Alle mensen en dieren ontgiften regelmatig. Het is de natuurlijke dagelijkse cyclus waarin ons lichaam de gifstoffen elimineert van het voedsel dat we consumeren, en de ongezonde atmosfeer waarin we zijn ondergedompeld.

De lever, nieren, longen, darmen en huid werken allemaal samen om ons te voorzien van een uitstekend systeem om ons te ontdoen van de dingen die het lichaam niet nodig heeft.

Dus, als we zo goed in staat zijn om zelf te reinigen, waarom zijn detox-praktijken tegenwoordig dan zo populair? Nou, zelfs ons perfect ontworpen lichaam kan van tijd tot tijd een handje gebruiken, en door deze praktijken toe te passen vergemakkelijken we het werk ervan.

In je eentje een detox doen kan echter behoorlijk intimiderend klinken. Daarom is de gemakkelijkste manier om deel te nemen aan een detox retraite, zoals ik heb gedaan bij de Hot Stone Club in Bali (Ubud).

Wat is Hot Stone Club?

hot-stone-club-bali

De Hot Stone Club is een retraitecentrum in het spirituele hart van Bali – Ubud – waar je balans vindt tussen afzondering, ontspanning, harmonie met de natuur en de wellness-activiteiten die tot in de puntjes voor je uitgestippeld worden wanneer je voor het retreat programma komt.

hot-stone-club-villas

hot-stone-club-villa-binnenkant

Het is een ruim complex met een groot landschap wat bestaat uit 13 villa’s, 2 zwembaden (waarvan één zoutwaterbad), een spa met massages en waterstoftherapie, 2 houtkachel sauna’s met koude dompelbaden, een restaurant en een café (met veganistisch, vegetarisch en pescatarisch menu), 3 ruimtes van verschillende grootte (open zaal, yoga shala, conferentiezaal met airconditioning) voor je retraite- en workshopprogramma.

Spa

hot-stone-club-sauna

Bij Hot Stone Club Ubud bieden ze verschillende ontspannende SPA-behandelingen aan. Je kan jezelf helemaal opladen met een houtgestookte sauna en een koud dompelbad, of genieten van een massage- en peeling behandelingen.

hot-stone-club-sauna

De spa moet je wel van te voren boeken, omdat deze speciaal met hout aangestoken moet worden. Je hebt de spa dan 2 uur voor jezelf.

Yoga ruimte

yoga-ruimte-hot-stone-club-min

De dekken bevinden zich onder een schaduw, zodat je je kunt overgeven aan buitenactiviteiten, verborgen voor de hete zon van Bali.

hot-stone-club-yoga

Beide ruimtes zijn niet alleen geschikt voor yoga, maar ook voor pranayama, qigong, extatische dans, sound-healing, en diverse concerten.

Zwembad

hot-stone-club-zwembad

Dit is niet zomaar een zwembad vol met chloor, nee dit zwembad bevat zeezout en er worden geen agressieve chloorproducten gebruikt om het schoon te maken. Als de zon ondergaat, creëert de onderwaterverlichting een rustgevende sfeer, en direct vanuit het water word je begroet met een mogelijkheid om de puur verbluffende zonsondergangen van Bali te bekijken.

Restaurant

hot-stone-club-restaurant-min

Hot Stone Club biedt een gevarieerde keuze aan veganistische, vegetarische en zeevruchten gerechten, gekookt met verse biologische ingrediënten van lokale boerderijen. Het restaurant kon naar mijn mening wel wat meer sfeer krijgen en besloot daarom om altijd op m’n kamer te eten. Je kan het daar dus laten bezorgen wat super fijn was!

Eten

eten-hot-stone-club-min

Het restaurant biedt alleen gezonde maaltijden aan met een gevarieerde keuze uit smoothies. In het geval hierboven koos ik voor de ‘liver purifier’ omdat ik een voedselvergiftiging heb opgelopen in het begin van mijn Bali avontuur. De smoothie bestaat uit rode bieten, wortelen, gember en appel. Alle andere smoothies die worden aangeboden zijn ook allemaal vers.


