Australië is de thuisbasis van fantastische surfstranden, een koffiecultuur, relaxte inwoners, schattige koala’s en… verrassend strenge quarantainewetten. Dus wil je zelf naar Australie reizen? Lees dan dit artikel eerst met de dingen die je moet weten voordat je vertrekt!

Voordat je vliegt

1. Bekijk de vereisten voor een visum

person holding passport

Hoe lang je ook van plan bent om Australië te bezoeken, je hebt een geldig visum nodig om het land binnen te komen en zelfs om er korte tussenstops te maken. Je kunt als je als toerist reist online visums zoals een bezoekersvisum, een eVisitor visum of een electronic travel authority-visum (ETA-visum) aanvragen. Als je van plan bent om in Australië te gaan werken of te gaan studeren, heb je een ander soort visum nodig voor een langer verblijf. Om erachter te komen welk visum het beste bij jou past, kun je de pagina Visiting Australia op Australian Government’s Department of Home Affairs bekijken om erachter te komen welke soorten visa er beschikbaar zijn.

Opmerking: hoewel in sommige landen je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn, heeft Australië geen minimale geldigheidsduur voor het paspoort en kun je Australië dus binnengaan zolang je paspoort maar geldig is. In sommige landen moet je paspoort ook minimaal zes maanden geldig zijn bij terugkeer, dus kun je het beste contact opnemen met de website van je overheid om te bekijken welke regels er in jouw land van toepassing zijn.

2. De quarantainewetten zijn streng

Australië is een prachtig eiland met unieke landschappen en is vrij van bepaalde plagen en ziekten. Om dat zo te houden en een bloeiende landbouwindustrie te behouden, neemt de Australische regering de quarantainewetten heel erg serieus. Wanneer je in Australië aankomt, moet je alle voedsel, plantaardig materiaal en dierlijke producten aangeven om te voorkomen dat er per ongeluk iets dat besmet is het land in wordt gebracht. Dit omvat zaden, fruit, veren, leer en huiden en alles wat is gemaakt van hout. Je krijgt tijdens je vlucht een kaart voor Inkomende Passagiers die je moet invullen en je moet ook aangeven welke goederen je bij je hebt. Als de items als niet gevaarlijk worden beschouwd, worden ze aan je geretourneerd. Maar als de veiligheidsfunctionarissen op de luchthaven geloven dat de items een bedreiging vormen, worden ze in beslag genomen en moet je mogelijk zelfs een boete betalen. Als je met verboden goederen reist en deze niet aangeeft, kun je voor forse boetes komen te staan.

Het is altijd een goed idee om voordat je je koffer inpakt jezelf vertrouwd te maken met de quarantainewetten van Australië en als je niet zeker weet of je een item moet aangeven of niet kun je dat het beste voor alle zekerheid gewoon doen.

Opmerking: elke Australische staat en elk territorium heeft ook eigen quarantainewetten en bepaalde voedsel- en plantaardige producten moeten voordat je een andere staat of een ander territorium betreedt worden aangegeven. Je kunt ter plaatse boetes krijgen voor het meenemen van verboden items over de binnenlandse grenzen.

3. Wees voorbereid op het weer

architectural photography of building

In delen van Tasmanië, New South Wales, Victoria (en soms zelfs Queensland!) kan het sneeuwen. Het is het grootste deel van het jaar erg warm en vochtig in het noorden dat ook wel The Top End genoemd. Melbourne staat bekend om vier seizoenen op een dag (denk aan warm en zonnig, dan winderig, dan regen en stormen en dan weer zon in minder dan 48 uur). En de Australische zomers zijn over het algemeen heet en laten het kwik dan tot boven de 40°C stijgen, wat heel normaal is. Kortom, wees voorbereid en doe een beetje onderzoek naar de weersvoorspellingen voor de regio’s die jij bezoekt.

Het verbranden door de zon, uitdroging en zonnesteken kunnen allemaal worden voorkomen als je je goed voorbereidt op het weer. De UV-stralen zijn in Australië bijzonder sterk, dus het is belangrijk om zonnebrandcrème op te smeren en dit ook regelmatig opnieuw aan te brengen (de meeste zonnebrandcrème die in Australië wordt verkocht is SPF 50+) en je moet de hele dag voldoende water drinken.

Zoals een iconische advertentie van SunSmart Australiërs al tientallen jaren vertelt, vergeet niet om een shirt aan te trekken, te smeren en iets op je hoofd te dragen. De stranden in Australië zijn prachtig, maar zijn niet zo leuk als je naar huis gaat als een kreeft die te lang in de zon heeft gezeten zonder bescherming.

4. Plan je reis – Australië is een groot land

Denk je dat je naar Sydney kunt vliegen, naar Melbourne kunt gaan, de Great Ocean Road kunt bekijken en dan de volgende dag naar Uluru kunt gaan om vervolgens bij het Great Barrier Reef te gaan snorkelen? Dan heb je het mis. Dit eiland is enorm en dit wordt soms door reizigers onderschat. Australië is het zesde grootste land ter wereld en is ongeveer even groot als de VS, dus je moet voorbereid zijn op de lange afstanden tussen de plaatsen. Travelworld kan je in ieder geval helpen bij het vinden van de ideale auto of campeerreis naar Australië.

