Deze eeuw is de baard of het baardje terug van best lang weggeweest en sinds die comeback wordt het straatbeeld gedomineerd door allerlei soorten. Wat voor soorten en vormen zijn er, en wie zijn de trendsetters? Van ZZ Top-baard tot kunstenaars-sikje: we sommen ze allemaal voor je op.

Weekend- of stoppelbaard

Er is veel veranderd sinds de jaren ’90. Mobiel bellen stond nog in de kinderschoenen, een hipster was nog een soort damesslip en van even online energieleveranciers vergelijken was ook nog geen sprake. In die tijd kon je ontslagen worden als je ongeschoren op je werk kwam. Zo rond de eeuwwisseling deed de weekend- of stoppelbaard zijn intrede. Het heeft even geduurd voordat de meeste werkgevers daarmee konden leven. Anno 2021 wordt de weekendbaard algemeen geaccepteerd. Als je hem maar netjes bijhoudt.

ZZ Top-baard

Lekker alles eindeloos laten groeien, als een Viking of ruige Romein: je ziet het veel bij hippe, vrije geesten. De boel de boel laten, ook al moet je het wel goed schoon houden, zo’n bos wildgroei rondom je hoofd. Ken je de film Evan Almighty nog, met Steve Carell? Of de band ZZ Top? Dat zijn nog eens baarden!

Lincoln-baard

Abraham Lincoln (president van de VS 1861-1865) had een bijzondere baard, deze vorm zie je niet veel. Het meeste gezichtshaar concentreert zich onder kin en wangen in plaats van erop, en de bovenlip wordt wel geschoren. Enigszins vergelijkbaar zijn de baarden die je nu in de voetbal- en hiphopwereld ziet, bijvoorbeeld bij Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig.

Kunstenaars-sik

Enkel een subtiel plukje haar op het gedeelte tussen onderlip en kin, van nog geen anderhalve centimeter breed. Dit mag nauwelijks een baard heten, maar toch noemen we hem omdat hij veel voorkomt bij bohemien types. Zangers als Tom Waits en Mark Lanegan en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer zweren bij hun kunstenaars-sikje.

Geitensik

Ook uit de 90’s stamt de geitensik: een kleine verzameling haar onder de kin, al dan niet gecombineerd met een snor, zoals Zlatan Ibrahimovic die nu draagt. Deze sik kwam veel voor in de muziekwereld: nu metal bands als System Of A Down, Deftones en Korn bestonden grotendeels uit fervente geitensik-dragers.

Vierkante baard

Een ingenieus kunststukje is de zogenaamde vierkante baard, die duidelijke hoeken heeft en waarnaar je vaak gebiologeerd zit te kijken. Deze baard vergt onderhoud en kost je per maand minimaal een bezoekje aan de barbier. Welke baard je ook kiest en wat je werkgever er ook van vindt, je weet je in ieder geval gesteund door onze koning, die zijn baarddracht onlangs liet vastleggen op het Woudagemaal Vijfje.

Laat een reactie achter