Mijn 7 daagse Regenerate Retreat ervaring bij Hot Stone Club

Hieronder beschrijf ik mijn ervaringen over de retreat die ik in 7 dagen heb mogen ervaren. Ik ging er vooral naartoe om meer rust in mezelf te vinden, te ontspannen en mijn spieren losser te krijgen na een drukke en stressvolle periode. Iedere dag had ik de keuze om een gezond ontbijtje te kiezen en 2 smoothies. De rest moest ik zelf bijbetalen.

Het Regenerate programma bestaat uit:

  • 7 nachten privé villa accommodatie
  • Keuze uit een veganistisch, vegetarisch of pescatarisch menu (alleen ontbijt en 2 smoothies is inbegrepen bij het programma). De rest moet je zelf bijbetalen.
  • Dagelijkse ochtendtraining – hatha yoga, kriya yoga, aqua yoga, QiGong
  • Dagelijkse waterstof therapie sessies
  • 3 x massages (balinees, hot stone en aroma)
  • 1 x sessie met onze Traditionele Balinese Genezer
  • 1 x 30 minuten acupunctuur sessie
  • Houtgestookte sauna ervaring
  • Exclusief OKEARA waterstof drinkwater uit een bron in de Pura Tirta SUDAMALA Tempel van Bali

Ook kan je zelf extra activiteiten toevoegen aan het programma wanneer je daar behoefte aan hebt.


Dag 1

18:00 – Aankomst

hot-stone-club-retreat-plan

Bij aankomst werd ik meteen ontvangen met een duidelijk retreat plan zodat ik precies per dag wist wat ik kon verwachten.


Dag 2

8:00 – Qigong

Qigong-hot-stone-club-min

Ik begon de dag met een qigong sessie, een onderdeel van de Chinese bewegingsleer om de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren. De qigong oefeningen, gegeven door Mr. Dima, waren staand waarbij ik in patronen moest bewegen die gefocust waren op aarde, water, vuur, hout en metaal. Ik moest iedere beweging meerdere malen herhalen, voordat je naar een nieuwe beweging overstapt. Een Qigong oefening kan ook statisch zijn waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

De langzame bewegingen zorgen ervoor dat de energie door je lichaam stroomt en de slechte afvalstoffen uiteindelijk verwerkt worden. Voor mij was dit de eerste keer en moest ik heel erg wennen aan de bewegingen en om niet sceptisch te zijn of dit überhaupt effect heeft op mij. Na de 1 uur durende qigong sessie voelde ik me wel vrij rustig, alsof ik gemediteerd had. Het had dus wel degelijk iets met me gedaan.

11:00 – Om chanting

om-chanting-hot-stone-club

Na de qigong sessie had ik de tijd om te ontbijten en een uurtje later begon al de om chanting sessie. Om chanting is een mantra die traditioneel wordt gezongen aan het begin en einde van yogasessies. Met wortels in het hindoeïsme is het zowel een geluid als een symbool rijk aan betekenis en diepte. Wanneer het correct wordt uitgesproken, klinkt het meer als “AUM”.

Om is de bron van transcendentaal geluid, en door transcendentaal geluid kan men de geest en de zintuigen transformeren. Door Om te chanten wordt de geest afgestemd op de adem, waardoor iemand in een verhoogde staat van bewustzijn kan komen die samadhi wordt genoemd. De activiteit van het bereiken van samadhi brengt de materieel geabsorbeerde geest onder controle, waardoor iemand zich eenzijdig kan richten op spirituele realisatie.

Doordat ik continu ‘om’ aan het zeggen was kon ik nergens anders aan denken en gaf mij dat een bepaalde staat van rust in mijn hoofd. Daarnaast waren we met een grote groep mensen wat zorgde voor een enorme vibratie aan geluid. Dat geluid was voor mij magisch en had een rustgevende effect op mij.

15:00 – Hydrogen therapie

Hydrogen therapie hot stone club-min

Honderden onderzoeken bevestigen dat waterstoftherapie niet alleen veilig maar ook zeer effectief is voor de behandeling van tal van ziekten. Deze therapie verbetert de energie en de sportprestaties, en is goed voor de bevordering van een optimale gezondheid en een lang leven.

