We hebben de top 25 van best verkochte albums wereldwijd samengesteld, maar het is goed om op te merken dat er vele manieren zijn om album verkopen te tellen.

De RIAA telt de verkoop van dubbelalbums zoals Billy Joel’s Greatest Hits Volume I & Volume II of Led Zeppelin’s Physical Graffiti als twee exemplaren, waardoor elke verkoop in wezen dubbel wordt geteld. Voor ons doel hebben we dat genegeerd. We hebben ook de “geclaimde verkopen” van platenmaatschappijen genegeerd en ons gebaseerd op gegevens die rechtstreeks afkomstig zijn van de Recording Industry Association of America in de V.S. en haar tegenhangers over de hele wereld. Dat betekent dat deze cijfers het equivalent in online verkopen omvatten sinds de RIAA in 2016 begon met het opnemen van die cijfers. Dit is zo nauwkeurig als we konden tellen vanaf 21 augustus 2018, net na de laatste RIAA rapportageperiode.

Hoewel de V.S. verreweg de grootste markt is voor album verkopen, bereikten verschillende LP’s hun ranglijst hier zonder veel hulp van het Amerikaanse publiek, met name ABBA, die bijna evenveel exemplaren verkocht van in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten. Slechts één country album haalde de lijst, Shania Twain’s cross-over hit Come on Over. Vier acts hadden meer dan één bestseller op de lijst: Michael Jackson, The Eagles, The Beatles en Pink Floyd. En zes verschillende landen zijn vertegenwoordigd: de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Jamaica en Zweden.

Hier zijn de 25 best verkochte albums aller tijden:

25. The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Jaar: 1967
Label: Parlophone/Capitol
Totale verkoop: 18 miljoen (32 miljoen geclaimd)
Verkoop in de VS: 11 miljoen

In een decennium dat bepaald werd door ingrijpende culturele paradigmaverschuivingen, hielp de muziek van The Beatles de jongeren van de wereld om de veranderende tijden om hen heen te begrijpen. De gouden jaren van The Fab Four vonden plaats van ongeveer 1965-1969, waarin ze zichzelf transformeerden en voortdurend vooruitgang boekten op de grootste schaal. Terwijl John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zich ontwikkelden van heerlijke handophouders tot psychedelische grootheden, boden ze de wereld een manier om de complexe en radicale wisseling van de wacht te begrijpen. Hoewel je zou kunnen zeggen dat The Rolling Stones de zuiverste rockers waren, The Beach Boys de meer innovatieve groep of dat Dylan de lyrische visionair van zijn tijd was, was er geen andere band die hun generatie zo had gedefinieerd als The Beatles. Maar geen enkele plaat vat The Beatles en wat ze vertegenwoordigden zo goed samen als Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. The Beatles, die midden in hun vruchtbare reeks van midden jaren ’60 vielen, zetten de experimentele productietechnieken van Revolver voort, strooiden met teksten die varieerden van het dagelijks leven tot drugsgebruik, en combineerden genres als aanstekelijke pop, traditionele Indiase muziek en rechttoe rechtaan rock ‘n’ roll. Net als het iconische kunstwerk van het album, biedt de muziek van de groep een briljante en spontane sonische mengelmoes, samenhangend aan elkaar genaaid en perfect passend bij de steeds veranderende tijden van de jaren zestig.

24. Pink Floyd: The Wall

Jaar: 1979
Label: Columbia
Totale gecertificeerde verkoop: 18 miljoen (30 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 11 miljoen

De erfenis van Pink Floyd werd niet gecementeerd met alleen The Dark Side of the Moon. The Wall is een van de grootste conceptalbums aller tijden. Het vertelt het verhaal van Pink, een getroebleerde jongeman, opgevoed door een overbezorgde moeder, die probeert de muur in zijn geest af te breken die is opgetrokken door de gezaghebbende figuren in zijn leven. Het is een pijnlijk verhaal waaraan de meesten zich kunnen relateren of op zijn minst kunnen begrijpen, niet alleen omdat zovelen soortgelijke pijnen in het leven hebben geleden, maar omdat het voortkomt uit het verhaal van een echt persoon. Leadzanger, bassist en oprichter van de band Roger Waters schreef het album op basis van ervaringen in zijn eigen leven. De thema’s die zich door het album heen aandienen, hechten het verhaal aan elkaar, waardoor een samenhangend album van 26 tracks ontstaat. De tournee die volgde op de release van het album bracht het naar nieuwe hoogten en maakte er een rockopera van. De psychedelische muziek die Pink Floyd zo sterk beïnvloedde is op het hele album aanwezig. Pink Floyd en The Wall veranderden niet alleen een muziekgenre, maar de muziek zelf.

