De buitenboordmotor is het belangrijkste onderdeel van je boot. Daarom is het belangrijk om zeer regelmatig onderhoud te plegen aan je buitenboordmotor. Zo garandeer je dat hij de juiste prestaties blijft leveren en voorkom je ongelukken door een plotseling uitvallende buitenboordmotor op open zee.

Wanneer moet je onderhoud laten plegen?

De buitenboordmotor moet minimaal een keer per jaar onderhouden worden. Gebruik jij de boot en de motor intensief? Dan is een onderhoudsbeurt al aan te raden na 100 vaaruren. Het ligt dus aan jouw gebruik welke situatie zich als eerste voordoet. De 100 vaaruren of het jaarlijks onderhoud.

Daarnaast heeft je buitenboordmotor een keer in de drie jaar of 300 uur een grote beurt nodig waarbij uitvoerig gekeken wordt naar de gehele motor.

boot-varen-waterski

Onderhoud

Vaak is de dealer waar je je buitenboordmotor koopt ook gespecialiseerd in het onderhoud ervan. Zo kun je bij tweedehands-buitenboordmotoren zowel je buitenboordmotor kopen als laten onderhouden. Zij kennen jouw type buitenboordmotor het beste en gebruiken uitsluitend erkende onderdelen waardoor de levensduur van de motor vergroot wordt.

Zout water

Woon je dicht bij de zee en ga je regelmatig op open zee varen? Dan heb jij een belangrijk onderhoudscomponent om rekening mee te houden: het extra schoonmaken van je buitenboordmotor na zout water. Het koelsysteem van je buitenboordmotor koelt de motor door water op te pompen en in leidingen langs het motorblok te laten gaan. Wanneer hier zout water voor gebruikt wordt kan dit leiden tot erosie en roest. Bij slecht onderhoud leidt dit zelfs tot een kapotte motor of oververhitting.
Daarnaast is het ook aan te raden om jouw gehele boot goed na te spoelen met zoet water om zo het zout te verwijderen van het exterieur van je boot en de buitenboordmotor.

Winteropslag

grote-boot

Gaat jouw boot de opslag in voor de winter? Vergeet dan niet om van te voren het nodige onderhoud te plegen, zodat de boot en vooral de buitenboordmotor na de opslag ook nog goed functioneert. Dit doe je door de motoronderdelen vooraf te conserveren met conserveringsolie of motorolie.

Verder moet je ervoor zorgen dat er geen brandstof achterblijft in de motor. Je kan het beste je motor droog laten lopen voordat je hem stalt. De bio-ethanol in de brandstof zorgt ervoor dat deze maar een paar maanden stabiel en bruikbaar blijft. Meerdere maanden in de opslag en daarna doorgaan op dezelfde olie, is dus zwaar af te raden.

Wat is de beste buitenboordmotor?

Hoewel dit ook afhangt van jouw persoonlijke voorkeur, kunnen we wel stellen dat een Yamaha buitenboordmotor een hele slimme keus is. Yamaha is een van de bekendste en meest voorkomende merken voor buitenboordmotoren. Doordat zij op grote schaal produceren en overal ter wereld gebruikt worden, zijn de onderdelen eenvoudig en goedkoop te verkrijgen. Dit zorgt ervoor dat onderhoud en reparaties goedkoper zijn dan gemiddeld.

Laat een reactie achter