Het feit dat de zon onder is gegaan hoeft niet te betekenen dat je niet jouw BBQ van The Bastard kunt gebruiken en kunt genieten van alle heerlijke smaken die jouw wereldklasse BBQ te bieden heeft.

Diehard grill masters weten maar al te goed dat koud weer niet betekent dat je niet elk moment van het jaar kunt BBQ’en. Volg deze simpele stappen om het weer de baas te zijn en om jouw grill optimaal te gebruiken.

1. Vind de ideale BBQ spot

Denk over het verplaatsen van de kookplek in de winter om het aantal stappen tot een minimum te beperken die je moet nemen om van je huis naar de grill te gaan. Kijk naar de richting van de wind en zoek een plekje dat beschut is tegen de harde windstoten in de winter. Bak dicht bij een schuurtje of een huis, hierdoor krijg je minder kou jouw kant op. Zorgt ervoor dat je niet bakt boven overkappingen, serres of alles wat vlam kan vatten. Bak NOOIT in een gesloten gebied.

2. Koop genoeg brandstof

Propaan en gas reageren anders wanneer het koud is. Zorg ervoor dat je extra brandstof bij de hand hebt. Afhankelijk van hoe koud het is moet je ongeveer een ½ extra gebruiken bovenop de normaal gesproken hoeveelheid om je grill op een goede temperatuur te houden.

3. Gebruik keramisch materiaal

Gebruik keramisch materiaal voor het vasthouden van de warmte. Keramiek materiaal zorgt ervoor dat je eten warm blijft. Dit is handig voor het plaatsen van het vlees op de grill of voor het verplaatsen naar binnen nadat het klaar is.

4. Warm de grill goed op

Zorg er altijd voor dat de grill warm is voordat je gaat grillen. Geef het iets meer tijd om warm te worden en om de kou de baas te zijn. Elke grill is natuurlijk anders, maar je moet toch wel 5 minuten langer wachten voor het warm is. Onthoud, elk deel van je grill is koud en sommige delen kunnen zelfs bevroren zijn. Je kunt al eerder beginnen met het opwarmen van de grill, het zal namelijk wat langer duren dan normaal. Het warm maken zal ook het plakken tegengaan.

5. Houd het eten warm

bbq met vlees

Verwarm een gietijzeren pan om je eten tijdelijk warm te houden terwijl je de rest aan het maken bent. Let er wel op dat als je dit doet je eten door zal koken in de pan en het dus iets sneller klaar zal zijn dan normaal.

6. Pas je kooktijd aan

Sommige soorten voedsel zal langer moeten grillen zoals braadvlees, ribjes, kip en kalkoen. Een goede vuistregel is om 20 minuten baktijd extra te hanteren per pond.

7. Bewaar warmte in de BBQ en in je handen

Zorg ervoor dat de klep dicht zit met de klepjes open. Elke keer dat je de grill open doet verlies je toch weer warmte. Investeer ook in goede BBQ handschoenen om je handen warm en veilig te houden.

8. Kies voor snelle gerechten

Je kan de tijd die je nodig hebt voor het koken tot een minimum beperken door gerechten te kiezen die niet zo lang hoeven te koken. Dunne en kleine stukjes vlees zijn sneller klaar. Dunne steak, varkensvlees of kipfilet  zijn na een paar minuten al perfect, hierdoor hoef je dus niet zo vaak naar je BBQ toe.

Laat een reactie achter