23. Michael Jackson: Bad

Jaar: 1987
Label: Epic/CBS
Totale gecertificeerde verkoop: 19 miljoen (35 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 10 miljoen

Het is bizar om te bedenken dat het enige album met vijf opeenvolgende nummer één singles, dat in de V.S. met 10 miljoen verkochte exemplaren de status van Diamond Album zou bereiken, ooit een commerciële teleurstelling zou kunnen zijn geweest. Maar zo hoog waren de verwachtingen toen Michael Jackson na vijf jaar eindelijk Thriller opvolgde. Geplande duetten met Prince, Aretha Franklin, Whitney Houston en Barbra Streisand kwamen er niet, en het eindproduct was een diep persoonlijk album, waarbij Jackson negen van de 11 nummers schreef. Aangetast door het griezelige (en overduidelijk vrouwonvriendelijke) nummer “Dirty Diana” en de soms te gladde productie, bereikte het album niet helemaal de stratosferische hoogtepunten van zijn voorgangers Off the Wall en Thriller. Maar er stonden genoeg juweeltjes op Bad om het als het laatste hoofdstuk van de topjaren van de King of Pop te beschouwen.

22. Celine Dion: Let’s Talk About Love

Jaar: 1997
Label: Columbia/Epic
Totale gecertificeerde verkoop: 19 miljoen (31 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 10 miljoen

Er is niets kleins of subtiel aan Let’s Talk About Love, van Celine Dion’s zang tot de ambitie van haar samenwerkingen. Barbra Streisand, Luciano Pavarotti, de Bee Gees en Diane King treden op in verschillende nummers. Carole King, Corey Hart en Bryan Adams schreven nummers voor het album. En er waren maar liefst zes Grammy-winnende producers bij betrokken, waaronder de legendarische George Martin. Het album bevatte het liefdesthema van Titanic, waarvan de soundtrack deze lijst net niet haalde met slechts 100.000 minder verkochte exemplaren dan Sgt. Pepper’s. Hou van haar of haat haar, Let’s Talk About Love maakte van Celine Dion een wereldfenomeen.

21. Madonna: The Immaculate Collection

Jaar: 1990
Label: Columbia/Epic
Totale gecertificeerde verkoop: 19 miljoen (31 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 10 miljoen

Het was niet genoeg om Madonna’s slim getitelde greatest hits collectie te vullen met nieuwe remixen van enkele van de beste popsongs van de jaren tachtig (“Material Girl”, “Crazy for You”, “Like a Virgin”, “Open Your Heart”, “Lucky Star”, “Holiday”, “Into the Groove” en acht andere hitsingles), Madonna deed er ook nog twee nieuwe originelen bij, die allebei de top 10 van de Billboard Hot 100 zouden halen. De trip-hop “Justify My Love” met zijn controversiële video zou zelfs de negende nummer één hit van de singer/songwriter worden. Dit was de collectie waar de fans op hadden gewacht, waarmee ze haar titel als best verkopende vrouwelijke artiest aller tijden bevestigde.

20. Bruce Springsteen: Born in the U.S.A.

Jaar: 1984
Label: Columbia
Totale verkoop: 19 miljoen (30 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 15 miljoen

Dit is Springsteens mooiste moment. Hier zijn zijn sterkste pop hooks, zijn meest volwassen teksten, zijn meest complete visie. Eindelijk verzoent hij de romantiek van zijn werk uit 1973-77 met de duisternis van zijn werk uit 1978-82. Eindelijk beheerste hij de opnamestudio om er een hulpmiddel voor zijn visie van te maken in plaats van een obstakel, waardoor hij eindelijk net zo krachtig kon zijn in de studio als hij altijd op het podium was geweest. Eindelijk zag hij in dat komedie de menselijke natuur net zo goed kon onthullen als drama, en hij liet zijn grappige liedjes naast zijn serieuze liedjes staan. Eindelijk loste hij zijn ambivalentie over popsterrendom op en ging hij ervoor met de aanstekelijkste refreinen, de grootste gitaarriffs en de meest evangelische zang die hij kon opbrengen.

