De eerste persoonlijke G7-top in twee jaar werd in juni gehouden in  Cornwall in het Verenigd Koninkrijk. Het doel van de driedaagse top was om wereldleiders samen te brengen om onderwerpen als de economie, klimaatverandering, geopolitiek en de pandemie te bespreken. De Groep van Zeven (G7) bestaat uit het VK, Duitsland, Japan, Italië, de VS, Frankrijk en Canada, en de top is een van de weinige waar de meest geavanceerde economieën van de wereld samen kunnen komen om hun gezamenlijke uitdagingen te bespreken en oplossingen te ontwikkelen. Hier volgt een kort overzicht van vier belangrijke beslissingen die tijdens de G7-top werden genomen en hoe ze de economie van de VS en die van China in de toekomst kunnen beïnvloeden.

Vaccin distributie

white and green ballpoint pen on brown wooden round table

De G7 heeft toegezegd 1 miljard doses van het vaccin te schenken aan landen die daar dringend behoefte aan hebben, maar het niet kunnen betalen. De VS hebben 500 miljoen doses aangeboden, terwijl het VK 100 miljoen heeft toegezegd. Aangezien de economie van de VS zich herstelt en het land het virus onder controle heeft dankzij de effectieve distributie van vaccins aan meer dan 300 miljoen mensen, kan het land zich richten op het helpen van de minder bedeelden. COVAX, het wereldwijde systeem voor de aankoop van vaccins, zal de andere belangrijke leverancier van vaccins aan armere landen zijn. Het algemene doel van het initiatief is de hele wereld te helpen de verspreiding van het Coronavirus onder controle te krijgen, zodat de economieën weer kunnen beginnen met opbouwen.

Klimaatverandering

Één van de belangrijkste gespreksonderwerpen op de top was klimaatverandering, en hoe de wereld zijn inspanningen kan verbeteren om de koolstofuitstoot te verminderen. De groep besloot dat 30% van het land en de oceanen in de wereld tegen 2030 beschermd zullen zijn, en dat zij hun inspanningen zullen richten op een halvering van de koolstofuitstoot tegen diezelfde tijd. Dit zal worden bereikt door een combinatie van inspanningen, waaronder het beëindigen van overheidssteun voor fossiele brandstoffen, het opvoeren van het gebruik van schone energie voor energieopwekking, en het langzaam afschaffen van auto’s die op petroleum en diesel rijden. Gastheer van de top, Britse premier Boris Johnson, legde het rimpeleffect hiervan uit met de woorden: “Er is een direct verband tussen het terugdringen van de uitstoot, het herstel van de natuur, het scheppen van banen en het verzekeren van economische groei op lange termijn.”

Vennootschapsbelasting

finance

De groep heeft een overeenstemming bereikt over een wereldwijd minimum van 15% voor de vennootschapsbelasting, dat van toepassing is op grote multinationale ondernemingen. Met dit besluit probeert de groep te voorkomen dat bedrijven bepaalde landen gebruiken om belasting te ontwijken. Sommige bedrijven hebben hun hoofdkantoor in landen met lage belastingtarieven en houden hun winsten in die landen, specifiek om belasting te ontwijken. Dit geldt ook voor veel grote Amerikaanse technologiebedrijven die om die specifieke reden hun hoofdkwartier in bepaalde landen hebben, maar die nu belasting zullen moeten betalen in landen waar zij verkopen doen, zelfs als zij daar geen hoofdkwartier hebben.

Voor wie de CFD-aandelenmarkten in het oog houdt, zal het interessant zijn om te zien hoe deze veranderingen de aandelenkoersen beïnvloeden, vooral van bedrijven zoals Amazon en Facebook, die het doelwit zijn van het nieuwe belastingbeleid.

Internationale kwesties

Een moment dat opviel tijdens de G7-top was toen de Amerikaanse president Biden de Europese leiders aanmoedigde om in een aantal kwesties, variërend van mensenrechtenkwesties tot overtredingen van het economisch beleid, standvastig op te treden tegen China. De economische praktijken van China werden “niet-markteconomisch beleid” genoemd, vooral in vergelijking met de economie van de VS, en de groep heeft besloten dat zij deze op een meer verenigde manier zullen aanvechten om hun waarden te bevorderen. De groep is overeengekomen dat zij de kwestie van China’s “Belt and Road”-infrastructuurinitiatief zullen oplossen door hun eigen oplossing voor te stellen. De groep dringt ook aan op een nader onderzoek naar de oorsprong van de pandemie van het Coronavirus, maar de Franse president Macron benadrukte dat de groep op geen enkele manier vijandig staat tegenover China.

Dit waren de belangrijkste conclusies van de G7-top en de gevolgen van deze besluiten zullen de komende maanden en jaren zeker merkbaar zijn, met name voor de economie van de VS en China.

Aandelen handel in de vorm van CFD’s in 2021

beurs-aandelen-vermogen

In tijden als deze kunnen de aandelenmarkten extra volatiel zijn omdat veranderingen in de economieën van de wereld de markt in een staat van onvoorspelbaarheid brengen. De resulterende volatiliteit kan zowel kansen als risico’s met zich meebrengen voor diegenen die in aandelen handelen via CFD’s of Contracts For Difference. Met CFD’s kunt u profiteren van prijsbewegingen in beide richtingen – zowel stijgingen als dalingen – van een grote verscheidenheid aan aandelenkoersen, zonder dat u de onderliggende waarde hoeft te kopen (in dit geval de echte aandelen). Voordat u een beslissing neemt over de handel in CFD-aandelen, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van recent financieel nieuws om beter geïnformeerd te zijn en met vertrouwen te handelen.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 71.95 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html

Laat een reactie achter