Het is geen geheim dat de wereld van professionele sport vaak zeer goed betaald wordt. En hoewel onze Nederlandse atleten een behoorlijk jaarinkomen binnenhalen, kunnen hun salarissen niet tippen aan die van de atleten en sporters in Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten – waar het publiek groter is, dus ook het geld.

De financiële magazine Forbes publiceerde eerder dit jaar haar jaarlijkse lijst van de best betaalde sporters, en hoewel er zeker enkele verrassingen zijn, kun je één ding niet ontkennen: de enorme winstgevendheid van de professionele sportwereld.

Dit is hoe de Forbes lijst werkt: het berekent de lijst op basis van het bedrag dat elke sporter op het veld verdient, en ook hoeveel hij via andere wegen verdient. De Argentijnse voetbal superster Lionel Messi, bijvoorbeeld, heeft een levenslang contract met Adidas. Terwijl de L.A. Lakers basketballer LeBron James ook aan de zijlijn staat als een culturele kracht, die in de voetsporen treedt van mede-basketballer Michael Jordan in de komende Space Jam film en ook kan bogen op een aantal investeringen in de sport- en entertainmentindustrie.

De bedragen die op en buiten het veld worden verdiend verschillen per sporter; 90 procent van het inkomen van Dallas Cowboys Quarterback Dak Prescott is afkomstig van zijn contract met de NFL, terwijl de Zwitserse tennis superster Roger Federer de laatste jaren bijna zijn hele inkomen heeft verdiend door middel van endorsements dankzij een stortvloed aan blessures. (Stel je voor dat je nog steeds €80 miljoen aan sponsorinkomsten opstrijkt als je technisch gezien ziek bent).

Ontdek hieronder de best betaalde sporters ter wereld en hun jaarinkomsten.

10. Giannis Antetokounmpo – 76 miljoen euro

Sport: Basketbal

Op het veld: €38 miljoen
Buiten het veld: 39 miljoen euro

De jongste speler op deze lijst, de onbetwistbare MVP van het meest recente NBA-tijdperk, zet eindelijk de hype om in grote dollars. De Griekse Freak heeft momenteel het grootste contract in de geschiedenis van de NBA, dat hem in vijf jaar tijd meer dan 162 miljoen euro zal opleveren. Ook heeft hij voor het eerst een lijst met sponsor- en investeringsovereenkomsten die zijn inkomsten op het veld overschrijden, waaronder Nike, Google, WhatsApp, de website voor de doorverkoop van horloges Watchbox en het NFT-platform NFTSTAR.

9. Tom Brady – 79 miljoen euro

Sport: American football

Op het veld: 30 miljoen euro
Buiten het veld: €49 miljoen

De GOAT van de NFL was dit jaar ook zijn grootverdiener, grotendeels dankzij de slimme stappen die de 43-jarige QB heeft gezet om zich voor te bereiden op zijn onvermijdelijke pensioen. TB12 richtte dit jaar zijn eigen sportkledingmerk op, heeft zijn eigen productiebedrijf Religion of Sports, en was medeoprichter van NFT-platform Autograph, dat vorig jaar meer dan 65 miljoen euro aan financiering ophaalde. Hij zal na zijn pensionering ook massaal gaan verdienen dankzij een tienjarige deal van €243 miljoen die hij heeft getekend om bij Fox Sports aan boord te komen als hoofdanalist van de NFL.

8. Canelo Alvarez – 85 miljoen euro

Sport: Boksen

Op het veld: €80 miljoen
Buiten het veld: €5 miljoen

Canelo blijft op dit moment verreweg de best betaalde actieve bokser ter wereld, grotendeels dankzij de megadeal van 10 gevechten die hij een paar jaar geleden sloot met DAZN. In feite verdienen maar weinig atleten ter wereld per wedstrijd zoveel als de Mexicaanse middengewicht, en zijn inkomen wordt aangevuld door deals met Hennessy en zijn eigen promotiemaatschappij, die gevechten in de VS en Mexico organiseert.