19. Santana: Supernatural

Jaar: 1999
Label: Arista
Totale gecertificeerde verkoop: 20 miljoen (30 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 15 miljoen

In 1999 was Carlos Santana al een legende. Zijn band was net opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame na een carrière die varieerde van een optreden op Woodstock tot 13 gouden platen tussen 1969 en 1982. Maar hun volgende vier albums kregen niet de commerciële aandacht, en er was geen reden om te verwachten dat een release uit 1999 daar verandering in zou brengen. Maar gestimuleerd door de hits “Smooth,” met Rob Thomas van Matchbox Twenty, en “Maria Maria” met het R&B duo The Product G&B, won het album acht Grammy Awards en de Latin Grammy voor Record of the Year. Het was ook het eerste nummer één album van de band sinds Santana III 28 jaar eerder. Je kunt dit gerust een comeback noemen.

18. Metallica: Black Album

Jaar: 1991
Label: Atlantic/Elektra
Totale verkoop: 21 miljoen (30 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 16 miljoen

Metallica was al tien jaar een band toen ze in 1991 hun zelfgetitelde vijfde album (het Black Album) uitbrachten. Het intense en twistzieke opnameproces met producer Bob Rock vond plaats terwijl driekwart van de band een echtscheidingsprocedure doormaakte. Maar doordat de band zijn thrash-metal wortels gedeeltelijk losliet, brak de heavy metal van Metallica door naar het grote publiek en werd het het best verkochte metalalbum aller tijden. “Enter Sandman”, “The Unforgiven”, “Nothing Else Matters”, “Wherever I May Roam” en “Sad but True” blijven enkele van de meest herkenbare nummers van de band aller tijden.

17. Meat Loaf: Bat Out of Hell

Jaar: 1977
Label: Cleveland International/Epic
Totale gecertificeerde verkoop: 21 miljoen (43 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 14 miljoen

Het verhaal van Marvin Lee Aday, beter bekend als Meat Loaf, is goed gedocumenteerd, mede dankzij een vaak uitgezonden VH1 bioscoopfilm genaamd To Hell and Back. Het verlaten van een mishandeld leven als een te zware en onbegrepen tiener in Dallas, Texas, om vervolgens de liefhebbende tegencultuur aan de Westkust te omarmen, legde het pad voor Meat Loaf als zanger, performer en acteur. Hoewel sterk beïnvloed door Bruce Springsteen’s Born To Run, combineerde Bat Out of Hell de beste elementen van de urban rock opera en het muzikantschap van door progressieve rock beïnvloede spelers, voornamelijk componist Jim Steinman.

16. Bee Gees (Various Artists): Saturday Night Fever soundtrack

Jaar: 1991
Label: Capitol
Totale gecertificeerde verkoop: 21 miljoen (40 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 16 miljoen

Niet alleen liet deze film de wereld kennismaken met de smeulende aanwezigheid van John Travolta, maar hij verstevigde ook de plaats van de Bee Gees in de popcultuurgeschiedenis. Hun vier nummers die de dubbele LP met discoprimeur beginnen-“Stayin’ Alive,” “How Deep Is Your Love,” “Night Fever,” en “More Than A Woman”- zijn ijskoude klassiekers en zijn dat al bijna 40 jaar. De rest van de soundtrack is even levendig en belangrijk in het weergeven van de toon van de jaren ’70, van disco remakes van de klassieke canon tot een beetje Latin boogaloo en veel pophits die stevig verankerd zijn in het bewustzijn van iedereen die na 1977 leeft. Als je me nu wilt excuseren, ik moet met een verfblik over straat lopen en er zo cool mogelijk uitzien.

