Is je badkamer verouderd of in slechte staat? Of wil je je deze graag een grondige make-over geven? Overweeg dan een volledige of gedeeltelijke badkamer renovatie. Hou voor de aanvang van je project rekening met onze 7 tips:

TIP 1: voorzie een duidelijk renovatieplan

Heb je op voorhand goed stilgestaan bij wat je precies wil? Doe inspiratie op tijdens bouwbeurzen en showroom bezoeken, blader door interieur magazines of maak een moodboard. Deze info kan je nadien voorleggen aan je aannemer. Zo weet hij precies wat je wil.

Daarnaast is het ook belangrijk om te achterhalen wat er allemaal moet veranderen. Volstaat de huidige indeling van je badkamer aan je wensen? Moeten er nieuwe aansluitingen en aan- en afvoerleidingen geplaatst worden? Wil je een bad en/of douche? … Dit beïnvloedt zowel de omvang als de prijs van je renovatieproject.

TIP 2: stel je budget scherp

statistieken-onderzoek-financieel-min

Een renovatie is niet goedkoop. Onze gouden raad? Bepaal op voorhand je budget. Zo kan je jouw keuzes hierop afstemmen en verlies je het totale kostenplaatje niet uit het oog. Voorzie hiernaast ook altijd een bepaalde marge. Tijdens de renovatiewerken duiken er soms onvoorziene problemen op, denk maar aan een gesprongen leiding of vochtproblemen waarvan je het bestaan niet afwist. Dit veroorzaakt een meerkost boven op het totale kostenplaatje.

TIP 3: denk na over de indeling

Er zijn 2 belangrijke aandachtspunten bij de indeling van je badkamer: het functionele plaatje en het esthetische eindresultaat. Waar stoor jij je nu aan in je huidige badkamer? Is dat bijvoorbeeld een tekort aan opbergplaats of eerder te weinig ruimte om comfortabel in en uit je bad te stappen? Wil je je badkamer ruimer doen lijken? Dan bereik je alvast veel met de juiste kleuren, enkele slim geplaatste accessoires en een goede lichtinval.

TIP 4: installeer een waterontharder

Plaats je nagelnieuwe kranen, een stijlvolle wasbak, een strakke inloopdouche en lage temperatuurverwarming? Dan wil je ongetwijfeld zo lang mogelijk van deze investering genieten. Wanneer je in een regio met een hoge waterhardheid woont, kan een waterontharder installeren interessant zijn.

Het vermindert de kalkaanslag in je leidingen en op je sanitair aanzienlijk, wat positief is voor hun levensduur. Een extra pluspunt? Jij hoeft niet zoveel meer te schrobben! Om de juiste waterontharder te kopen, vraag je beter advies aan een specialist. Meer info en advies vind je op www.waterontharder-expert.nl/waterontharder-kopen.

TIP 5: kies voor energiezuinige toestellen

luxe-badkamer-marmer

Neem je je badkamer grondig onder handen? Dan ruil je beter ook je verwarmingselementen en sanitair in voor zuinigere alternatieven. Koos je bijvoorbeeld voor een warmtepomp? Overweeg dan vloerverwarming in je badkamer of lage temperatuur radiatoren.

Heb je zonnepanelen? Dan zijn elektrische infraroodpanelen een slimme oplossing om je badkamer op de koudste momenten bij te verwarmen. Verder kan je ook waterbesparende kranen voorzien om je waterverbruik terug te schroeven.

TIP 6: gebruik onderhoudsvriendelijke materialen

Moet je de muur- of vloerbedekking vervangen? Of plaats je een nieuw plafond? Opteer dan voor onderhoudsvriendelijke en waterafstotende materialen. Op zoek naar een snelle oplossing voor het sterk verouderde plafond? Denk dan eens na over een spanplafond: die plaats je binnen 1 werkdag, is verkrijgbaar in talloze vormgevingen en is bovendien vochtwerend.

Eerder op zoek naar een unieke muurafwerking? Waarom dan je badkamer niet opfleuren met karakteristieke badkamertegels? Droog je deze af na elke douchebeurt? Dan minimaliseer je het onderhoudswerk.

TIP 7: werk samen met een badkamer specialist

inrichten badkamer tips

De gouden tip voor je badkamer renovatie? Dat is samenwerken met een badkamerexpert. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van A tot Z: vanaf de afbraak en het ontwerp van je badkamer, tot aan de inrichting. Bovendien is die op de hoogte van alle aandachtspunten.

Tijdens het plaatsbezoek gaan jullie samen op zoek naar de verschillende oplossingen en mogelijkheden binnen jouw budget. Daarnaast heeft deze samenwerking nog een voordeel. Het is namelijk één van de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op premies en subsidies.

Laat een reactie achter