Oorspronkelijk gemaakt van de pulp van bamboegras, heeft bamboestof de laatste tijd flink de aandacht van verschillende ontwerpers getrokken. In dit artikel bespreken we enkele voordelen van het gebruik van bamboestof in vergelijking met andere soorten stof.

In de jaren negentig, voordat we ons met zijn allen zorgen gingen maken over Moeder Aarde, was wat we consumeerden en gebruikten om producten, voedsel en kleding te maken vrij onbelangrijk. Maar tussen alle andere rages, die in de 21e eeuw zijn ontstaan, heeft ‘going green’ in bijna elke branche zijn plek ingenomen.

Zelfs de mode-industrie, die duidelijk bekendstaat om haar bezorgdheid over het creëren van stijl en het stellen van nieuwe trends, heeft manieren ingebouwd om milieuvriendelijker te werk te kunnen gaan. Met de groeiende populariteit van een nieuwe stof gemaakt van bamboe, zijn ontwerpers langzaam begonnen om de bamboestof in veel van hun aankomende collecties te gebruiken. Een bamboo t-shirt is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de duurzame kledingindustrie.

Van oudsher werd bamboe in Azië voor de productie van handgemaakt papier gebruikt. Maar dankzij de moderne productietechnieken kan er nu van bamboepulp bamboevezel worden gemaakt, dat kan worden gebruikt om garen en stof mee te maken. Bamboestof is een natuurlijk textiel, die is gemaakt van de pulp van het bamboegras. De bamboevezel wordt vervolgens gemaakt door het bamboegras te verpulveren totdat het zich splitst in dunne vezeldraden, die vervolgens worden gesponnen en worden geverfd om er stof van te weven.

bamboe-bomen

Voordelen van bamboestof:

  • Antibacterieëel – vormt geen geurtjes en voelt en ruikt fris. Het is daarom de ideale anti zweet shirt
  • Sterk zweetabsorberend (absorbeert het vocht van de huid voor verdamping en is vochtafvoerend) – houdt je droog.
  • Krachtig isolerend – houdt je koel in de zomer en warmer in de winter.
  • Eén van de zachtste stoffen ter wereld, het voelt zijdezacht aan.
  • Natuurlijke UV-beschermer – bescherm jezelf tegen huidkanker.
  • Hypoallergeen – natuurlijke bamboe veroorzaakt geen allergische reacties.
  • Meest milieuvriendelijke stof ter wereld – help om de planeet te redden.

Bamboestof is vergelijkbaar met de zachtheid van zijde. Omdat de vezels geen chemische behandeling hebben ondergaan, zijn ze van nature gladder en ronder en zullen ze de huid niet irriteren. Hierdoor is bamboestof hypoallergeen en zou een bamboo t-shirt bijvoorbeeld ideaal zijn voor degenen die allergische reacties ervaren bij het gebruik van andere natuurlijke vezels zoals wol of hennep. Bamboe is ook antibacterieel en schimmelwerend. Dit komt doordat bamboe een antibacterieëel en bacteriostatisch element genaamd ‘Bamboo Kun’ bevat, waardoor het van nature kan bloeien en groeien in het wild zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest. Deze gunstige kwaliteit van de plant blijft in zijn textielvorm door bestaan en doodt alle bacteriën waardoor degene die het draagt zich langer frisser en voelt en niet onaangenaam gaat ruiken, waardoor het kledingstuk gezonder en hygiënischer blijft.

Extreem ademend 

bamboe-natuur

In tegenstelling tot veel andere stoffen is bamboe ook extreem ademend. De natuurlijke bamboeplant houdt zichzelf koel in de hitte en behoudt dit net als zijn andere eigenschappen ook als het eenmaal stof is. De doorsnede van de bamboevezel is bedekt met microspleten waardoor de stof een betere vochtopname en ventilatie krijgt. Het resultaat is dat het de drager bijna twee graden koeler kan houden in de hitte en merkbaar warmer kan houden in de kou. Bamboestof is ook antistatisch en UV-beschermend omdat het 98% van de schadelijke UV-stralen opneemt.

Goed te onderhouden

Net als alle andere kledingstukken kan kleding, die is gemaakt van bamboestof, ook worden gewassen. Voor het beste onderhoud van bamboekleding, moet het worden gewassen op een programma voor delicate stoffen in koud of lauw water. Het kan daarna aan de lijn worden gedroogd. Het is het beste om de kleding niet in de droger te drogen zelfs niet op laag stand, omdat het kledingstuk hierdoor eerder zijn vorm kan verliezen dan wanneer je het alleen aan de lijn droogt. Indien dat nodig is kan het op de laagste stand worden gestreken zonder de stoom functie te gebruiken.

Milieuvriendelijkste stof ter wereld

bamboe-kleding

Het meest aanlokkelijke aspect van bamboestof is dat het de milieuvriendelijkste stof ter wereld is. Bamboe, een soort tropisch gras, heeft een uitgebreid bewortelingssysteem dat gemiddeld vier tot zes nieuwe scheuten per jaar laat groeien en zichzelf weer op natuurlijke wijze aanvult. Het is ook 100% biologisch afbreekbaar, de meest hernieuwbare hulpbron op onze planeet en levert een overvloed aan bruikbare zuurstof, waardoor het een cruciaal element is in de balans tussen zuurstof en kooldioxide in de atmosfeer.

Bamboestof steeds populairder 

Omdat bamboestof in de mode industrie flink aan populariteit wint, zal er natuurlijk ook een toename in de groei en in de vraag naar meer bamboe planten zijn. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot meer fotosynthese en een ander alternatief voor de bestrijding van broeikasgassen.

Laat een reactie achter