15. Guns N’ Roses: Appetite for Destruction

Jaar: 1987
Label: Geffen
Totale gecertificeerde verkoop: 21 miljoen (30 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 18 miljoen

Guns N’ Roses belichaamde die begeerde plek tussen de woorden “hair” (dat hadden ze zeker) en “metal” (ze rockten) die het nu beroemde jaren ’80 genre omvat. Hun debuutalbum, Appetite for Destruction, slaagde omdat Axl, Slash, Izzy, Duff en Steven net zo furieus speelden als ze Jack Daniels dronken en drugs slikten, en anthems als “Welcome to the Jungle” en “Sweet Child O’ Mine” plaatsten tussen nummers als het wetsontduikende “Out Ta Get Me” en het aan heroïne verslaafde “Mr. Brownstone”. Maar Appetite For Destruction bleef zelfs in zijn zwaarte rootsy, waardoor het album een ongeëvenaarde muzikale authenticiteit heeft.

14. Bob Marley & The Wailers: Legend

Jaar: 1984
Label: Island
Totale gecertificeerde verkoop: 22 miljoen
Verkoop in de VS: 15 miljoen

Bob Marley was een populistische held als er ooit een was, en liedjes als “Get Up, Stand Up,” met zijn eenvoudige, ongekunstelde refrein, spraken in algemeenheden over de noodzaak om zich te handhaven tegenover tirannie en onderdrukking. Maar als goddelijke spreekbuis van Jah, ging het Bob Marley ook om het verspreiden van de liefde, zowel letterlijk – hij had minstens 10 kinderen bij een aantal verschillende vrouwen – als door liedjes als “Stir It Up”, een van Marley’s meest ontroerende rechtstreekse liefdesliedjes, dat zich bijna in slow motion afspeelt, alsof hij door zijn liefde in een gelukzalige roes is gehangen. Beide facetten van de beroemdste reggae-artiest zijn te zien op Legend, waarvan we vrij zeker weten dat elke eerstejaarsstudent het tientallen jaren na het verschijnen in 1984 heeft gekocht.

13. ABBA: Gold: Greatest Hits

Jaar: 1992
Label: Polygram/Universal
Totale gecertificeerde verkoop: 22 miljoen (30 miljoen geclaimd)
Verkoop in de V.S.: 6 miljoen

ABBA’s greatest hits compilatie verkocht meer exemplaren dan enige andere plaat in het Verenigd Koninkrijk naast Queen’s Greatest Hits, maar de Zweedse popgroep was altijd al meer een fenomeen in Europa dan in de V.S., zelfs met het verrassende succes van Mamma Mia! Het 18 tracks tellende album bevat alles wat je zou verwachten, van “Dancing Queen,” “Knowing Me, Knowing You” en “Take a Chance on Me” tot slotnummer “Waterloo.” Dit is popperfectie met melodie na melodie die je dagenlang laat neuriën.

12. The Beatles: 1

Jaar: 2000
Label: Apple/Parlophone, Capitol
Totale gecertificeerde verkoop: 26 miljoen (31 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 12 miljoen

Het concept was eenvoudig – een compilatie van elk Beatles nummer dat de hitlijsten in het V.K. en de V.S. haalde. Voor degenen die thuis tellen, betekent dat een dubbelalbum met 27 hits die hun achtjarige periode van 1962 tot 1970 bestrijken. Om hun status als grootste band aller tijden te bevestigen, stond dit greatest hits album ook in minstens 35 verschillende landen bovenaan de albumcharts. Het werd in 2015 opnieuw gemixt en uitgebracht met een video van alle nummers in een boxset met drie schijven die 1+ heet, omdat de wereld nooit genoeg kan krijgen van de Fab Four.

11. Pink Floyd: The Dark Side of the Moon

Jaar: 1973
Label: Harvest
Totale gecertificeerde verkoop: 24 miljoen (30 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 15 miljoen

The Dark Side of the Moon is een van die platen die in een eigen wereldje lijken te bestaan. Voor of na de release is er geen andere geweest zoals deze, en de invloed ervan op bijna elk aspect van de muziek – songwriting, productie, techniek – is zelfs tientallen jaren later nog voelbaar. Met betrekking tot Pink Floyd als band betekende het album een duidelijke koerswijziging in het geluid van de groep, grotendeels te danken aan het vertrek van Syd Barrett, die de belangrijkste songschrijver van de groep was geweest tot zijn verslechterende geestelijke toestand hem dwong de groep te verlaten. Barrett’s geestelijke problemen dienden ook als inspiratie voor veel van het concept en de thema’s van Dark Side, die zich richtten op zaken als waanzin, het verstrijken van de tijd, conflicten en de dood.

