Verwarm je grill en kook lekker buiten. Check Kampeerwereld voor de beste en mooiste barbecues.

Met de handige tips hieronder kun je als een echte pro voedsel bereiden op je grill!

Gas versus houtskool

De eeuwenoude discussie over welke grillmethode ‘beter’ is, omvat meerdere variabelen van smaak en kosten tot gemak. Hoewel geen enkel onderzoek heeft aangetoond dat één van beide gezonder is, brandt gas natuurlijk wel schoner. Grillen op houtskool stoot meer koolstofmonoxide, zwevende deeltjes en roet uit in de atmosfeer, wat bijdraagt aan verhoogde vervuiling en hogere concentraties ozon op leefniveau. Vanuit smaakperspectief daarentegen, geven veel mensen de voorkeur aan de rokerigere, rijkere smaak van voedsel dat op een houtskoolgrill wordt bereidt.

Zorg voor een hoge temperatuur!

Verwarm je grill 15 tot 25 minuten voordat je begint met het bereiden van het voedsel om ervoor te zorgen dat je grill de juiste temperatuur heeft (en om bacteriën te doden). Je grill moet 200° – 250° C zijn voor hoog, 150° – 200° C voor middelhoog, 100° – 150° C voor weinig warmte. Een goed verwarmde grill schroeit het voedsel dicht, houdt de binnenkant sappig en helpt plakken voorkomen. Terwijl het aanbraden de ‘sappen’ niet ‘verzegelt’ (in tegenstelling tot wat vaak wel wordt gedacht), creëert het door de caramelisatie wel verbeterde smaken.

Vrij van additieven

Als je toch kiest voor een houtskoolgrill, raden we je aan om houtskool zonder additieven te gebruiken, dit is net verkoold hout. Conventionele briketten kunnen houtresten en zaagsel, evenals steenkoolstof, natriumnitraat, borax en additieven zoals paraffine of chemische ontvlambare vloeistof bevatten. Wat betreft de vloeistof, raden wij je aan dit helemaal te vermijden. Ontvlambare vloeistof kan vluchtige organische stoffen (VOS) in de lucht afgeven, een onaangenaam residu achterlaten op het voedsel en als het verkeerd wordt gebruikt een ernstig gevaar vormen.

Borstel de grill vóór en na gebruik schoon

Het is gemakkelijker om etensresten te verwijderen als de grill nog heet is, dus gebruik een staalborstel om je grillrooster te ontdoen van verkoold vuil van de vorige maaltijden. Na gebruik moet je de grill ook weer schoon borstelen.

Olie

Zelfs op een schone grill kan mager voedsel wanneer het direct op het rooster wordt geplaatst blijven plakken. Verminder het plakken door je hete grillrooster in te oliën met een met papieren stukje keukenrol doordrenkt met plantaardige olie: houd het met een tang vast en wrijf het over het rooster. (Gebruik geen kookspray op een hete grill.)

Veiligheid voor alles

Voedselveiligheid is een topprioriteit, dus houd deze eenvoudige regels uit de USDA in gedachten: voorkom kruisbesmetting door afzonderlijke snijplanken, keukengerei en roosters te gebruiken voor rauw en gekookt voedsel, voedsel moet je tijdens het marineren altijd koelen en strijk vlees of ander voedsel tijdens de bereiding nooit in met de marinade vloeistof. (Maak extra marinade voor tijdens de bereiding waar geen rauw voedsel in heeft gelegen.)

Marineer je vlees

bbq grill

Marineren doet meer dan voedsel alleen maar smaak geven. Het remt ook de vorming van de opbouw van bacteriën, die ontstaan bij het grillen van ‘spiervlees’ zoals gevogelte, rood vlees en vis. Volgens een onderzoek kan marineren de vorming van deze bacteriën met maar liefst 92% – 99% verminderen.

Een aanpapiertje

Een aanmaakpapiertje zal ervoor zorgen dat je een mooi houtskoolvuurtje krijgt. Plaats gewoon een prop papier op de bodem van gril, vul de grill dan met houtskool en steek het papier aan. In ongeveer 20 minuten zijn de kolen klaar om gelijkmatig over de bodem van de grill verspreid te worden – gebruik geen aanmaakhout, geen ontvlambare vloeistof of aanmaakblokjes.

Is het gaar?

De beste manier om erachter te komen of het voedsel volledig gaar is, is door de interne temperatuur met een thermometer die direct kan worden afgelezen te controleren.

Gebruik een grillmandje

Gebruik een grillmandje voor voedsel dat door het grillrooster kan vallen of te lastig is om één voor één om te keren (groenten, vis, tofu, fruit, enz.).

De handtest

Om de temperatuur van een grill zonder thermometer te kunnen meten, houd je gewoon je open handpalm ongeveer 10 centimeter boven het grillrooster; het vuur is goed heet als je je hand binnen 2 seconden moet wegtrekken, gemiddeld heet als je je hand binnen 5 seconden moet wegtrekken en de temperatuur is laag als je binnen 10 seconden je hand moet wegtrekken.

Houd het vuur in bedwang

Het ontstaan van grote vlammen kan gebeuren wanneer er vet op de warmtebron druipt en in brand vliegt. Dit zorgt ervoor dat er zich kankerverwekkende PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) op je voedsel ophopen. Vlees dat wordt geraakt door vlammen, smaakt ook “verbrand” en vlammen kunnen de buitenkant van het voedsel te krokant maken terwijl de binnenkant dan nog rauw is. Om het ontstaan van vlammen te verminderen, kun je het beste magere stukken vlees kopen, het overtollige vet wegsnijden en bij pluimvee het vel verwijderen. En houd een fles water bij de grill om onverwachte opflakkeringen snel te kunnen laten verdwijnen.

Laat het eten even rusten

Laat het vlees op een schone schaal, bedekt met folie, gedurende ongeveer 10 minuten voor het snijden rusten zodat de sappen gelijkmatig kunnen worden verdeeld.

Laat een reactie achter