Goede sportvoeding is niet alleen de basis voor conditie en fitheid. Een evenwichtige voeding tijdens het sporten is mede bepalend voor uw prestaties. Met andere woorden, u zult nooit het beste uit uzelf halen of het gewenste sportsucces behalen als u niet gezond  eet. We leggen uit welke voedingsmiddelen je voor, tijdens en na de training moet eten. Goed om te weten: Wat sportvoeding betreft, is het belangrijk te weten dat je, afhankelijk van de sport die je beoefent, verschillende voedingsstoffen nodig hebt die je metabolisme beïnvloeden en je in staat stellen je prestaties te verbeteren. Dit betekent dat het dieet van een voetballer anders is dan dat van een jogger of een handballer. Door enkele eenvoudige basisregels in hun voeding te volgen, kunnen sporters hun prestaties aanzienlijk verbeteren.

In de actualiteit

Het volgen van bijvoorbeeld de actualiteit rondom sportvoeding binnen bepaalde topsportclubs kan u zelfs helpen met het voorspellen van sportweddenschappen. Clubs die erom bekend staan een goede diëtist in loondienst te hebben laten vaak betere prestaties zien dankzij hun voedingsplan. Kijk bijvoorbeeld naar Ronaldo, die verklaart dat zijn dieet het belangrijkste wapen is in zijn succesverhaal.

Sportvoeding: de invloed van het metabolisme op de prestaties

Om de basisregels van sportvoeding correct te kunnen toepassen, moet men eerst begrijpen hoe de stofwisseling werkt. Omdat ons metabolisme de basis is van alle biochemische processen in ons lichaam. Het metabolisme omvat niet alleen de spijsvertering, maar ook de ademhaling en de productie van energie.

De werking van ons lichaam en dus ook onze sportprestaties zijn rechtstreeks afhankelijk van de metabolische werking van ons lichaam. Metabolisme is een proces waarbij al onze cellen voedingsstoffen gebruiken en omzetten. Daarom heeft ons lichaam voortdurend voedingsstoffen nodig – omdat ze onder andere dienen als energieleveranciers. Dit verklaart de correlatie tussen voeding, sport en prestaties.

Sport & voeding: welke voedingsstoffen verbeteren mijn prestaties?

groenten-eten-fiets

Maar welke voedingsstoffen heeft ons lichaam nodig als we sporten? Als vuistregel geldt dat de ideale calorie-inname voor sportactiviteit als volgt is: ongeveer 50% van uw energiebehoefte moet worden gedekt door koolhydraten, 20% door vetten en 15% door eiwitten. Let vooral op de kwaliteit van de voedingsstoffen. Koolhydraten, bijvoorbeeld, zijn niet overal hetzelfde.

Koolhydraten

Koolhydraten worden beschouwd als de belangrijkste bron van energie in sportvoeding. Het lichaam kan slechts een beperkte hoeveelheid van deze voedingsstof opslaan in zijn herstelbare glycogeenvoorraden. Goede” koolhydraten, die een lage glycemische index hebben, zijn bijzonder waardevol. Dit betekent dat zij de bloedsuikerspiegel niet te sterk doen stijgen, maar ons lichaam toch gedurende een lange periode van voldoende energie voorzien. Ze zitten onder meer in volkorenbrood, pasta van harde tarwe en peulvruchten.

Slechte” koolhydraten, bijvoorbeeld, zitten in witte bloem of suiker. Ze maken je dik op de lange termijn en geven je slechts een korte energiestoot.

Vetten

Vet dient, net als koolhydraten, als energieleverancier en heeft dus ook een rol in sportvoeding. Aangezien vet in vergelijking met de andere twee voedingsstoffen zeer langzaam wordt verteerd, moet u over het algemeen vette maaltijden vóór de training vermijden. Als je lichaam op het voetbalveld of tijdens een wedstrijd bezig is met verteren, zullen je prestaties automatisch afnemen. Meervoudig onverzadigde vetten zoals omega-3- en omega-6-vetzuren hebben een bijzondere plaats in de sportvoeding omdat zij het hart en de bloedsomloop versterken. U vindt ze vooral in zoetwatervis zoals zalm en makreel, en in plantaardige olie.

Eiwitten

Voldoende eiwitinname wordt in verband gebracht met sport, met name spieropbouw. Maar zelfs als u geen spiermassa wilt opbouwen, dient deze voedingsstof om gespannen spiervezels te regenereren en moet dienovereenkomstig vertegenwoordigd zijn in het dieet van amateursporters. Waardevolle bronnen van eiwitten zijn eieren, mager vlees, zuivelproducten en ook peulvruchten.

Laat een reactie achter