Ben je ondernemer? Dan is het belangrijk om je bedrijf goed te verzekeren. Gelukkig kan dit, want er zijn aardig wat verzekeringen die je af kunt sluiten. Een bekend voorbeeld hiervan is de aansprakelijkheidsverzekering. Ondanks dat deze verzekering niet verplicht is, wordt hij wel veelvuldig afgesloten. Je kunt enkel de standaardverzekering afsluiten, maar het is ook mogelijk om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met beroepsaansprakelijkheid. In deze tekst vertellen wij je hier alles over.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

meeting-mensen-werken-laptop

Voordat we dieper ingaan op een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, is het handig om te weten wat een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) precies is. In principe is dit niets meer dan een verzekering die schade vergoedt die jij, jouw werknemer of een product dat je maakt of levert veroorzaakt. Zowel schade aan personen als schade aan objecten valt binnen de dekking. Aan een AVB zijn maandelijkse kosten verbonden, maar je kunt er ook veel geld door besparen. Word je aansprakelijk gesteld voor schade die door jouw bedrijf is veroorzaakt? Dan kun jij je tot de verzekeraar richten waarbij je de AVB hebt afgesloten. Je voorkomt zo dat je de kosten uit eigen zak moet betalen, iets wat wel het geval is als je deze verzekering niet afsluit.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering is soms verplicht

Wanneer je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, heb je de mogelijkheid om deze verzekering uit te breiden met beroepsaansprakelijkheid. Veel ondernemers weten alleen niet of zij dit wel of niet moeten doen. Je bent hierdoor beter verzekerd, maar je betaalt ook een hogere premie als je een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Helaas ontkom je in sommige gevallen niet aan deze verzekering. Voor bepaalde beroepen is hij namelijk verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval voor advocaten en architecten, maar ook voor andere beroepen waarbij het voornamelijk draait om berekenen en/of adviseren.

Beroepsaansprakelijkheid verzekeren als dit niet verplicht is

Beoefen je een beroep waarvoor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is? Dan besluit je misschien om deze verzekering links te laten liggen. Je bent zo weliswaar goedkoper uit, maar toch kan dit nadelig zijn. Tegenwoordig zijn er namelijk steeds meer opdrachtgevers die van hun klanten eisen dat zij verzekerd zijn voor beroepsaansprakelijkheid. Als je hier niet voor verzekerd bent, kan een opdracht aan je neus voorbijgaan. Bovendien komt jouw bedrijf professioneler over als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt.

Hoe sluit je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af?

Als het je verstandig lijkt om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met beroepsaansprakelijkheid, vraag jij je misschien af hoe je dit aanpakt. Gelukkig is dit niet lastig, want je voegt deze aanvullende verzekering toe als je een AVB aanvraagt. Dit kun je allemaal online regelen via de website van een verzekeraar. Nadat je jouw aanvraag verstuurd hebt, buigt een verzekeraar zich hier eerst over en komen zij met een aanbod op maat. Accepteer je deze? Dan is jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met beroepsaansprakelijkheid vrijwel direct actief.

Laat een reactie achter