Motorkleding is essentieel omdat het de rijder helpt beschermen bij een botsing. Motorkleding kan de ernst van verwondingen bij een botsing helpen verminderen, wat het verschil betekent tussen leven en dood.

De bepantsering die motorrijders dragen bestaat uit schuim met hoge dichtheid en koolstofvezel/Kevlar composietpanelen.

Dit materiaal kan de impact van een botsing absorberen, wat ernstige verwondingen bij de rijder kan helpen voorkomen.

Gewrichten zijn een van de meest gevoelige lichaamsdelen die bij een ongeluk gewond kunnen raken, en daarom is het essentieel om altijd beschermende kleding als deze te dragen tijdens het rijden of racen.

Is motorkleding echt effectief?

sport-motor-rijder

Er is veel discussie over de effectiviteit van motorkleding. Het lijdt echter geen twijfel dat beschermende kleding de rijder voldoende kan beschermen bij een botsing.

In feite hebben veel onderzoeken aangetoond dat motorrijders die beschermende kleding dragen een grotere kans hebben om ongedeerd uit een ongeval te komen dan degenen die ze niet gebruiken. Dit komt omdat motorkleding die het lichaam bedekt de rijder een hogere vorm van bescherming kan bieden dan degenen die ze niet gebruiken.

Beschermende bepantsering voor motorrijders bestaat al een tijdje, maar men begint pas sinds kort vraagtekens te zetten bij de effectiviteit ervan.

Feit is dat beschermende bepantsering bij een ongeval levens en verwondingen kan redden.

Het is belangrijk om de uitrusting goed te passen en te gebruiken, zowel voor de veiligheid als voor het comfort, want dat helpt onnodig letsel bij een ongeluk te voorkomen.

Soorten motorkleding

motorrijders

Verschillende soorten motorkleding kunnen je beschermen bij een ongeval.

De meest voorkomende soorten zijn jassen en vesten, maar gepantserde broeken en laarzen zijn dat ook.

Gepantserde laarzen zijn essentieel, omdat ze de kans op open wonden tot 90% kunnen verminderen.

Schuim

Er zijn twee soorten motorkleding – schuim en hard plastic. Schuim is een zacht motorpantser dat schokken absorbeert door langzame terugkaatsing. Het biedt meer bescherming dan hard plastic, maar kan maar één keer worden gebruikt en moet na een incident worden vervangen.

Traagschuim

Traagschuim is het meest populaire materiaal voor motorkleding, omdat het rijders kan beschermen tegen stoten en botsingen. Het vormt zich naar het lichaam, waardoor de kracht van een botsing over een groter gebied wordt verdeeld en verwondingen worden voorkomen.

Silicone

Silicone is een materiaal op gelbasis dat ook uitstekend schokken absorbeert.

Het is over het algemeen zeer flexibel, waardoor het comfortabeler is als het tegen het lichaam wordt gedragen. Door zijn zwaarte gaat het meestal goed samen met een ander type pantser, zoals spuitgegoten plastic.

Omdat siliconen echter niet slijtvast zijn, kan het gemakkelijk beschadigd raken als het in contact komt met een ander hard oppervlak.

Plastic

Harde bepantsering is een type lichaamspantser dat gebruikt wordt om de drager te beschermen bij een ongeluk.

Het is gemaakt van hard plastic en heeft vaak een schokabsorberende schuimrug, die helpt de kracht van een botsing te absorberen en verwondingen te voorkomen.

Sommige mensen kiezen er ook voor om zachte bepantsering te dragen, zoals motorhandschoenen en harde bepantsering voor extra bescherming.

Visco-elastisch

Motorkleding gemaakt van een visco-elastisch materiaal kan de schok en impact die de motorrijder bij een ongeluk ervaart verminderen. Het materiaal is zacht in rust, maar wordt ingewikkeld bij een botsing, wat helpt om de rijder te beschermen tegen ernstig letsel.

Waar moet je op letten bij motorkleding?

motor-bestuurder-man-uitzicht-avond-bergen

Als je op zoek gaat naar motorkleding, moet je rekening houden met de mate van bescherming die het biedt, het gewicht van het harnas, de mate van comfort en de prijs.

Enkele factoren waar je rekening mee moet houden zijn het type botsing waartegen je beschermd moet worden, het klimaat waarin je rijdt en je lichaamsvorm.

Bij het kiezen van motorkleding is het essentieel om te kijken naar het materiaal dat bij de constructie wordt gebruikt.

Dit materiaal biedt bescherming tegen schuren en stoten. Het is ook essentieel dat de bepantsering comfortabel is om te dragen en CE goedgekeurd is voor de veiligheid.

