Huisdieren, drinken en etenswaren, schuiven met meubelen en schoenen (vooral met hakken) zijn allemaal factoren die de vloer kunnen beschadigen. Veel mensen vinden het dan ook prettiger wanneer er in het huis geen schoenen worden gedragen. Maar dan zijn er alsnog genoeg invloeden die kunnen zorgen voor lelijke vlekken en krassen op het oppervlak van de vloer. Kleine beschadigingen aan een houten vloer verhelp je bijvoorbeeld eenvoudig en snel met behulp van wat laminaatvuller. Maar het is natuurlijk altijd beter om dit te voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop jij je vloer kunt beschermen op een stijlvolle manier.

De snelle oplossing

Heb je laminaat in je kantoor? En zit je op een bureaustoel met wieltjes? Dan zal je waarschijnlijk al binnen korte tijd wat beschadigingen op de vloer zien. Door het gewicht dat op de wieltjes wordt gezet en de rollende beweging schraap je de bovenste laag als het ware van het laminaat. Wanneer er losse vuiltjes in de wieltjes zitten krast dit nog veel meer. Daarom is het verstandig om een plastic mat aan te schaffen voor het gedeelte waarin je met de stoel beweegt. Deze plastic matten zijn verkrijgbaar bij de grote meubelgiganten en kosten een paar tientjes. Staat de computerkast ook op de grond in je kantoor? Schaf dan ook een kleinere plastic mat aan. Je computerkast moet je af en toe eens verschuiven als je iets aan wilt sluiten, hierdoor kan je zonder bescherming ook weer lelijke krassen mee veroorzaken. Staat zo’n plastic mat niet mooi bij de rest van het interieur? Dan is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een vloerkleed neer te leggen op deze plek. Zorg dan wel voor een laagpolige variant, zodat je met de stoel kunt blijven bewegen.

hond op vloer

Een beschermende laag met een extra functie

Om je houten vloer te beschermen, is het verstandig om deze eens in de zoveel tijd in de lak of was te zetten. Maar het is ook mogelijk om op je vloer een beschermende laag aan te brengen in de vorm van een coating. Deze wordt vooral toegepast bij gietvloeren, zoals een betonvloercoating, maar is ook geschikt voor meerdere ondergronden. Denk hierbij aan anhydriet en cement (en in sommige gevallen dus ook hout). Deze coating is verkrijgbaar in een aantal verschillende varianten, zoals een antislip vloercoating (handig voor de badkamer), een vloercoating voor showrooms en een antistatische vloer (voor ruimtes waar sprake is van ontlading van statische elektriciteit). De coating kan je op de ondergrond aan laten brengen in een transparante versie, maar een gekleurde beschermlaag is ook mogelijk. Net zoals de gietvloer prijzen is een coating ook zeer voordelig. Zo heb je voor weinig geld ook nog eens een compleet nieuwe vloer in de betreffende ruimte.

regenboog op tapijt

Handige accessoires voor je meubelen

Bij het beschermen van je vloer tegen schuivende meubelstukken denk je wellicht gelijk aan viltjes. Deze stukjes kun je op maat knippen en onder de poten van je stoelen en tafels plekken. Het nadeel van deze viltjes is dat het na verloop van tijd los zal laten. Ook vindt niet iedereen deze oplossing even effectief. In plaats daarvan is het ook mogelijk om beschermvoetjes aan te schaffen voor je meubelen. Deze dopjes met een zacht laag aan de onderkant zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je er ook nog een leuk accent toevoegt aan je meubelen. Er zijn ook ‘voetjes’ verkrijgbaar voor stoelen die geen losse poten hebben, maar stangen aan de onderzijde (worden soms ook wel ‘glijders’ genoemd). In dit geval zijn er ook voetjes beschikbaar die je aan de stangen van de stoel vast kunt schroeven.

Bescherming tegen zonlicht

Heb je dagelijks veel zon in je woonkamer? Dat is absoluut wat een mens nodig heeft. Maar onthoud wel dat je vloer door het zonlicht ook flink kan verkleuren. Het is dus verstandig om iets voor de ramen te hebben, zodat het meeste licht gefilterd wordt. Wil je liever niet de ramen compleet afdekken met vitrage? Kies dan voor raamfolie. Hiermee bedek je de ramen maar voor de helft. Het helpt verder ook om je vloer te beschermen tegen vlekken, deuken en fel licht door een groot vloerkleed op de grond te leggen. Het is dan wel zo dat je het kleed regelmatig moet verplaatsen. Het zonlicht zal toch voor een lichte verkleuring van de vloer zorgen. Wanneer je het kleed de hele tijd op dezelfde plek laat liggen, zie je na verloop van tijd een groot vlak met kleurverschil. Gelijk een goede reden om je woonruimte van een nieuwe indeling te voorzien. Maar wees voorzichtig, til de meubelen dan wel altijd op.

Laat een reactie achter