Ik kreeg een slangetje in m’n neus en moest een half uurtje gaan liggen. Ik was die dag vrij moe, maar voelde me weer aardig wakker na de therapie. Het schijnt dat je het effect echt goed gaat merken na een paar sessies, dus ik ben benieuwd!

16:00 – Accupunctuur, cupping en elektrische schokjes

Meneer Dimitra analyseerde mij eerst door zijn vingers op mijn polsen te leggen. Ook kijk hij naar mijn tong en eronder. Daaruit kon hij vastellen dat ik meer moet bewegen omdat mijn bloed niet goed doorloopt. Dat klopt ook, want sinds ik achter een laptop werk heb ik wat problemen gekregen met mijn onderrug. Ik vond het vrij indrukwekkend dat hij dit zelf had kunnen analyseren zonder dat ik iets tegen hem had gezegd.

pols-checken-accupunctuur

Tijdens de accupunctuur sessie viel ik bijna in slaap, wat een goed teken blijkt te zijn. Ik was daarna ook vrij ontspannen en de dagen erna had ik eigenlijk geen last van een stijve onderrug.

accupunctuur-hot-stone-club-bali


Dag 3

08:00 – Hatha yoga

hatha-yoga-hot-stone-club-bali-min

Op dag 3 was het dan eindelijk tijd voor yoga in de ochtend! Dat is eigenlijk waarvoor ik kwam, want yoga is pure ontspanning voor mij. Dit was mijn eerste keer hatha yoga en vond het ideaal om te doen in de ochtend. Het is namelijk niet zo zwaar als vinyasa yoga bijvoorbeeld, maar ook weer niet zo rustig als yin yoga – eigenlijk ertussen in! We waren maar met z’n drieën en daarom kon de instructrice ons goed begeleiden en goed op onze bewegingen letten.

11:00 – Pravilo

pravilo-hot-stone-club-bali-min

Pravilo is een apparaat waarin een persoon horizontaal van voeten en handen in iedere hoek wordt opgehangen. Door deze opstelling komt het lichaam in een complexe toestand van spanning en ontspanning die in andere omstandigheden niet gemakkelijk te bereiken is. Pravilo kan je helpen met het versterken van de pezen en ligamenten om een grotere ontwikkeling van je eigen kracht te laten bereiken. Het zal je in staat stellen je kracht iedere keer te laten toenemen, de interne spieren te ontwikkelen en zijn spieruithoudingsvermogen en elasticiteit te vergroten. Het is een methode van fysieke en mentale training gebaseerd op oude technieken.

Ik was eerlijk gezegd een beetje zenuwachtig om hier in te gaan hangen, omdat ik zelf soms last heb van mijn onderrug. Maar door dit apparaat heb ik juist geleerd om mijn bekken goed te zetten, zodat ik mijn onderrug rechthoud. Ik ben uiteindelijk 3 keer gaan hangen. Ik leerde om me te focussen op mijn ademhaling en niet op de pijn. De meeste pijn kwam dan ook uiteindelijk door de grote rek en druk in mijn onderarmen waar mijn hele lichaam, samen met mijn voeten, aan hing.

Achteraf gezien was het een goede combinatie van meditatie en intense strekking in een korte periode. Ik ben ervan overtuigd dat de houding van mijn rug hier veel sterker en leniger van zou worden als ik dit vaker zou gaan doen.

15:00 – Hydrogen therapie

Iedere dag krijg ik hydrogen therapie en dit was de 2e keer. Ik was hier een beetje sceptisch over, maar ook na de 2e keer voelde ik me vrij energiek worden. Ik voelde me helder en wakker. Ik ben daarom benieuwd hoe de 3e keer zal zijn. Het schijnt dat het dan pas echt goed gaat werken.

15:30 – Balinese massage

De massage was pure ontspanning en niet zozeer een stevige massage, wat ik persoonlijk liever heb. Al met al kwam ik wel erg tot rust tijdens deze massage, wat ook de reden is waarvoor ik naar een retreat ben gekomen. Niks te klagen dus!


