Je woning isoleren heeft veel fijne voordelen. Zo heb je het minder snel koud, wat zorgt voor meer wooncomfort. Daarnaast dalen de kosten in energiegebruik wanneer je je woning isoleert. Er zitten dus een hoop voordelen aan het isoleren van je woning. Wat zijn deze voordelen en hoe isoleer je je woning het beste? Dat lichten we voor je toe in dit artikel.

Waarom je woning isoleren?

alleenstaande-woning

Door je woning te isoleren, profiteer je van meerdere voordelen. Zo warmt je woning sneller op, omdat de warmte langer blijft hangen. Hierdoor stook je minder om de woning warm te krijgen. Dit is ook voordelig voor je portemonnee, wat meteen een ander voordeel is. In de zomer blijft de warmte juist beter buiten wanneer je woning is geïsoleerd. Daarnaast zorgt een goede isolatie voor demping van geluid van buitenaf. Tenslotte is het isoleren van je huis erg duurzaam. Doordat je minder stookt, is de CO2 uitstoot ook minder.

Verschillende isolatiematerialen

Er zijn een aantal verschillende soorten isolatiematerialen die je gebruikt om je woning te isoleren. De meest gebruikte materialen zijn glaswol, cellenbeton, EPS, PIR, resolschuim, PUR (schuim) en steenwol isolatie. Steenwol en glaswol zijn minerale materialen om je woning mee te isoleren. EPS, PIR en PUR zijn kunststof materialen voor isolatie. Daarnaast zijn er nog organische (meer duurzame) materialen zoals houtwol, hennep en kurk waar sommigen hun woning mee isoleren.

Vormen van isoleren

huisisolatie

Naast de verschillende isolatiematerialen zijn er ook verschillende vormen waarin je een woning isoleert. Vroeger was de meest gebruikte vorm ‘isolatedekens’. Deze isolatiedekens zijn erg flexibel en worden daardoor eenvoudig aangebracht, vooral bij daken. Tegenwoordig worden pir isolatieplaten veel gebruikt. Deze vaste platen zijn ideaal voor het isoleren van muren, vloeren en platte daken. Een snelle manier om te isoleren is met spuit isolatie of isolatieschuim. Dit schuim spuit je gemakkelijk op elke plek, ook in kleine gaatjes. Vooral voor daken is deze vorm handig.

Hoe isoleer je het beste?

Een huis isoleer je op verschillende plekken. Zo isoleer je het dak, spouwmuren of de vloer. Met een vloerisolatie heb je bijvoorbeeld minder tocht, minder vocht en warmere voeten. Dit is dan ook direct de meest effectieve vorm van isolatie. Dat komt doordat kou en vocht vanuit de kruipruimte gemakkelijk de woning inkomen. Daarna volgt de spouwmuren isolatie en als laatst de dakisolatie. Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal naadloos wordt aangebracht, want alleen dan worden de isolatiewaarden behaald. Samen met een expert bekijk je hoe goed de woning al is geïsoleerd en wat er nog geïsoleerd kan worden.

Laat een reactie achter