Deze vijf tips over aandelen helpen je om echte beurswinnaars te vinden, jouw emoties te beheersen en tijdens roerige tijden de zaken toch in perspectief te blijven zien.

Het kopen van aandelen is niet moeilijk. Wat echter wel een uitdaging is, is om bedrijven te kiezen die het op de aandelenmarkt consequent goed doen. Dat is iets wat de meeste mensen niet kunnen en daarom ben je op zoek naar tips over aandelen. De onderstaande strategieën zullen beproefde regels en strategieën opleveren voor het beleggen in de aandelenmarkt. (Wil je een back-up maken en enkele basisprincipes leren? Hier vind je onze handleiding voor het kopen van aandelen.)

Eén bonus beleggingstip vooraf: we raden je aan om niet meer dan 10% van jouw portfolio in individuele aandelen te beleggen. De rest zou in een gediversifieerde mix van goedkope beleggingsfondsen moeten zijn. Geld dat je de komende vijf jaar nodig zou kunnen hebben, kun je beter niet in aandelen beleggen.

1. Controleer je emoties

met laptop in bed

Succesvol beleggen vertoont geen correlatie met het IQ…. Wie over een simpele basisintelligentie beschikt moet gewoon voldoende karakter tonen om de drang te bedwingen, die anderen bij het beleggen in de problemen brengt. Om succesvol te kunnen beleggen moet een belegger in de eerste plaats zijn eigen psychologische zwaktes kunnen identificeren en overwinnen.” Dat is de wijsheid van Warren Buffett, voorzitter van Berkshire Hathaway en een vaak geciteerd rolmodel voor beleggers, die op zoek zijn naar langetermijn, marktverbeterend en vermogensopbouwend rendement.

Buffett verwijst naar investeerders, die hun investeringsbeslissingen laten leiden door hun hoofd en niet door hun lef. In feite is overactiviteit, die wordt veroorzaakt door emoties, zelfs één van de meest voorkomende manieren waarop beleggers hun eigen portfoliorendement schaden. Alle volgende beurstips kunnen beleggers helpen om het temperament te cultiveren, dat nodig is voor het succes op lange termijn.

2. Kies voor bedrijven, niet voor tickersymbolen

Het is gemakkelijk om te vergeten dat achter de alfabetsoep van aandelenkoersen, die langs de onderkant van elke CNBC-uitzending kruipen, een echt bedrijf zit. Maar laat aandelenselectie geen abstract concept worden. Onthoud: een aandeel bewijst dat je een aandeel hebt in het bedrijf en dus mede-eigenaar bent van een bedrijf zoals bijvoorbeeld Tesla.

Je komt, terwijl je potentiële zakenpartners screent, een overweldigende hoeveelheid informatie tegen. Maar het is gemakkelijker om de juiste dingen te vinden als je je verplaatst in de zakelijke kopers. Je wilt weten hoe dit bedrijf opereert, zijn plaats in de algehele industrie inneemt, zijn concurrenten, zijn vooruitzichten op de lange termijn en of het iets nieuws toevoegt aan de portfolio van bedrijven, die je al bezit.

3. Plan vooruit voor onzekere tijden

business-planning

Alle beleggers komen soms in de verleiding om hun relatiestatus met hun aandelen te wijzigen. Maar het nemen van onbezonnen beslissingen kan leiden tot de klassieke investeringsblunder: hoog kopen en laag verkopen. Hier helpt het bijhouden van een dagboek. (Dat klopt, investeerder: een dagboek. En die kamillethee is een leuke bijkomstigheid, maar het is volledig optioneel.)

Schrijf op waarom je je met elk aandeel in jouw portfolio verbonden voelt en denk na over de omstandigheden, die een breuk zouden kunnen rechtvaardigen. Bijvoorbeeld:

Waarom zou ik kopen: schrijf op wat je aantrekkelijk vindt aan het bedrijf en de kansen die jij voor de toekomst ziet. Wat zijn jouw verwachtingen? Welke statistieken zijn het belangrijkst en welke mijlpalen gebruik je om de voortgang van het bedrijf te beoordelen? Geef een overzicht van de mogelijke valkuilen en geef aan wat de game-changers en de tekenen van een tijdelijke tegenslag zouden zijn.

