Een MRI is een medische beeldvormingstechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van magnetisme, radiogolven en een computer om een scan van de structuren van het lichaam te kunnen weergeven. De MRI-scanner zelf is een buis, die is omgeven door een gigantische ronde magneet. De patiënt moet op een beweegbaar bed gaan liggen, dat dan als het ware in de magneet wordt geschoven. De magneet creëert een sterk magnetisch veld, dat de protonen uitlijnt en vervolgens worden die blootgesteld aan een straal van radiogolven. Dit laat verschillende protonen van het lichaam draaien en deze produceren dan een zwak signaal dat wordt gedetecteerd en ontvangen door de MRI-scanner. Daarna verwerkt een computer de informatie en maakt hier een afbeelding van.
Een MRI-afbeelding is gedetailleerd en het kan kleine veranderingen in de structuren van het lichaam opmerken. Voor sommige behandelingen worden ook weleens contrastmiddelen, zoals bijvoorbeeld gadolinium, gebruikt om de nauwkeurigheid van de afbeeldingen te vergroten.
Waarvoor wordt een MRI gebruikt?
Een MRI-scan kan als een uiterst nauwkeurige methode worden gebruikt om door het hele lichaam ziektes op te sporen. Meestal wordt een MRI gemaakt nadat andere testen onvoldoende informatie hebben verstrekt om de diagnose van een patiënt te kunnen bevestigen. In het hoofd kan een trauma aan de hersenen zoals bijvoorbeeld een bloeding of een zwelling worden gezien. Andere vaak gevonden afwijkingen omvatten hersenaneurysma, beroerten, tumoren in de hersenen, maar ook tumoren of een ontsteking in de wervelkolom.
Neurochirurgen gebruiken een MRI-scan niet alleen bij het definiëren van de hersenanatomie, maar ook bij het evalueren van het ruggenmerg na een trauma. Het wordt ook gebruikt bij het opsporen van problemen aan de wervels of de tussenwervelschijven van de wervelkolom. Een MRI-scan kan de structuur van het hart en de aorta evalueren, want het kan aneurysma’s of scheurtjes detecteren. Maar MRI-scans worden meestal niet als eerste optie voor deze problemen of bij een trauma gebruikt.
Een MRI biedt waardevolle informatie over klieren en organen in de buik en nauwkeurige informatie over de structuur van de gewrichten, zachte weefsels en de botten van het lichaam. Vaak kan een operatie worden uitgesteld of nauwkeuriger worden uitgevoerd nadat de resultaten van een MRI-scan bekend zijn.
Wat zijn de risico’s en de bijwerkingen van een MRI-scan?
Een MRI-scan is een pijnloze radiologie-techniek, waarbij je het voordeel hebt om niet te hoeven worden blootgesteld aan röntgenstraling. Er zijn van een MRI-scan geen bijwerkingen bekend. De voordelen van een MRI-scan hebben betrekking op de precieze nauwkeurigheid van het detecteren van structurele afwijkingen aan het lichaam.
Hoe bereid ik me voor op een MRI en hoe wordt deze uitgevoerd?
Alle metalen voorwerpen op het lichaam moeten voorafgaand aan het krijgen van een MRI-scan worden verwijderd. Af en toe krijgen patiënten ook een kalmerend middel toegediend om de angst te verminderen en om de patiënt zich te laten ontspannen tijdens de MRI-scan. Een MRI-scan vereist voor de beste nauwkeurigheid dat de patiënt stil blijft liggen. Patiënten liggen in een gesloten omgeving binnen de magnetische machine. Ontspanning tijdens de behandeling is belangrijk en patiënten wordt gevraagd om normaal adem te halen. Tijdens de test kan je gewoon praten met degene die de MRI-scan maakt. Er zijn luide, herhaalde klikgeluiden te horen, die optreden tijdens het scannen. Af en toe is het nodig dat patiënten intraveneuze injecties met vloeistof toegediend krijgen om de verkregen beelden te verbeteren. De tijd die het maken van een MRI in beslag neemt, is afhankelijk van het exacte gebied dat moet worden onderzocht, maar varieert meestal van een half uur tot anderhalf uur.
Waar kan je het beste een MRI scan laten doen?
Met of zonder verwijzing van een arts is het mogelijk om bij Privatescan.nl een afspraak te maken voor een MRI scan. Daarnaast hoef je ook niet lang te wachten, want bij Privatescan kan een MRI scan al vaak binnen 1-2 werkdagen uitgevoerd worden. De uitslag ontvang je direct nadat de scan is uitgevoerd en je krijgt meteen de beelden mee op DVD/CD. Daarnaast ontvang je een schriftelijk verslag met daarin de bevindingen en eventuele aanbevelingen.
Bij Privatescan is het overigens geen probleem wanneer je claustrofobisch bent. Ze beschikken namelijk over ruimere MRI scanners.
Laat een reactie achter