Geef jezelf wanneer je je reis plant voldoende tijd om het land te verkennen. Je kunt gewoon niet héél Australië in slechts twee of drie weken bekijken. Als je verschillende steden wilt zien, is vliegen je beste keuze (tenzij je op een epische roadtrip plant). Je kunt rondleidingen boeken, die enkele van de belangrijkste Aussie-iconen in de reis hebben opgenomen. Je kunt de Outback en Uluru vanuit grote steden zoals Melbourne of Sydney bezoeken, maar er zal nog steeds veel reistijd mee gemoeid zijn. Als je op reis gaat met een idee van de afstanden tussen de plaatsen, kun je een vloeiendere vakantie plannen en teleurstellingen voorkomen.

Als je in korte tijd te veel plaatsen probeert te bezoeken, zul je je gehaast voelen en niet meer kunnen genieten van wat dit prachtige land te bieden heeft. Als je niet meer dan een paar weken rond kunt reizen, overweeg dan om meer tijd op minder plaatsen door te brengen om er zo echt van te kunnen genieten.

Wanneer je daar bent

5. Verken de transportmogelijkheden

orange van park beside tree

Wanneer je uit het vliegtuig stapt, is of je nu een internationale of binnenlandse reiziger bent, een luchthaventransfer de gemakkelijkste en de handigste manier om je bestemming te bereiken. Jayride.com kan je helpen, want op deze site kun je transfers vergelijken en boeken.

Elke staat in Australië heeft zijn eigen openbaar vervoer. Melbourne heeft treinen, bussen en trams die je kunt gebruiken door een Myki-kaart te kopen. In Sydney kun je treinen, bussen en veerboten nemen om rond te reizen met een Opal-kaart en Brisbane heeft een Go-kaart. Elke openbaarvervoerkaart is echter specifiek voor die staat, dus je zult je Myki-kaart uit Melbourne niet in Sydney kunnen gebruiken.

6. Wie geef jij een fooi?

In tegenstelling tot de VS (zie ons artikel over het reizen naar de VS voor advies over het geven van fooien in de Verenigde Staten), is het geven van fooien in Australië niet verplicht en meestal gereserveerd voor een uitzonderlijke service. De meeste obers, taxichauffeurs, barmannen en hotelpersoneel ontvangen een fatsoenlijk minimumloon en zijn dus niet afhankelijk van tips om hun inkomen aan te vullen (het minimumloon in Australië is één van de hoogste ter wereld).

Natuurlijk kun je als je denkt dat de service fantastisch was altijd wat fooi geven. Cafés, restaurants en bars hebben vaak fooienpotten of je kunt je rekening afronden wanneer je aan het einde betaalt. 10-15 procent is meestal de standaard als je fooi geeft.

7. Zwem tussen de vlaggen

Bezoekers komen naar Australië voor de prachtige stranden of om te zwemmen of te surfen en wie kan hen dat kwalijk nemen? Maar de stranden hier kunnen ook verborgen gevaren hebben. Er zijn vaak sterke stromingen die je de zee in kunnen trekken dus is het belangrijk dat wanneer je een Australisch strand bezoekt, je op zoek gaat naar een strand dat wordt bewaakt door kustwachters en zwem altijd tussen de rode en gele veiligheidsvlaggen. Terwijl de meeste stranden alleen in de warmere zomermaanden worden bewaakt, worden populaire stranden zoals Bondi in Sydney het hele jaar door bewaakt.

8. Krijg inzicht in de taal van de Aussies

‘Shaz nicked off to the milk bar for a sec, she’s spewin’ cause we ran out of dead horse this arvo, but it was a cracker of a barbie, had a few snags, would have put Bunnings to shame, right!’

Extra tips:

  • Er zijn drie tijdzones in Australië, die veranderen in vijf zones wanneer de zomertijd begint (van oktober tot maart). Zorg ervoor dat je bij het controleren van bijvoorbeeld vlucht- en luchthaventransfers weet in welke tijdzone je je bevindt.
  • Voor noodgevallen kun je 000 bellen voor politie, brandweer of ambulance.
  • Australiërs rijden aan de linkerkant van de weg. Kijk bij het rijden op landelijke wegen, vooral rond zonsopgang en zonsondergang, uit voor dieren in het wild, zoals kangoeroes en wallaby’s, want dit is wanneer ze het meest actief zijn en het risico lopen geraakt te worden.
  • Vegemite is een op gist gebaseerde lokale delicatesse die op toast wordt gegeten. Maar als je het voor het eerst probeert, smeer het dan niet te dik op je toast! Een klein beetje met boter is voldoende, anders kan de overweldigende zoute, moutige smaak je een nare smaak in je mond geven.

Laat een reactie achter