Hoe goed het ondernemerschap je ook bevalt, het kan zo zijn dat je je passie tijdelijk kwijt raakt. En dat is ook niet direct een punt, als je je passie maar wel weer terugvindt. Hier kun je verschillende stappen in zetten. Op zoek naar inspiratie? Lees dan zeker verder.

Andere omgeving

Je kunt je gaan vervelen als je het gevoel hebt dat je stilstaat. Dit kun je ook heel letterlijk nemen. Werk je al een tijd lang in hetzelfde bedrijfspand of dezelfde kantoorruimte? Grote kans dat je hierop uitgekeken bent geraakt. Of misschien werk je vanuit huis en komen de muren inmiddels op je af. Kies voor een andere omgeving. Dat levert je weer nieuwe prikkels op! Misschien kun je je kantoorruimte verhuizen naar een mooier pand. In dezelfde plaats of juist heel ergens anders: dat is aan jou om te bepalen. Als je vervoer goed geregeld is, kom je toch comfortabel van A naar B. Full operational lease biedt je hierin de service waar je naar zoekt voor zakelijk rijden. Het is ook een optie om eens een workation te boeken, waarbij je een vakantie en werken combineert. Huur bijvoorbeeld een mooi natuurhuisje, waar je een week lang aan de slag gaat.

Probeer iets nieuws

man werkt achter laptop focus

Je hoeft niet je hele werkende leven lang hetzelfde te doen. Nu is de kans groot dat je je daar als ondernemer al bewust van bent. Een onderneming starten is immers al een creatieve manier van je carrière invullen. Toch kan het zo zijn dat je eigen ontwikkeling al een tijd stil ligt. De beste manier om dit een kickstart te geven? Probeer iets nieuws. Pak een taak binnen je bedrijfsvoering op die nog nieuw voor je is. Daar kun je veel van leren. Maar het is nog wel interessanter om iets helemaal anders te doen, wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Dit kan dicht bij je huidige werk liggen. Ben je bijvoorbeeld fotograaf? Experimenteer dan ook met video’s maken. Je kunt een bedrijfswagen leasen om al je spullen in te vervoeren. Of probeer iets totaal anders uit, wat je echt vreemd is. Ben je nu boekhouder? Ga eens als loodgieter aan de slag. Werk je als tekstschrijver? Laat je pen een keer links liggen en ga een dag taarten bakken. Het hoeft niet zo te zijn dat je hier daadwerkelijk iets mee gaat doen op professioneel gebied. Zie het vooral als een manier om je creativiteit weer aan te wakkeren. Je neemt je werk weer even wat minder serieus en komt uit die sleur. Dat is altijd een goed idee.

Plan opstellen

Het kan zo zijn dat je de richting of koers die je met je bedrijf wilt maken even niet duidelijk voor ogen hebt. Dit kan je vervolgens demotiveren. Door een plan op te stellen, heb je weer concretere doelen om aan te werken. En dat is wat telt! Wat wil je in de komende periode bereiken? Werk dit uit voor de komende maand, de komende drie maanden, het komende jaar, de komende twee jaar en de komende vijf jaar. Hoe uitgebreider het plan is, hoe beter. Zo heb je namelijk ook meteen de tools ontwikkeld om je plannen stapje voor stapje uit te werken. Of het ook daadwerkelijk haalbaar is, kun je in een later stadium weer vaststellen. Durf ook juist vooral je wildste ondernemers dromen neer te pennen, om daar energie uit te halen.

In gesprek gaan

werken-kantoor

Vind je de bovenste tip inspirerend, maar lukt het je niet om jezelf ertoe te zetten? Dan is het slim om hier met iemand over te praten. Ga op zoek naar een goede bedrijf- of lifestylecoach bijvoorbeeld, die jou weer weet te motiveren. Deze persoon gaat op zoek naar waar jouw kracht ligt. Juist als je dit zelf bent vergeten, is dit waardevolle informatie.

Terug naar de basis

Last but not least: leg je focus weer terug op de basis. Aan het begin van je ondernemerschap beleefde je waarschijnlijk veel plezier in je werk. Waar zat dit ‘m in? En wat maakt dat dit plezier langzaam maar zeker is afgenomen? Misschien is er te veel rompslomp ontstaan in je dagelijkse to do lijst. Ga juist weer terug naar die kern. Daar kan best wat tijd overheen gaan!

Met de bovenstaande tips laat je het vuurtje in je ondernemershart weer branden. Zet hier actieve, gerichte stappen in. Van een nieuwe werkomgeving tot een sessie met een coach, je kunt genoeg proberen. Succes!

Laat een reactie achter