Waarom zou ik verkopen: soms zijn er goede redenen om afscheid van een aandeel te nemen. Stel een aantal voorwaarden op, waarin wordt beschreven wat je ertoe zou brengen om de aandelen te verkopen. We hebben het niet over koersschommelingen, vooral niet die op de korte termijn, maar over fundamentele veranderingen in het bedrijf, die van invloed zijn op het vermogen om op lange termijn te kunnen groeien. Enkele voorbeelden: het bedrijf verliest een grote klant, de opvolger van de CEO begint het bedrijf in een andere richting te leiden, er komt een grote, concurrerende concurrent naar voren of jouw investeringsthesis komt niet binnen een redelijke periode tot stand.

4. Bouw geleidelijk posities op

investeren

De tijd, niet de timing, is de superkracht van een investeerder. De meest succesvolle beleggers kopen aandelen omdat ze verwachten dat ze gedurende jaren of zelfs decennia beloond zullen worden – via een prijsstijging van de aandelen, dividenden, enz. Dat betekent dat jij ook de tijd moet nemen om te kopen. Hier zijn drie koopstrategieën, die jouw blootstelling aan prijsvolatiliteit kunnen verminderen:

Euro-cost averaging: ‘Buy low, sell high’ dit klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Euro-cost averaging betekent dat je met vaste tussenpozen, zoals bijvoorbeeld eenmaal per week of per maand, een vast bedrag investeert. Met dat ingestelde bedrag koop je meer aandelen wanneer de aandelenkoers daalt en minder aandelen wanneer deze stijgt, maar over het algemeen egaliseert het de gemiddelde prijs, die je betaalt. Sommige online brokeragebedrijven laten investeerders een geautomatiseerd investeringsschema opstellen.

Koop in thirds: net als euro-cost averaging, helpt ‘buying in thirds’ je om de moreel verpletterende ervaring van hobbelige resultaten in het begin te kunnen vermijden. Verdeel het bedrag dat je wilt beleggen in drie porties en kies vervolgens, zoals de naam al aangeeft, drie afzonderlijke punten om aandelen te kopen. Deze kunnen met regelmatige tussenpozen zijn (bijvoorbeeld maandelijks of driemaandelijks) of op basis van prestaties of bedrijfsgebeurtenissen. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen voordat een product wordt vrijgegeven en het volgende derde deel van jouw geld inzetten als het een kraker is of het resterende geld ergens anders naartoe leiden, als dat niet het geval is.

Koop de ‘basket’: kun je niet beslissen welke van de bedrijven in een bepaalde branche de beurswinnaars op lange termijn zullen zijn? Koop ze dan allemaal! Het kopen van een basket met aandelen neemt de druk weg om ‘die ene’ te moeten kiezen. Als je een aandeel hebt in alle spelers die in jouw analyse geslaagd zijn, betekent dit dat je niets mist als er een flink stijgt en jij de winst van die beurswinnaar kunt gebruiken om eventuele verliezen te compenseren. Deze strategie helpt je ook om te bepalen welk bedrijf nou ‘die ene’ is, zodat je desgewenst jouw positie kunt verdubbelen.

5. Vermijd overactiviteit

investeren_telefoon

Eén keer per kwartaal jouw aandelen controleren – bijvoorbeeld wanneer je kwartaalrapporten ontvangt – is voldoende. Maar het is moeilijk om het scorebord niet constant in de gaten te houden. Dit kan leiden tot overdreven reageren op kortetermijn gebeurtenissen, waarbij de focus op de aandelenkoers in plaats van op de bedrijfswaarde ligt en je het gevoel geeft dat je iets moet doen als er geen actie nodig is.

Wanneer één van jouw aandelen een scherpe koersbeweging ervaart, zoek dan uit wat die gebeurtenis heeft veroorzaakt. Is jouw aandeel het slachtoffer van de nevenschade van de markt als reactie op een niet-gerelateerde gebeurtenis? Is er iets veranderd in de onderliggende business van het bedrijf? Is het iets dat jouw langetermijn vooruitzichten zinvol beïnvloedt?

Zelden is kortetermijn ruis (schetterende krantenkoppen, tijdelijke prijsschommelingen) relevant voor hoe een goed gekozen bedrijf op de lange termijn presteert. Het is hoe beleggers reageren op die ruis, wat er echt toe doet. Hier is waar die rationele stem uit rustiger tijden – jouw investeringsdagboek – jou kan helpen om met die onvermijdelijke ups en downs, die gepaard gaan met het beleggen in aandelen, om te gaan.

1 reactie

Laat een reactie achter