Dag 4

08:00 – Hatha yoga

Ik zou de dag weer beginnen met hatha yoga, alleen kwam de instructrice niet opdagen. Domper.

11:00 – Hydrogen therapie

Het was weer tijd voor mijn dagelijkse hydrogen therapie. Dit keer mocht ik een uur aan het slangetje blijven in plaats van een half uur. Ik merkte weer een kleine boost in mijn energie.

15:00 – Balinese massage

massage-bed-bali-hot-stone-club

Dit keer kreeg ik een andere massage therapeute. Het was dit keer een veel stevigere massage en gaf ze extra druk op de spieren die bij mij wat harder waren. Kwalitatief gezien was dit een hele goede full body massage en is er veel spanning uit mijn lichaam gemasseerd.


Dag 5

08:00 – Mix van hatha, yin en vinyasa yoga

Vandaag was ik alleen met de instructrice, waardoor ik goed begeleid kon worden. Ik heb hierdoor mijn vinyasa flow tot in de details kunnen verbeteren. Het was een perfecte combinatie van verschillende yoga stijlen, maar niet te heftig. Ik kon de dag niet ontspannender beginnen!

11:00 – Hydrogen therapie

hydrogen-machine-hot-stone-club

Dit is de hydrogen machine waaraan het slangetje naar mijn neus zit.

Weer mocht ik voor een uur aan het slangetje zitten. Ik ga er dan bewust zonder telefoon naartoe, zodat ik een uurtje kan lezen en reflecteren. Ik had niet zo goed geslapen, alleen na deze therapie voelde ik me weer een stukje wakkerder en energieker.

14:00 – Restu gym

restu-gym-bali

Even goed losgaan in de gym is voor mij ook ontspanning en gelukkig is er om de hoek van Hot Stone Club een prima gym te vinden. Voor 20.000 Indonesische Roepie mag je naar binnen. Dat is ongeveer €1,20!


Dag 6

08:00 – Aqua yoga

aqua-yoga-hot-stone-club

Ik begon de dag met aqua yoga in het zouten zwembad. Het voordeel hiervan is dat je meteen wakker bent door het water. Met aqua yoga kan je bewegingen onderwater makkelijker uitvoeren, maar zijn ze wel zwaarder door de resistentie van het water. De oefeningen waren fijner dan ik dacht en mijn heupen kwamen goed los!

10:30 – Ademhaling en Sadhu (healing)

Voor deze sessie werd door een healer uitgelegd dat we allemaal een zaadje in ons hebben die rust en geluk geeft. We kunnen dit zaadje laten groeien door meditatie en ademhalingsoefeningen. Dan komen we uiteindelijk dichter bij onszelf en en kan je het geluk van binnenuit creëren, in plaats van je continu bezig te houden met nieuwe materialistische zaken om het geluk op te vullen.

We begonnen met een vrij snelle ademhaling (2 seconde inademen en 2 seconde uitademen). Na een minuut kwam ik al snel in een roes en begonnen mijn handen en voeten te tintelen en werd ik wacht lichter in mijn hoofd. Ik vond dat gevoel eigenlijk wel lekker! Daarna moesten we onze ademhaling inhouden voor een minuut! Dit was allemaal in voorbereiding voor de gevreesde spijkermaat waar we 7 minuten op moesten staan. Door op je ademhaling te letten kan je namelijk je emoties beter onder controle houden.

sadhu-healer-hot-stone-club-energie-blokkades

Voordat ik op de spijkermat ging, scande de Sadhu healer mijn lichaam om te kijken of de energie goed door mijn lichaam vloeit. Uiteindelijk bleek dat er geblokkeerde energie bij m’n hart is (zoals je hierboven in de tekening kan zien), maar dat ik wel goed opensta om energie te ontvangen uit het universum. De geblokkeerde energie in mijn hart had te maken met een tragedie in mijn verre familie tussen een man en een vrouw. Bijzonder!

spijkermat-healer-hot-stone-club

Op de spijkermat probeerde ik mijn pijn onder controle te houden, maar ik vond dit erg lastig. Ik merkte dat als ik in paniek raakte dat de pijn dan juist meer werd. Door op mijn ademhaling te focussen kreeg ik de pijn beter onder controle! Hierbij heb ik dus geleerd hoe belangrijk het is om je emoties onder controle te houden en niet in paniek te raken zodra je het even lastig hebt of pijn lijdt.

