Geld sparen, iedereen weet dat het moet, maar niet veel mensen begrijp het, of willen het doen. Een van de meest gestelde vragen is wanneer mensen moeten beginnen met sparen. Als standaardregel kun je onthouden: beter nu dan later. Het is dan ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de actuele spaarrentes.

Er zijn een aantal redenen waarom mensen ervoor kiezen om niet te sparen voor de toekomst, variërend van een te laag inkomen, tot en met het welbekende” wie dan leeft dan zorgt. Sommige mensen vertrouwen de markt niet, anderen weten gewoon niet waar ze moeten beginnen.

Echter, hoe sneller je begint, des te meer kan je geld groeien, zodat je eerder of ruimer met pensioen kan gaan.

Noodfonds

Hoe goed je alles ook plant, er kan altijd iets misgaan, je kan je baan verliezen, een auto-ongeluk krijgen of flinke reparaties moeten uitvoeren aan je huis.

Elke financiële expert zal je zeggen dat het eerste wat je moet doen, is zorgen dat je wat geld achter de hand hebt, zelfs als je een krediet hebt zoals een creditcard of autolening. Als je de leningen hebt afbetaald moet je ervoor zorgen dat je voldoende geld hebt om 6 maanden vooruit te kunnen, inclusief je kosten voor huur, eten en gas, water en licht.

Dit noodfonds zorgt voor een buffer, voor het geval er iets gebeurd wat je niet verwacht had. Het voorkomt dat je in de schulden raakt.

Hoge kosten

thuis geld verdienen tips

Van een auto tot een huis en zelfs studeren, er zijn voldoende hoge kosten te bedenken die je zult aangaan in je leven. Als je geen schulden wilt maken, dan kan je beter van tevoren sparen zodat je niet hoeft te lenen.

Pensioen

Sparen voor pensioen kan een flinke uitdaging zijn. De meeste mensen vermijden het geheel omdat het te overweldigend is om eraan te denken, en omdat het nog jaren gaat duren voordat je met pensioen gaat.

Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om al op jonge leeftijd voor het pensioen te sparen, en de meeste hiervan zijn automatisch zodat je er niet eens aan hoeft te denken.

Veel werkgevers bieden automatische pensioenfondsen aan waardoor je zelf niets hoeft te regelen. Dit is de meest gebruikte optie om mensen over het mentale struikelblok te helpen, door simpelweg een deel van het loon direct naar het pensioenfonds over te maken.

Laat een reactie achter