7. Roger Federer – 86 miljoen euro

Sport: Tennis

Op het veld: €1 miljoen
Buiten het veld: €85 miljoen

Federer, die ook al lange tijd deel uitmaakt van de groep van best betaalde atleten, heeft zijn twee decennia durende dominantie op het veld omgezet in een van de meest lucratieve sponsor- en investeringsportefeuilles van de eeuw. Federer blijft het atletische juweel in de kroon van de Japanse winkelketen Uniqlo, en is ook een van de beroemdste steunpilaren van Rolex. Hij investeerde ook in het Zwitserse hardloopbedrijf On, dat de laatste jaren is opgeblazen.

6. Kevin Durant – 87 miljoen euro

Sport: Basketbal

Op het veld: 40 miljoen euro
Buiten het veld: 47 miljoen euro

De vrij scorende Brooklyn Net Kevin Durant is al heel lang een vaste waarde op deze lijsten, die overal waar hij komt enorme contracten afdwingt. Hij is toevallig ook de op één na best betaalde NBA-atleet van Nike, en heeft een van de grootste investeringsportefeuilles van iedereen in de competitie.

5. Stephen Curry – 88 miljoen euro

Sport: Basketbal

Op het veld: 43 miljoen euro
Buiten het veld: €44 miljoen

De grote terugkeer van Steph Curry op het basketbalveld na een lange reeks blessures is gepaard gegaan met een aanzienlijke sprong omhoog in het klassement van atleten. De Golden State Warrior heeft het rijkste contract in de NBA, dat hem meer dan 39 miljoen euro per jaar oplevert, terwijl hij een van de grootste sponsors van Under Armour is en, net als veel van zijn NBA tijdgenoten, een eigen productiebedrijf heeft.

4. Neymar – 90 miljoen euro

Sport: Voetbal

Op het veld: 66 miljoen euro
Buiten het veld: €24 miljoen

Terwijl de carrière van Neymar op het veld in een vreemde staat van flux blijft, verdient het Braziliaanse wonderkind niettemin geld. Zijn contract met PSG is, net als dat van zijn teamgenoot in nummer 1, een van de grootste in het wereldvoetbal, terwijl hij ook een enorme financiële impuls kreeg door de overstap van Nike naar Puma als sponsor van sportkleding.

3. Cristiano Ronaldo – €109 miljoen

Sport: Voetbal

Op het veld: 57 miljoen euro
Buiten het veld: €52 miljoen

De jaarlijkse inkomsten van de legendarische Portugese vleugelspeler zijn eerlijk verdeeld over het midden. Ronaldo heeft een enorm contract met Manchester United nadat hij eerder dit jaar bij hen tekende, maar als waarschijnlijk ’s werelds meest verkoopbare atleet neemt hij ook miljoenen mee naar huis via deals met Nike, Herbalife en Clear shampoo, en investeringen in Tatel restaurants en ZujuGP.

2. LeBron James – 115 miljoen euro

Sport: Basketbal

Op het veld: 39 miljoen euro
Buiten het veld: €76 miljoen

King James, de grootste naam van de NBA en de meest bankabele atleet, staat nog steeds bovenaan de lijst van NBA-inkomsten, vooral dankzij zijn activiteiten buiten het veld. De belangrijkste oorzaak van James’ inkomsten buiten het veld is zijn productiebedrijf Springhill, dat hielp bij het tot leven brengen van het vervolg op Space Jam, waarin hij vorig jaar een aanzienlijk minderheidsbelang verkocht. Hij heeft ook endorsement deals met Nike en Crypto.com, en investeringen in Tonal en sport tech startup StatusPRO.

1. Lionel Messi – €123 miljoen

Sport: Voetbal

Op het veld: 71 miljoen euro
Buiten het veld: €52 miljoen

De betwistbare GOAT werd eerder van de nummer 1-positie afgehouden door Conor McGregor, maar heeft zijn kroon heroverd als best betaalde atleet ter wereld. Messi’s contract met de Franse superclub PSG is monsterlijk en levert hem meer dan €58 miljoen per jaar op, terwijl zijn levenslange deal met Adidas en andere sponsorovereenkomsten met Budweiser, Pepsi en Socios ervoor zorgen dat zijn salaris binnenrolt.

Laat een reactie achter