Budgetteren en begroten is heel belangrijk als je onbezorgd door het leven wilt gaan. Die mooie reis? Of een heerlijk gevoel van rust? Dat heb je zelf in de hand. Als je jouw financiële zaakjes voor elkaar hebt, komen je doelen sneller dichterbij. Budgetteren en plannen is makkelijk als je het even door hebt. Graag helpen we je hierbij met 5 tips hoe je zo slim mogelijk budgetteert.

Wat zijn de voordelen van slim budgetteren?

vrouw met geld

 • Je zorgt ervoor dat je grip hebt op je geld
 • Onverwachte tegenvallers kunnen opvangen
 • Een heerlijk gevoel van rust
 • Extra financiële ruimte om mooie doelen te behalen

5 tips om slim te leren budgetteren

geld

 1. Maak of download een financieel overzicht;
  Heel belangrijk bij budgetteren: zorg voor een overzicht! Dit kan een Excel sheet voor je begroting zijn. Maar er zijn ook verschillende websites die je hierbij helpen. Het Nibud adviseert het ‘Huishoudboekje’. Met dit financieel overzicht heb je een perfect inzicht in je budget en financiën.
 2. Zet al jouw inkomsten op een rij;
  Wil je budgetteren, dan moet je weten wat erin komt. Jouw loon, toeslagen, maandelijkse teruggave hypotheekrente, vakantiegeld, mogelijke uitkeringen, een bonus of huurinkomsten. Zet alles op een rij. Dan pas heb je echt grip op je geld.
 3. Wees eerlijk over al jouw uitgaven: klein en groot;
  Huur, uitgaan, vervoer, de energierekening, eten of een dubbele espresso. Weet je waar je geld blijft? Als je eens eerlijk gaat budgetteren, dan merk je dat uitgaven vaak hoger uitvallen. Want al die kleine impulsaankopen, tikken behoorlijk aan.
 4. Check wekelijks je saldo en uitgaven;
  Als je slim wilt budgetteren en begroten moet je overzicht hebben. Kijk wekelijks op je rekening en begroting of je inkomsten, saldo en uitgaven kloppen. Het is heel goed mogelijk dat je nog een vergeten abonnement hebt. Heb je deze echt nodig?
 5. Spaar maandelijks 10% van je inkomen.
  Als je slim leert budgetteren, dan merk je dat het mogelijk is om 10% te sparen. Met dit geld kunt je leuke dingen doen, maar ook onverwachte tegenvallers opvangen. Stel, de wasmachine gaat kapot of jouw auto heeft een beurt nodig. Dan weet je dat je dit kunt opvangen.

Wat is een begroting eigenlijk? En wat is het verschil met budgetteren?

Met een begroting zet je alle inkomsten en uitgaven op een rij. En met budgetteren zorg je binnen jouw mogelijkheden dat je een mooi doel haalt, of simpelweg wat geld opzij kunt zetten.

Heb je slim budgetteren onder de knie? Dan helpt BinckBank je graag met het behalen van je doelen. Bijvoorbeeld met beleggen. Wil je beginnen met beleggen in aandelen bij BinckBank? Dan hebben we een mooi stappenplan om je hierbij te helpen!

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Jouw inleg kan minder waard worden.

Laat een reactie achter