10. Alanis Morissette: Jagged Little Pill

Jaar: 1995
alanis-morissette-jagged.jpgLabel: Maverick/Reprise
Totale gecertificeerde verkoop: 24 miljoen (33 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 16 miljoen

Terwijl de dominantie van grunge in het midden van de jaren negentig begon af te nemen, was de invloed ervan nog steeds voelbaar in de popmuziek, en nergens was dat duidelijker dan op de razendsnelle opkomst van de Canadese Alanis Morissette met haar derde album Jagged Little Pill. Mede geschreven en geproduceerd door Glen Ballard – die ook een nummer schreef voor het best verkochte album aller tijden – verenigde Morissette grunge, pop en rauwe, universele emoties in het meest jaren ’90 genre, de alternatieve rock. “You Oughta Know”, “All I Really Want” en “Hand in My Pocket” stimuleerden de verkoop, maar het was eigenlijk de vierde single van het album, “Ironic”, een nummer dat veel handjeklap zou veroorzaken onder Engelse majoors, die Jagged Little Pill op deze lijst zette. Emotioneel rauw, vaak bitter en universeel toegankelijk, Morissette legde haar hart in dit dozijn nummers, en 24 miljoen luisteraars reageerden.

9. Adele: 21

Jaar: 2011
Label: XL, Columbia
Totale verkoop: 25 miljoen (31 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 14 miljoen

Ahh, de wijsheid die met ouderdom komt. Het debuut van het Britse alt-soul wonderkind Adele Adkins, 19, was hier en daar verbluffend, en verdiende zowel een oplettend oog van critici als een hit, “Chasing Pavements”, die perfect aantoont wat haar offbeat charme zo aantrekkelijk maakt: een panache voor gigantische hooks aaneengeregen in melismatische webben van old-school kracht; een instrumentaal-dicht arrangement dat in gelijke mate refereert aan big-band en indie-rock; en bovenal – die stem. Oh, God, die stem – een schorre, ouder dan-zijn-jaren ding van volbloed schoonheid. Op 21 klinkt ze verfrist en klaar om aan te vallen. Er is geen verandering in stijl – dit is nog steeds het spul van een sensuele moderne pop-noir landschap, zwaar op retro texturen en relatie drama. Maar ze heeft wat van de spaarzame stemming van haar debuut opgeofferd, wat resulteert in een meer samenhangende, directe partij, bezaaid met knock-outs. In samenwerking met een eclectisch all-star productieteam (waaronder Rick Rubin, Paul Epworth en Ryan Tedder), komt Adele naar voren met een goed verzorgde partij songs die, terwijl ze nog steeds haar interesse in gelaagde muzikaliteit laat zien, bij elke ronde recht naar de popcharts schieten – en dat is precies waar ze zich op zou moeten richten. Zo zou American Idol moeten klinken. Zo zou de popradio moeten klinken. Zo zou Adele moeten klinken.

8. AC/DC: Back in Black

Jaar: 1980
Label: Epic
Totale gecertificeerde verkoop: 26 miljoen (50 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 22 miljoen

Toen 1980 aanbrak, stond AC/DC aan de top van de wereld. Ze hadden net Highway to Hell uitgebracht, het album dat de band beroemd maakte tot ver buiten hun Australische thuisbasis. Maar op 19 februari, terwijl de band in de studio werkte aan nummers voor het vervolg, ging leadzanger Bon Scott aan de drank en stierf aan een acute alcoholvergiftiging. De overgebleven leden – broers Angus en Malcolm Young, Cliff Williams en Phil Rudd – hielden er bijna mee op. In plaats daarvan trokken ze Brian Johnson aan om de leadzang over te nemen en brachten Back in Black uit met een volledig zwarte hoes als rouwbetuiging voor hun verloren bandmaat. Met nummers als “Hells Bells”, “You Shook Me All Night Long” en de titeltrack werd het onmiddellijk een wereldwijde hit, waarmee de band zijn nalatenschap als een van de grootste hardrockbands aller tijden verstevigde.

