gloednieuwe auto’s. Terwijl de rest van ons dure leningen afsloot of spaarde om een nieuwe auto te kunnen kopen, konden mensen in het bedrijfsleven ze gewoon leasen. Het was volkomen logisch: ze konden in gloednieuwe auto’s rijden zonder hiervoor een bedrag van tienduizenden euro’s te hoeven betalen.

Maar tegenwoordig is leasen niet langer alleen maar voorbehouden aan bedrijven of mensen in het bedrijfsleven. Onlangs is private lease namelijk ook heel populairder geworden.

Wat is het leasen van een auto nu precies?

elektrische auto opladen

Het leasen van een auto is vergelijkbaar met het huren van een auto, omdat je een voertuig kiest en deze dan voor een afgesproken tijdsduur (meestal tussen de twee en vijf jaar) tegen een vast bedrag tot je beschikking hebt. Je hebt volledige keuzevrijheid over het merk, het model en de specificaties van het voertuig (de kleur, de motor, de technologieën in de auto zelf enz.) en in jouw contract staan afspraken over het geschatte aantal kilometers die je jaarlijks zult gaan rijden, de lengte van het contract en hoe je wilt dat de betalingen gestructureerd zijn. De lease wordt dus specifiek op jou afgestemd.

De totale kosten van de lease worden op basis van verschillende factoren berekend. Er wordt gekeken naar de waarde van de auto (nieuw), de geschatte waarde van de auto aan het einde van de lease (de dagwaarde), je jaarlijkse kilometervergoeding en de duur van de lease.

Hoe werkt het?

renault-zoe

Je moet een aanbetaling doen wat ook wel de eerste betaling wordt genoemd. Dit komt meestal overeen met een paar maandelijkse termijnen. Dit wordt dan gevolgd door vaste maandelijkse betalingen die doorgaan tot het einde van de duur van het contract. Over het algemeen geldt: hoe langer de periode, hoe lager de maandelijkse betalingen zullen zijn. Jij definieert vooraf de kilometerstand die je gaat dekken en dit kun je eenvoudig berekenen door naar een paar van je meest recente servicerapporten te kijken.

Aan het einde van de leaseperiode wordt het voertuig dan eenvoudigweg geretourneerd, gecontroleerd en de betalingen worden vervolgens stopgezet, waardoor jij de vrijheid hebt om weer een andere auto te leasen. Als je de afgesproken kilometerstand overschrijdt, is dit niet het einde van de wereld want er is meestal een bedrag wat je dan bij het inleveren van de auto per kilometer bijbetaald.

Een van de belangrijkste voordelen van het hebben van een leaseauto is dat de verschillende elementen van het ‘autobezit’ voor de klant in één eenvoudig pakket bij elkaar worden gebracht. Zo zullen bijvoorbeeld de wegenbelasting, de kosten voor pech onderweg en de garantie voor de auto zijn inbegrepen en ook service- en onderhoudspakketten kunnen worden opgenomen in het contract.

Wat is het verschil tussen het leasen van een auto en een persoonlijk koopcontact?

renault zoe

Nadat het leasen van een auto jaren lang in de schaduw van een persoonlijk koopcontract heeft gestaan, wordt het nu steeds populairder. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee?

In tegenstelling tot een koopcontract, betaal je geen rente over je betalingen en betaal je gewoon eenvoudigweg het gebruik van de auto. En aan het einde van de termijn betaal je ook geen verschil aan de dealer over de uiteindelijke waarde en de geschatte waarde van het voertuig en is er de mogelijkheid voor een deelruil met de dealer voor je volgende voertuig of het kopen van de auto..

Uiteindelijk geeft het de klant meer keuze, omdat ze niet gebonden zijn aan een specifieke fabrikant of dealer. Aan het einde van de leaseperiode is het probleemloos, aangezien je de auto eenvoudigweg teruggeeft en vrij bent om je volgende nieuwe voertuig te kiezen.

Laat een reactie achter