Behang kan in elke kamer een totale gedaanteverwisseling teweegbrengen. Het heeft de kracht om de uitstraling van een kamer te veranderen door patronen, kleur en textuur aan de muren toe te voegen – op een manier die met verf gewoon niet mogelijk is.

Voel je ook niet beperkt door de grootte van de kamer, want behang ideeën zijn niet alleen voor grote open ruimten. Het juiste papier kan helpen om kleinere kamers tot leven te brengen.

Hoewel behangen er fantastisch uit kan zien kan het duur zijn en niet het soort werk dat je fout wilt doen.

Afveegbaar

3d-behang-zilver

Overweeg afveegbaar behang voor een gelukkiger huis. Zoals alle huishoudelijke voorwerpen kan behang stof en vuil aantrekken, daarom kan het af en toe een snelle schoonmaakbeurt nodig hebben. Het is de moeite waard de schoonmaakfactor in te calculeren voor je je keuze maakt, vooral als het gebruikt wordt op druk bezochte plaatsen zoals de trap en de gang. Of in kamers waar kinderen waarschijnlijk oppervlakken zullen aanraken.

De meeste behangsoorten (zelfs fotobehang) worden geleverd met een ‘afwasbaarheidsgraad’, die gaat van ‘afsponsbaar’ tot ‘zeer schrobbaar’. Hoewel de meeste vlekken gemakkelijk weg te vegen zijn, is het van essentieel belang de classificatie te controleren voor je pogingen onderneemt vlekken schoon te maken.

Laat je verleiden door smaak boven praktisch nut

Een ontwerp kiezen en je daaraan houden kan overweldigend blijken, alleen al door de hoeveelheid keuze. Er is een behang voor elke smaak. Bedenk welk ontwerp de stijl van je huis aanvult – heldere geometrische patronen, bijvoorbeeld, kunnen passen bij een eigentijdse nieuwbouw, terwijl een rustieke boerderij misschien meer geschikt is voor zachte bloemmotieven.

Denk bij het kiezen van een patroonpapier aan de grootte van de kamer in verhouding tot de schaal van het ontwerp. Een te grote print kan een kleinere ruimte overstemmen, terwijl ingewikkelde ontwerpen in grotere ruimtes verloren kunnen gaan. Terwijl ons hart zo groot mag gaan, zijn onze huizen het daar misschien niet mee eens. Wees realistisch bij het kiezen van een behang dat bij de ruimte past.

Breng het verkeerde plaksel aan

Bij het winkelen voor behang is het belangrijk te kijken naar de manier waarop het papier aan je muur zal kleven. In het algemeen zijn er drie verschillende behangtoepassingen: voorgestreken, de muur plakken en behang plakken.

Voorgeplakt papier is bedekt met een vooraf aangebracht plaksel, dat alleen bevochtigd hoeft te worden om te activeren, voor je het ophangt (als je zo weinig mogelijk gedoe zoekt, is dit waarschijnlijk de optie voor jou). Bij het opplakken van de muur moet je het plaksel met een kwast op de muur aanbrengen. Behang plakken, verwijst naar de meer traditionele methode waarbij je plaksel op de achterkant van het papier aanbrengt, met behulp van een plaktafel.

Loop tegen een mis-match aan

kleurvol behang

Kijk bij het winkelen voor behang naar het ‘match type’, d.w.z. de manier waarop het ontwerp bij elkaar past als je verschillende banen behang ophangt. Verschillende match types zullen een verschillende hoeveelheid voorbereiding vergen en sommige zullen extra rollen papier nodig hebben. Het laatste wat je wilt is verkeerd matchen en je behang opnieuw moeten doen, vooral als het een duur papier is.

Papier over de kieren

Voor je de sprong waagt en je vastbijt in het inrichten, is het belangrijk te weten wat er onder ligt. Gebruik een schraper om te testen hoeveel lagen papier er onder de oppervlakte wandbekleding zitten. Als er meer dan twee lagen zijn, dan is het belangrijk extra tijd uit te trekken om ongewenste wandbekleding te verwijderen.

