Het grote voordeel van de aanschaf van een bedrijfswagen is eigenlijk het fiscale voordeel. Je moet, voordat je je jaarlijkse belastingen gaat betalen, bekijken welke soort bedrijfswagens het meest geschikt voor jou is. Je kunt zowel de gemaakte kilometers als de werkelijke kosten van de auto als aftrekpost gebruiken. Bereken het aantal kilometers en de onkosten met betrekking tot de bedrijfswagen en deel deze cijfers met je accountant.
Een bijkomend voordeel van het hebben van een bedrijfswagen is dat dit verder geen invloed heeft op de autoverzekering van je privéauto. Als het voertuig bij een ongeval betrokken raakt, wordt de verzekering van je privéauto niet negatief beïnvloed. Je kunt een bedrijfswagen ook gebruiken als extraatje voor je personeel.
Op zoek naar een bedrijfswagen? Wat zou er mis kunnen gaan?
Veel, zo blijkt helaas. Er moet goed worden nagedacht over het model dat je wilt gaan kopen. Een te grote of te kleine auto leidt onvermijdelijk tot geldverlies.
Bij je aankoop moet je ook rekening houden met de acties van je bedrijf, de groei en je moet bekijken hoeveel de auto daadwerkelijk zal worden gebruikt. Daarom kan het kopen van een voertuig voor zakelijk gebruik best een lastige taak zijn. Daarnaast is een bestelauto verzekeren ook uitermate belangrijk om te doen.
Maar maak je maar geen zorgen. Ze zeggen altijd dat je leert van de fouten dus waarom zou je niet leren van de fouten, die anderen al hebben gemaakt?
In dit artikel bespreken we zeven dingen waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een bedrijfswagen.
1. Kies zorgvuldig de grootte van de auto
Het uiterlijk van een auto is natuurlijk belangrijk en het kiezen voor een Duits merk is misschien leuk voor het imago van je bedrijf, maar zal de auto veel worden gebruikt? Of gebruik je de auto maar zelden om vier vermoeide collega’s met een koffer vol monsters, twee steden verderop naar een klant te vervoeren?
Overweeg alle ritten, die de auto zal gaan maken en beoordeel hoeveel ruimte je nodig hebt. Wellicht is een klein model de meest logische oplossing. Misschien heb je wel een busje nodig om al je taken uit te kunnen voeren. Denk hier goed over na, want dit voorkomt een hoop gedoe.
2. Zorg voor een goede zakelijke autoverzekering
Zorg ervoor dat je bedrijfswagen op de juiste manier verzekerd is. Standaard polissen hebben doorgaans niet de dekking dat je nodig hebt als je je auto voor werkdoeleinden gebruikt. Gezien het verschil tussen de verzekeringen kan het verleidelijk zijn om te bezuinigen op de dekking, maar het risico dat je polis bij een ongeval of een diefstal ongeldig wordt verklaard, is te groot om dit te omzeilen. Een bedrijfsauto verzekeren is dus wel echt noodzakelijk.
3. Onderschat de concurrentie niet
Het is altijd goed om te vertrouwen op het werk dat je levert, maar wat als je concurrenten in nieuwere, geliktere voertuigen rondrijden dan jij?
De concurrentie afweren terwijl je onderweg toch de beste kant van je merk laat zien, is eigenlijk zoeken naar de beste balans. Je wilt niet te veel uitgeven en elke drie dagen te hoeven tanken omdat de auto benzine slurpt, maar je wilt er ook niet minderwaardig uitzien. Zorg ervoor dat je je staande kunt houden in een concurrerende markt, terwijl je niet te veel hoeft onder te doen tegenover de rest.
4. Overweeg het uiterlijk van de auto
Een bedrijfswagen vertegenwoordigt jouw merk. Het kan een onverwachte bron van reclame zijn en als het esthetisch aantrekkelijk is, kan het zijn dat het soort auto waarin je rondrijdt echt klanten aantrekt.
Als je er een voorstander van bent om je bedrijf te laten vertegenwoordigen door een bedrijfswagen, dan wil je natuurlijk rondrijden in een auto die opvalt en waarmee je echt voor de dag kunt komen. Een meer in het oog springende auto of die nu mooi of net even anders is, garandeert dat je bedrijf opvalt.
5. Blijf trouw aan je doel en bekijk alle opties
Tijdens het aankoopproces moet je in gedachten houden dat je een bedrijfswagen nodig hebt, die je kunt gebruiken voor de beoogde doeleinden.
Als je aan het rondkijken bent naar een voertuig dat past bij je intenties en ambities, zul je waarschijnlijk veel aanbiedingen en koopjes tegenkomen. Zorg ervoor dat je je serieus afvraagt of de auto waarnaar je kijkt, kan voldoen aan de eisen die eraan worden gesteld. Of het nu gaat om op en neer rijden naar kantoor, het bezoeken van klanten of deur-tot-deurmarketing, zorg ervoor dat je het soort voertuig krijgt dat je ook oorspronkelijk wilde kopen.
Er is ook een optie voor een zakelijk lease of een huurcontract, waardoor je mogelijk belasting en kapitaal bespaart.
6. Geef prioriteit aan brandstofbesparing
Het laatste dat je wilt, is dat je het gevoel hebt dat je een extra werknemer in dienst hebt genomen, alleen maar om constant te kunnen tanken.
Soms kun je het aanschaffen van een luxe auto – of het nu een sportwagen is of een voertuig met een motor van topkwaliteit – voor persoonlijk gebruik nog wel rechtvaardigen, maar het is een stuk moeilijker om een 5.0-motor in de boeken te krijgen om je gewoon naar kantoor te brengen. Houd het brandstofverbruik van je gekozen auto in de gaten door online rekenmachines voor kilometers per liter te gebruiken. Het kan jouw bedrijf echt een fortuin besparen.
7. Houd rekening met de belangrijke extra opties
Bedenk bij het kopen van een bedrijfswagen welke optionele extra’s er echt noodzakelijk zijn. Extra opties kunnen praktisch gezien een aantal voordelen opleveren omdat ze het gebruik van de wagen gemakkelijker maken en sommige extra opties kunnen ook worden afgeschreven.
Als je langere ritten gaat maken, kan satellietnavigatie terecht als essentieel worden beschouwd. Maar als je alleen maar in de buurt hoeft te zijn, kan GPS alleen maar in de weg zitten en de batterij in je dashboard snel leegtrekken.
Cosmetische toevoegingen zoals lichtmetalen velgen en een metallic lak zijn, hoewel ze niet essentieel zijn, wel handig om de waarde van je auto langer te kunnen behouden. Overweeg airbags als je regelmatig werknemers naar locaties zult vervoeren omdat sommige verzekeringen dit vereisen.
Laat een reactie achter