1. Geen bedrijfsplan hebben

Als ik maar vijftig cent kreeg voor elke keer dat iemand me door de jaren heen vroeg: ‘Is dit een goed zakelijk idee?’ zou ik nu een rijke man zijn. Het probleem is dat, tenzij ik een bedrijfsplan schrijf, ik ook geen idee heb – en jij ook niet. Dat is het belangrijkste doel van een bedrijfsplan.  Ja, het is tijdrovend en het vereist veel onderzoek, maar nu tijd investeren zal je later zoveel tijd en geld besparen.

2. Doen wat je leuk vindt

‘Doen wat je leuk vindt’ is een zakelijk advies, dat tot vervelens toe wordt gedeeld. Maar voor veel mensen is het een grote zakelijke fout.

De realiteit is dat er heel veel mensen zijn, die houden van dingen waar ze niet goed in zijn. Wedden dat jij er ook meerdere kunt noemen. De persoon die denkt dat ze een geweldige kok is, maar dat niet is. De persoon die denkt dat hij vrijwel alles kan repareren, maar dat niet kan.

3. Geen marktonderzoek doen

statistieken-onderzoek-financieel-min

Ik zie steeds meer mensen, die een bedrijf starten, zonder de moeite te nemen om dit allemaal te doen en dan diepbedroefd zijn wanneer hun nieuwe bedrijf, waarin ze zoveel tijd en geld hebben geïnvesteerd, instort. Test eerst jouw producten of dienst uit voordat je een bedrijf start. Als je dat niet doet, heb je geen idee of mensen ze zelfs maar willen kopen. Je denkt misschien dat je de lekkerste pierogi ter wereld maakt. Maar denk je niet dat er meer zijn? Je kan eerst wel geld lenen zonder BKR om je bedrijfje op te starten, maar dan moet je er zeker van zijn dat er ook veel vraag naar is.

4. De concurrentie negeren

Het negeren van de concurrentie, is een andere potentieel fatale zakelijke fout. Simpele vraag # 1: Als je je bosje rozen voor € 10,00 per stuk verkoopt en Vera in de straat verkoopt haar bosjes rozen voor € 6,00 per stuk, hoeveel bosjes rozen ga jij dan verkopen?

Een ander aspect van concurrentie dat je moet begrijpen, is marktverzadiging. De taart is bij wijze van spreken voor elk product of elke dienst maar zo groot. Dus als je bijvoorbeeld een hondenverzorgingsbedrijf wilt openen, is er mogelijk in jouw omgeving geen ‘ruimte’ over vanwege het aantal hondenverzorgingsbedrijven dat al bestaat; de markt is dan met dit soort zaken al ‘verzadigd’.

5. Geen rekening houden met jouw eigen sterke en zwakke punten

We hebben ze allemaal. Helaas passen onze sterke of zwakke punten soms niet goed bij het bedrijfsmodel dat we willen gaan gebruiken, wat natuurlijk tot rampzalige resultaten leidt. Als je bijvoorbeeld geen vriendelijke, extraverte persoon bent met goede sociale vaardigheden, dan is de detailhandel echt niets voor jou. Het maakt niet uit hoeveel jaar je gedroomd hebt om die ijssalon of die boekwinkel te openen, het is niets voor jou.

6. Je begrijpt niet wat je daadwerkelijk verkoopt

creditcard betalen

Helena Rubinstein, de eerste vrouwelijke self-made miljonair, werd niet rijk door het verkopen van gezichtscrème, maar ze werd rijk door schoonheid te verkopen. (“Er zijn geen lelijke vrouwen” zei ze altijd “Alleen luie.”). Als je wilt dat je nieuwe bedrijf succesvol zal zijn, moet je weten wat je daadwerkelijk verkoopt en dienovereenkomstig jouw unieke verkoopvoorstel uitwerken.

7. Niet zeker weten of je wel voldoende geld hebt

Vijfennegentig procent van de bedrijven zal bij de opening geen geld verdienen en een groot deel van de nieuwe bedrijven zal jarenlang geen significant geld verdienen. (De uitzondering, die vijf procent die wel geld verdient wanneer ze voor het eerst open gaan, is voor bedrijven die eigenlijk gewoon ‘tussenpersonen’ zijn, werknemers die aannemers worden), een vrij gebruikelijke praktijk in industrieën zoals de IT.)

Dat betekent dat jij (en jouw gezin) genoeg geld moeten hebben om van te leven, terwijl jouw nieuwe bedrijf zich vestigt, evenals genoeg geld om te overleven en te groeien. Het niet hebben van het geld om dit op een rijtje te zetten, voordat jij jouw kleine bedrijfje start, is een ernstige zakelijke fout. Uiteraard is 1500 euro lenen een optie om te beginnen met het opbouwen van je bedrijf.

8. Niet investeren in de marketing

vrouw met geld

Het volgen van het algemene advies ‘Bouw het en ze zullen wel komen’ is een andere ernstige zakelijke fout. Waar komen? Waarom? Of zelfs wanneer? Niemand zal het weten zonder effectieve marketing.

Veel te veel kleine bedrijven zijn terughoudend om geld uit te geven aan marketing, laat staan een aanzienlijk bedrag. Gratis marketing kan uitstekend zijn, maar de meeste gratis marketingstrategieën hebben veel tijd nodig voordat ze effectief worden. (Verwijzingen en marketing via sociale media zijn hiervan voorbeelden.)

9. Geen aandacht besteden aan online marketing

seo

Op de een of andere manier moet jouw kleine bedrijf online aanwezig zijn. Je hebt al dan niet een website nodig (veel personen die diensten verlenen gebruiken andere ‘homes’ op het web, zoals Facebook- of LinkedIn-pagina’s, maar jouw bedrijf moet gevonden kunnen worden door en gepromoot worden aan het steeds toenemende aantal mensen, dat het internet gebruikt om de gewenste producten en diensten te vinden.

Als je niets anders gaat doen, zorg dan voor een soort online thuisbasis voor jouw bedrijf en zorg ervoor dat jouw kleine bedrijf in verschillende online directories wordt vermeld. Het actief online op de markt brengen van jouw kleine bedrijf is nog beter en geeft het een veel betere kans om jouw klanten te bereiken.

10. Alles zelf proberen te doen

kantoor-collegas

Je kunt het echt niet. Zo eenvoudig is het. Het runnen van een klein bedrijf, ook al is het een eenmanszaak, omvat zoveel verschillende taken dat niemand ze allemaal goed kan doen. Zelfs als ieder van ons perfect was en alle vaardigheden had om uitstekend werk te leveren in wat we maar wilden, is ieder van ons nog steeds beperkt door de tijd. De meeste dagen heb je geluk als je zelfs maar kunt doen, wat je van plan was om die dag te doen.

Dus omzeil de zakelijke fout om alles zelf te proberen en vergroot de kans dat jouw nieuwe bedrijf slaagt door vanaf het begin de hulp te krijgen, die je nodig hebt. Leer hoe je kunt delegeren, inhuren en uitbesteden om jouw vaardigheden optimaal te kunnen benutten en te profiteren van externe expertise. Moet je bijvoorbeeld echt jouw eigen boekhouding zelf doen? Accountants hebben meer dan waarschijnlijk veel meer financiële en fiscale kennis dan jij en kunnen je een hoop tijd (en zelfs geld!) besparen bij het op orde brengen met de belastingaangifte.

Laat een reactie achter