Het kan uren kosten om behang te verwijderen met de ouderwetse schraapmethode.

Meng gelijke delen wasverzachter en heet water in een spuitfles, besproei een deel van het behang zodat het helemaal verzadigd is en wacht dan ongeveer 15 minuten (dit is heel belangrijk en zorgt ervoor dat de oplossing zijn werk kan doen), pel dan het papier weg en gebruik een verfkrabber op de meer hardnekkige plekken.

Als je alle gaten of scheuren opgevuld en het oppervlak geschuurd hebt, ‘maat’ je de muur door hem te bedekken met een mengsel van half PVA lijm en half water dat je met een verfroller aanbrengt – het is niet noodzakelijk, maar dit geeft de muur een licht glanzende afwerking en maakt het gemakkelijker om het papier op zijn plaats te schuiven en het te helpen plakken. Zie hoe behangen voor een deskundige gids om behang moeiteloos op te hangen.

Mis voeringpapier

Het advies van deskundigen is om de muren altijd te bekleden voor het beste resultaat. Het is misschien niet het meest glamoureuze papier, maar voeringpapier is een verstandige investering als je het perfecte canvas voor je behang wilt creëren. Voor het beste resultaat breng je het aan op kale muren om kleine onvolkomenheden te bedekken of eerdere kleuren te verbergen, voordat je gaat behangen.

Het ophangen van een goede kwaliteit voeringpapier komt een heel eind om oppervlakken glad te maken vóór het behangen, als het opnieuw bepleisteren van muren buiten het budget valt.

Denk je dat je de hele muur moet behangen

behang in de woonkamer

Hoewel een feature wall een hele muur impliceert, zijn er manieren om een feature te maken zonder over de hele lengte te behangen. Stel dat je maar één rol hebt, dan krijg je misschien niet genoeg druppels om de muur van boven tot onder te bedekken.

In dit geval zeggen we een feature te maken door een paneel binnen de muur te behangen, en het zo meer als een groot kunstwerk te behandelen. Dit woonkamer behang idee geeft het papier meer aandacht als kunst.

Denk je dat je het niet in vochtige kamers kunt hangen

Behang voor keuken en badkamer kunnen een instant stijlupdate geven, maar we vrezen vaak dat behang niet geschikt is voor omgevingen die vatbaar zijn voor vochtigheid. Het komt erop aan een behang te kiezen dat speciaal ontworpen is voor gebruik in vochtige en dampende omstandigheden. Zoek naar behangpapier met slijtvaste vinyl afwerking, schoon te vegen oppervlakken en reliëf details voor een blijvend uiterlijk.

Als het goed gedaan is, is behangpapier een veel goedkoper alternatief voor tegelwerk in deze beide functionele kamers.

Denk dat patroon de enige optie is

brown and beige floral wall

Behang hoeft niet zwaar gedessineerd te zijn om krachtig te zijn. Je kunt een eenvoudig, mooi effen behang kopen om in elke kamer kleur en textuur toe te voegen. Effen behang is een geweldig alternatief voor verf – dat de neiging kan hebben gemakkelijker vuil te laten zien dan behang.’

Een goede tip is om stalen van de ontwerpen die je hebt uitgekozen op de muur of muren die je wilt behangen te spelden om te zien of het voor jou werkt.

Koop voordat je het probeert

Klinkt vanzelfsprekend, maar hoeveel van ons zouden dit proces van eerst een behang uitproberen over het hoofd zien, ook al testen we ook verf! Net als met verf is het een goed idee om behangstalen te zoeken voor je een hele rol koopt.

Test behangstalen op de muren die je wilt decoreren, om een gevoel te krijgen voor de textuur en de kleur in het natuurlijke licht. Vrijwel alle goede winkeliers bieden stalen van hun behang aan, die je kunt uitproberen.

Als je een staaltje hebt, kun je je coördinerende verfkleuren voor de rest van de kamer beter plannen.

Laat een reactie achter