14:00 – Hydrogen therapie

Na weer een uurtje aan het slangetje gezeten te hebben voelde ik me weer een stuk wakkerder. Of het ook effect voor me gaat hebben op de lange termijn weet ik nog niet zo goed.


Dag 7

8:00 – Hatha yoga

hatha-yoga-hot-stone-club

We begonnen de dag weer met een dagelijkse yoga sessie gegeven door Natalie. Iedere ochtend deden we de zonnegroet. De zonnegroet is een reeks yoga houdingen (of asana’s, moeten we zeggen) die wordt uitgevoerd aan het begin van een Hatha of Vinyasa flow les. Er zijn veel variaties op deze reeks, maar zonnegroet A en B zijn de meest voorkomende, die we zo dadelijk allebei zullen bespreken.

Behalve dat het een geweldige manier is om rustig aan een yogabeoefening te beginnen, is de reeks asana’s in een zonnegroet ontworpen om alle delen van het lichaam te openen en je evenwichtiger te laten voelen tegen de tijd dat je de laatste stretch bereikt. Van vooroverbuigen tot de downward facing dog, de combinatie van houdingen is ook meer dan genoeg om je een uitdagende cardiotraining te geven als je ze op tempo uitvoert en verschillende rondes herhaalt. Dit is precies wat wij deden richting de zon en het gaf me positieve energie om de dag te beginnen.

14:00 – Hydrogen therapie

Dit is mijn laatste sessie hydrogen en ik keek er eigenlijk wel naar uit! Dat is omdat ik er iedere keer energie van krijg. Erg bijzonder om dit te ervaren, omdat dit soort therapie bij mij nog onbekend was.

16:00 Banya & ijsbad

banya-hot-stone-club

De Banya komt oorspronkelijk uit Rusland en lijkt een beetje op een sauna, maar dan iets koeler en de stoom is veel natter, waardoor het makkelijker is om te staan en dus meer hydraterend en ontgiftend werkt. Het is ook veel gezonder omdat het je keel niet uitdroogt.

Je behandelt de Banya op dezelfde manier als je een stoomcabine of een sauna zou doen, maar je zult de iets lagere 70-graden warmte iets langer kunnen verdragen. Naast zwemkleding draagde ik een vilten hoed, die helpt voorkomen dat mijn hoofd te heet wordt, want dat warmt meestal veel sneller op dan de rest van je lichaam. De hoed houdt niet alleen je hoofd droog en koel, maar voorkomt ook dat je haar door de hitte beschadigd raakt.

hot-stone-club-spa-min

Zodra ik me oververhit begon te voelen, verliet ik de banya om vervolgens in een ijskoud dompelbad te zitten, wat mijn bloedsomloop zal helpen stimuleren. Daarna was er tijd om even te ontspannen, eten en drinken in de sociale ruimte, voordat je weer de Banya ingaat als je er klaar bent. De meeste mensen die hier ervaring mee hebben zijn dan zo’n 3 uur bezig waarbij ze dit een paar keer herhalen.


Conclusie over de regenerate retreat bij Hot Stone Club

Van aqua yoga tot het staan op een echte spijkermat – Hot Stone Club heeft mij geïnspireerd en een goede reset gegeven van de dagelijkse sleur in Nederland. Na de retreat voelde ik me weer energiek en was mijn hoofd vol gedachtes een stuk rustiger. Ik heb ontspanning gevonden door de dagelijkse yoga sessies en me energieker gevoeld door de hydrogen stimulatie, massages en accupunctuur. Het team was altijd goed bereikbaar waardoor het programma soepel verliep. Iedereen heeft mij altijd met een glimlach en positieve energie geholpen. Ik ga de Hot Stone Club zeker missen!

Laat een reactie achter