7. Fleetwood Mac: Rumours

Jaar: 1977
Label: Warner Bros.
Totale gecertificeerde verkoop: 27 miljoen (40 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 20 miljoen

In 1977 waren Lindsey Buckingham en Stevie Nicks elkaar kwijtgeraakt in een psychotrope waas. Op Fleetwood Mac’s Rumours is die waas dik genoeg om de lucht uit de kamer te zuigen. Deze 11 tracks verzadigen in kwade trouw. “Second Hand News” en “Don’t Stop” zetten een vrolijk gezicht op, maar zelfs zij roepen heftige sensaties op: het stekende druppelen van een cocaïne high; het sluimerende, pijnlijke besef dat je huwelijksgeloften zinloos waren. Deze spanning bereikt een climax in “The Chain,” waar alle vijf de leden hun grieven ventileren in een enigszins bizarre dans van kabukitheater. Het door Nicks verankerde “Dreams” is nog donkerder, met een thema van ontroostbaar lijden. Van de slo-mo churn van “Oh Daddy” tot de boogying disco shuffle van “You Make Loving Fun,” Rumours is in 35 jaar geen dag ouder geworden. Het is misschien een momentopname van een band in gevaar, maar het weigert te vergelen.

6. Whitney Houston (Various Artists): The Bodyguard

Jaar: 1992
Label: RCA
Totale gecertificeerde verkoop: 28 miljoen (42 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 18 miljoen

Oh, Whitney! Jij tijdloze diva. Whitney Houston droeg de helft van een soundtrack die in 1992 de Grammy award voor Album van het Jaar won in haar definitieve hoogtepunt. Het hoofdnummer van de film, “I Will Always Love You,” won ook de Record of The Year Grammy en benadrukte een reeks songs die ook “I Have Nothing,” “Queen of The Night,” “I’m Every Woman,” en “Queen of The Night” omvatte. Behoorlijk belachelijk toch? Niet te vergeten is de fan-frickin-tastische samenwerking tussen Kenny G en Aaron Neville, “Even If My Heart Would Break,” samen met een Joe Cocker en een ander nummer van Lisa Stansfield. Zeg wat je wilt over de verdachte film (Kevin Costner!), maar deze soundtrack was begin jaren ’90 goud en vergis je niet, het komt allemaal door Whitney.

5. Led Zeppelin: Led Zeppelin IV

Jaar: 1971
Label: Atlantic
Totale gecertificeerde verkoop: 29 miljoen (37 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 23 miljoen

Het is moeilijk Led Zeppelin IV het grootste “hardrock” album in de muziekgeschiedenis te noemen – alleen omdat het (ondanks zijn nalatenschap) veel en veel meer is dan een “hardrock” album. Geleid, zoals altijd, door de zwarte-magische mojo van gitarist-producer Jimmy Page, leefde Led Zep zich in 1971 echt uit, en vertakte zich naar uitgebreide progressieve-rock (het ingrijpende, majestueuze epos “Stairway to Heaven”), middeleeuwse folk (het hekserige “The Battle of Evermore”) en psychedelische balladry (het emotionele middelpunt, “Going to California”), naast hun kenmerkende geëlektriseerde blues (“Rock and Roll”, “Black Dog”, “Four Sticks”, “When the Levee Breaks”). Acht nummers, acht klassiekers: Het is een van de grootste rockalbums ooit opgenomen, wat het ook is.

4. Shania Twain: Come on Over

Jaar: 1997
Label: Mercury Nashville
Totale gecertificeerde verkoop: 29 miljoen (33 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 20 miljoen

Als pop anthems je ding zijn, dan heeft Shania Twain meer dan de nodige dosis zingbare refreinen. Met hits als “Man! I Feel Like a Woman” en “That Don’t Impress Me Much”, kwam Come On Over uit 1997 op nummer 1 in de Billboard Top Country Albums chart en bleef 50 weken achtereen bovenaan staan. Niet alleen countryfans trapten in de hype: Twain werd geprezen omdat hij de honky-tonkin’, die ooit de countrymuziek kenmerkte, overboord gooide en er een pop- en rockuitstraling aan gaf die een publiek bereikte dat niet noodzakelijkerwijs vertrouwd was met twang. De tracklist is punch na punch van iconische singles voor Twain, van “Honey I’m Home” tot “Don’t Be Stupid” en ballad “From This Moment,” en het is verplichte kost voor iedereen die diep wil ingaan op hoe countrymuziek zo groot is geworden.

