Bij een haartransplantatie kan de chirurg de gezonde haren op je hoofdhuid verplaatsen naar gebieden met dunner wordend haar. Tegenwoordig is het dankzij de vooruitgang op dit gebied mogelijk om natuurlijk ogende resultaten te krijgen. De meeste chirurgen transplanteren nu slechts een paar haartjes tegelijk van de gezonde haren. Dit elimineert het onnatuurlijke popachtige haar dat patiënten in de jaren ’70 en ’80 zagen. Destijds werden delen van haar, haar pluggen genoemd, in het dunner wordende gebied geplaatst. Na verloop van tijd werden de pluggen dan zichtbaar.

Verbeteringen voor het creëren van de haarlijn en het plaatsen van de haren in de dunner wordende gebieden helpen ook bij het creëren van natuurlijk ogende resultaten.

Dankzij deze ontwikkelingen kunnen de resultaten er zo natuurlijk uitzien, dat een kapper of een stylist niet kan vertellen dat je iets hebt laten doen.

De resultaten zullen grotendeels afhangen van de chirurg

Hoewel deze vooruitgang patiënten natuurlijk ogende resultaten oplevert, hangt de uitkomst nog steeds grotendeels af van de chirurg die jij selecteert. Je moet een arts kiezen, die verstand heeft van haarverlies en regelmatig haartransplantaties uitvoert. Die kan je bij Kliniek Veldhoven wel vinden. Zij voeren namelijk ieder jaar ruim 5000 behandelingen uit en zijn daardoor zeer ervaren.

Dermatologen zijn gespecialiseerd in aandoeningen die onze huid, haar en nagels aantasten, dus ze weten ook veel over haarverlies. Velen voeren ook haartransplantaties uit en kunnen je vertellen of je een goede kandidaat voor een haartransplantatie bent.

Wie is een goede kandidaat voor een haartransplantatie?

blue and black suit attire

Ben je een man van in de twintig, die haaruitval ervaart? Voor het beste resultaat word je mogelijk eerst gevraagd om te wachten met een haartransplantatie en te beginnen met een behandeling met een middel tegen haarverlies. Zowel mannen als vrouwen kunnen goede kandidaten voor een haartransplantatie zijn.

Om in aanmerking te komen voor een haartransplantatie, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Voldoende gezond haar op je hoofdhuid hebben, dat kan worden geïmplanteerd in het gebied dat haar nodig heeft.
  2. Het vermogen om haar te laten groeien op het dunner wordende gebied van jouw hoofdhuid.

Tijdens een consult bij een dermatoloog kun je erachter komen of je aan beide voorwaarden voldoet. Een dermatoloog zal je eerst een grondig hoofdhuidonderzoek geven.

Om erachter te komen waarom je lijdt aan haarverlies, wordt er waarschijnlijk ook een bloedtest afgenomen. Deze test kan aangeven of er in jouw lichaam dingen gebeuren die jouw haarverlies kunnen veroorzaken. Sommige patiënten hebben een procedure nodig, die een hoofdhuidbiopsie wordt genoemd. Jouw dermatoloog kan tijdens het consult snel en gemakkelijk een biopt nemen, die nodig is voor de hoofdhuidbiopsie.

Als uit het onderzoek en de testen blijkt dat je een goede kandidaat bent voor een haartransplantatie, kan je dermatoloog je vertellen welke resultaten je kunt verwachten. Een volle haardos is misschien niet realistisch, maar een vollere haardos kan wel het doel zijn.

Wat gebeurt er tijdens een haartransplantatie?

Je kunt verwachten dat een haartransplantatie tussen de vier en acht uur duurt. Als er veel haar getransplanteerd moet worden, moet je de volgende dag mogelijk nog een paar uur terugkomen.

De meeste patiënten hebben gedurende de hele ingreep slechts een plaatselijke verdoving nodig, die de hoofdhuid gevoelloos maakt. Sommige patiënten nemen ook een licht kalmerend middel in om hen te helpen ontspannen.

De chirurgische ingreep duurt meestal tussen de vier en acht uur. De ingreep begint met jouw dermatoloog, die de gezonde haren verwijdert. Om je een natuurlijk ogend resultaat te geven, kan de dermatoloog de gezonde haren verwijderen door een strookje huid met gezonde haren van jouw hoofdhuid te verwijderen of individuele haren.

De tweede optie kost veel meer tijd, maar voorkomt wel dat je een lang, smal litteken op je hoofdhuid krijgt. Dit kan handig zijn als je de voorkeur geeft aan kort geschoren kapsels.

Voordat de chirurg de haren kan transplanteren, moeten technici de verwijderde haren voorbereiden en moet de chirurg jouw hoofdhuid voor de transplantatie prepareren.

Afhankelijk van het aantal te transplanteren haren, kunnen twee tot drie leden van het haartransplantatieteam helpen om de gezonde haren in het gebied te plaatsen dat haar nodig heeft. Zodra alle haren zijn getransplanteerd, wordt je hoofdhuid verbonden en krijg je instructies voor de verzorging thuis.

Wanneer zien patiënten resultaten van een haartransplantatie?

person fixing man's hair

De meeste patiënten zien tussen zes en negen maanden na de ingreep resultaten. Bij sommige patiënten duurt het wel twaalf maanden.

Het is belangrijk om te weten dat tussen twee en acht weken na de operatie het getransplanteerde haar uit zal vallen. Dit is normaal. Tegen de derde maand kan het haar er dunner uitzien dan voordat je de transplantatie had ondergaan. Nogmaals, dit is echt normaal.

Laat een reactie achter