Cultureel gezien is Zuid-Afrika een unieke mix van Afrikaanse en koloniale culturen, die enkele van de meest boeiende en inspirerende politieke hervormingen hebben doorstaan. Van de erfenis van Nelson Mandela tot de harmonieën van Ladysmith Black Mambazo, Zuid-Afrika is een geweldige plek om meer te leren over het verleden.

Als je van plan bent om een rondreis Zuid Afrika te maken, kun je het beste eerst even de tips hieronder lezen.

1. Besteed aandacht aan de locatie

Wees je altijd bewust van je omgeving. Als je een luide, boos klinkende demonstratie of menigte hoort of ziet, draai je dan om en loop hoe nieuwsgierig je ook bent weg.

Weet waar je naartoe gaat en wandel niet doelloos rond. In veel delen van steden zoals Kaapstad en Johannesburg liggen de goede en de slechte buurten vaak op een steenworp afstand van elkaar. Je kunt er ook voor kiezen om een rondreis Namibie te maken, een prachtig land in het zuiden van Afrika.

2. Draag geen opvallende sieraden

Draag in Zuid-Afrika geen flitsende sieraden of dure kleding. Laat geen contant geld zien wanneer je te maken hebt met straatverkopers of in een winkel staat. Ruil je grote luxe camera en lenzen in voor een kleinere camera om foto’s mee te maken.

Let overal waar je gaat goed op en als je pronkt met dure items, kun je verwachten dat, vooral in de buurten met een slechte reputatie, je ongewenste aandacht krijgt of dat dieven geïnteresseerd in je raken.

3. Het bereik met mobiele telefoons is verrassend goed

afrikaanse stranden

Gelukkig is het bereik, dat je in Zuid-Afrika met mobiele telefoons hebt goed en is het netwerk ook gemakkelijk toegankelijk. Koop bij één van de vier belangrijkste telco’s in Zuid-Afrika Vodacom, MTN, Cell C of Telkom een lokale SIM-kaart. Je kunt dit al doen wanneer je aankomt op de luchthaven.

De ontvangst- en internetsnelheden zijn in de grote steden en dorpen geweldig, maar als je de wildernis in gaat, verlies je wel de mogelijkheid om snel verbinding te maken.

Houd er rekening mee dat een lokale SIM-kaart alléén kan worden gebruikt op SIM-ontgrendelde GSM-telefoons. Neem voordat je vertrekt contact op met je mobiele netwerkprovider in je thuisland om er zeker van te zijn dat je het op je telefoon kunt gebruiken.

Koop nooit een SIM-kaart bij een straatverkoper. Koop er altijd een in de winkel, bij een kiosk, supermarkt of één van de officiële verkooppunten.

4. Als je een auto wilt huren, huur dan geen cabriolet

Armoede is in Zuid-Afrika nog steeds een harde realiteit. Autodiefstal komt helaas veel voor in het land, dus huur een auto die niet flitsend is en bij voorkeur een auto die een dak heeft. Als je een auto huurt, probeer dan niet in het donker te gaan rijden. De laatste jaren zijn er veel incidenten gemeld, die na zonsondergang hebben plaatsgevonden.

Als je van plan bent om zelf door het land te rijden, moet je weten dat Zuid-Afrikanen aan de linkerkant van de weg rijden. Tankstations (ook wel garages genoemd) kennen geen zelfbediening. Wanneer je aankomt rijden zal een medewerker je tank vullen. Het is beleefd en gebruikelijk om de medewerker fooi voor hun service te geven.

5. Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

zebra-wild

Als je van plan bent om in Zuid-Afrika vrijwilligerswerk te gaan doen, zorg er dan voor dat je dit bij een gerenommeerde organisatie doet. Tegenwoordig worden reizigers door oplichters benaderd om te helpen in een weeshuis en het probleem is dat deze kinderen er extreem arm uitzien en wees worden gemaakt om donaties te kunnen krijgen van tevreden reizigers.

6. Sta open voor andere ideeën

Het is vanzelfsprekend dat reisgidsen de plaatsen tonen en bespreken, die bij het overgrote deel van de reizigers in de smaak zal vallen. Je kunt natuurlijk ook buiten de gebaande paden gaan en alle hoeken en gaten van Zuid-Afrika ontdekken om zo het ritme van de mensen te voelen. De mensen zijn warm en vriendelijk en enthousiast om hun verhalen en cultuur met je te delen.

Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen en de meeste hiervan zijn inheems in het land. Ongeveer 40% van de bevolking spreekt Zulu of Xhosa, hoewel je ook bijna overal uit de voeten met Engels kunt, dat vaak wordt gesproken in alle grote steden en dorpen, in hotels, banken en bij overheidsdiensten. Een andere belangrijke taal is Afrikaans, een derivaat van het Nederlands, dat Noord-Europeanen verrassend gemakkelijk te volgen zullen vinden.

Zuid-Afrika is uniek en met niets te vergelijken. Een beroemde Zuid-Afrikaan, Desmond Tutu, beschreef Zuid-Afrika door te zeggen: “Wij van vele culturen, talen en rassen. Wij zijn de Rainbow People of God.” In zo’n divers land is het belangrijk om alert en veilig te blijven en de cultuur te respecteren.

Laat een reactie achter