3. Eagles: Hotel California

Jaar: 1976
Label: Rhino
Totale gecertificeerde verkoop: 32 miljoen (42 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 26 miljoen

De eerste greatest-hits collectie van de Eagles kwam 10 maanden voor de release van Hotel California uit, en nu behoren beide tot de best verkochte albums ooit. Hun alomtegenwoordige moderne Bakersfield country sound was nauwelijks country, niet echt rock ‘n’ roll in de rebelse, anarchistische zin van het woord, en doorspekt met geijkte metaforen en allegorieën over het zijn van een rijke, drugsverslaafde Amerikaan in de post-hippie, pre-yuppie USA. Voordat The Eagles Hotel California opnamen, stapte oprichtingsgitarist Bernie Leadon, die met Gram Parsons in country-rock pioniers The Flying Burrito Brothers had gespeeld, uit de band en werd vervangen door Joe Walsh, de man van de glanzende gitaarriff op “Life in the Fast Lane”. Met Hotel California waren de Eagles dus op hun meest rockachtige manier bezig, waarbij veel van het countrygevoel dat hun eerste vier studioalbums bevolkte verdween. Parsons, die min of meer de messias was van het country-rock geluid dat de Eagles tot iets massaals hadden gemaakt, noemde het vroege geluid van de band “een plastic dry fuck”. Maar het platenkoperspubliek at het op en stuurde twee singles naar nummer 1 “New Kid in Town” en “Hotel California” en kocht een miljoen exemplaren binnen een week na de release.

2. Eagles: Their greatest hits 1971-1975

Jaar: 1976
Label: Rhino
Totale gecertificeerde verkoop: 41 miljoen (51 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 38 miljoen

De Eagles domineerden de FM radio in de jaren 1970 met vijf nummers van dit verzamelalbum die in de Top 10 kwamen, waaronder de nummers “One of These Nights” en “Best of My Love”. Don Henley klaagde aanvankelijk over het album als “niets meer dan een truc van de platenmaatschappij om producten te verkopen zonder extra productiekosten te hoeven betalen,” maar toen hij hoorde dat het het best verkochte album in de geschiedenis van de V.S. was geworden, gaf hij een meer dankbare toon aan degenen die de muziek van de band door de jaren heen hebben gesteund: “We zijn dankbaar voor onze families, ons management, onze crew, de mensen bij de radio en vooral de trouwe fans die ons in de 46 jaar van ups en downs hebben bijgestaan,” zei hij in een verklaring aan de AP. “Het is een hele rit geweest.

1. Michael Jackson: Thriller

Jaar: 1982
Label: Epic
Totale gecertificeerde verkoop: 47 miljoen (66 miljoen geclaimd)
Amerikaanse verkopen: 33 miljoen

Zo nu en dan komt er een album voorbij waar we het allemaal over eens zijn. Het is onmogelijk om over de muziek van de jaren ’80 te praten zonder deze belangrijke plaat van de King of Pop te noemen. De door Quincy Jones geproduceerde klassieker uit 1982 was in staat het genre te overstijgen en fans van alle bevolkingsgroepen aan te spreken, en het is niet verwonderlijk dat het de best verkochte plaat aller tijden blijft, met 110 miljoen verkochte exemplaren. Sinds de release hebben talloze anderen geprobeerd de popperfectie te evenaren, maar niemand kan tippen aan de geweldige baslijn in “Billie Jean”, Jacksons gepassioneerde snauw in “Beat It”, de dansbaarheid van “Wanna Be Startin’ Somethin” of, ja, zelfs Vincent Price’s campy gesproken woord rol in het alomtegenwoordige titelnummer. Het leverde Jackson maar liefst zeven Top 10 hits op, en hoewel dat natuurlijk geen maatstaf is voor artistieke verdienste (we kijken naar jou, Katy Perry), kunnen we gerust stellen dat Michael Jackson de popmuziek van de jaren ’80 was en dat de erfenis van Thriller er een is die niet genegeerd kan worden.

Laat een reactie achter