Fitting

Bij het kiezen van een motorjas is het essentieel dat de bepantsering goed past en niet verschuift. De zak voor de rugbeschermer moet ook groot genoeg zijn voor het rugpantser. Het is ook essentieel om een jas te kiezen in een kleur die bij je motor past.

Bescherming tegen het weer

Motorkleding is een essentiële investering. Het moet de motorrijder beschermen tegen letsel in uiteenlopende weersomstandigheden.

Dit omvat kleding voor rijden in de regen, koud weer en warm weer. Bovendien zijn handschoenen en winterkleding essentieel voor motorrijden in koudere klimaten.

Vraag naar de specifieke vereisten voor de uitrusting voordat je tot aanschaf overgaat.

Visco-elastische materialen – schokabsorberend

Motorkleding wordt vaak gemaakt van visco-elastische materialen, omdat die bij een botsing hard worden en de schok absorberen, zodat de drager beschermd wordt tegen mogelijk trauma.

Er zijn verschillende soorten motorkleding op de markt, waaronder hand-, elleboog-, knie-, schouder-, stuit- en rugpantsering.

Is motorkleding echt nodig?

Motorkleding is een soort beschermende uitrusting die ontworpen is om de motorrijder te beschermen bij een ongeluk.

Deze uitrusting kan bestaan uit helmen, jassen, broeken en laarzen.

Hoewel er discussie is over de noodzaak van deze uitrusting, hebben studies aangetoond dat het de kans op ernstig letsel bij een ongeval aanzienlijk kan verminderen.

Deze uitrusting is het meest effectief in het verminderen van verwondingen bij ongevallen met lagere snelheden.

De motorkleding is een van de essentiële uitrusting die een motorrijder kan dragen. Het is bewezen dat het verwondingen bij motorrijders vermindert en hen in het algemeen gezonder houdt.

Motorrijders die kogelvrije kleding dragen, liggen doorgaans minder lang in het ziekenhuis en hebben minder ernstige verwondingen.

Dit zijn onder meer verwondingen aan het onderlichaam, brandwonden aan de pijp en afgebroken ellebogen en knieën.

Heb ik een leren jas nodig om motor te rijden?

person riding motorcycle on concrete road

Er worden verschillende materialen gebruikt om motorjassen van te maken. Het populairste materiaal is nog steeds leer, maar andere textielsoorten hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen.

Textiele jassen bieden vaak meer bescherming dan leren jassen en kunnen betaalbaarder zijn.

Ze zijn ook vaak comfortabeler om te dragen op warme dagen.

Aan de andere kant worden motorjacks van leer als duurzamer beschouwd en bieden ze een betere bescherming tegen het weer.

Ze kunnen echter moeilijker te zien zijn bij weinig licht.

Bovendien hebben veel synthetische stoffen nu ingebouwde bepantsering en vulling om het beschermingsniveau bij een botsing te verhogen.

Hoe moet ik me kleden voor een motorrit?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag. Kleed je zodanig dat je je comfortabel en veilig voelt tijdens het rijden.

Motorrijders moeten altijd beschermende kleding dragen tijdens het rijden, omdat dit veel dodelijke ongelukken kan voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten beschermende kleding op de markt.

Om de juiste te vinden voor jouw behoeften. Enkele van de essentiële kledingstukken om te dragen zijn helmen.

Zorg er niet alleen voor dat je een helm draagt, maar ook kleding die je huid beschermt als je van je fiets valt.

Kan ik een gewone jas dragen voor op de motor?

Steve Martin Motorcycle GIF

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een motorjas. De belangrijkste factor is veiligheid.

Een leren motorjas is nog steeds het populairste type jas, omdat die de beste bescherming biedt.

Maar jassen van textiel kunnen net zo goed beschermen als leren jassen, en ze zijn vaak minder duur. Bovendien kunnen pantser en vulling worden toegevoegd aan een textiel jas om hem beter bestand te maken tegen impact bij een ongeluk.

Hoe belangrijk is een heuppantser?

Heuppantsering is een van de belangrijkste onderdelen van motorfiets veiligheidsuitrusting. Het beschermt je heupen en gewrichten tegen stoten en slijtage. Bij een botsing kan het ernstig letsel helpen voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om altijd een heuppantser te dragen tijdens het rijden.

Conclusie

Bij de aanschaf van motorkleding moet je rekening houden met je veiligheid en comfort. Je zult er ook voor willen zorgen dat het harnas goed past en comfortabel is. Controleer bovendien of het harnas een goede afdichting heeft tegen impact; dit helpt je veilig te blijven bij een botsing. Lees tot slot de garantie-informatie van de fabrikant voordat je je aankoop doet.

Laat een reactie achter