Als je op je eigendom overspoeld wordt door ratten, dan kun je overwegen de aantallen laag te houden. Een van de beste manieren om dit te doen is ze onder controle te houden door te schieten. Nu begrijp ik dat dit niet voor iedereen een oplossing is – vooral niet voor mensen met een zwak hart – maar als je het met succes uitvoert met een luchtgeweer, is het een uiterst efficiënte vorm van ongediertebestrijding.

Luchtgeweren zijn, zonder twijfel, het beste hulpmiddel om op ratten te schieten. Ze zijn niet alleen veiliger in het gebruik dan jachtgeweren (omdat ze pellets gebruiken en geen kogels), maar ze zijn ook stiller, wat betekent dat je je soortgenoten betrekkelijk onopvallend kunt besluipen.

Luchtgeweren zijn ook geweldig voor wie niet gewend is met geweren om te gaan, omdat ze meestal kleiner en lichter zijn om vast te houden en daardoor een beperkte kracht en reikwijdte hebben hoewel ik altijd zou aanraden je vaardigheden eerst in je achtertuin te oefenen. Je kan ook replica wapens kopen om er alvast aan te wennen.

Een andere reden dat luchtgeweren zo populair zijn is dat de eisen om er een te bezitten veel soepeler zijn dan wanneer je een jachtgeweer zou aanschaffen.

Het bestrijden van zwarte en bruine ratten met een geweer is sinds 2018 toegestaan. Het mag alleen onder strenge voorwaarden door mensen met een vergunning. Afgelopen april werd bekend dat ook de VVD in Amsterdam wil onderzoeken of het afschieten van ratten met een luchtbuks in de stad een optie is.


5 dingen om te overwegen bij de aanschaf van een luchtgeweer voor ongediertebestrijding

Afhankelijk van je vaardigheidsniveau, budget, verwachting en gebruik, moet je bij de aanschaf van een luchtgeweer altijd rekening houden met het volgende:

1. Grootte van de loop

Een algemene vuistregel lijkt te zijn dat hoe langer de loop is, hoe nauwkeuriger je schot (hoewel dit geen rekening houdt met je ervaringsniveau!). Als je een beginner bent, stel ik daarom voor te kijken naar een luchtgeweer met een totale lengte van tussen de 40-50 duim, omdat je dan nauwkeuriger kunt schieten zonder een log geweer te hoeven rondsjouwen.

2. Gewicht van het geweer

Luchtgeweren zijn in de loop der jaren lichter geworden naarmate ze zich ontwikkelden, maar dat betekent niet dat ze allemaal licht van gewicht zijn. Als je er extra’s aan toevoegt zoals een geweerlamp of nachtzichtapparatuur, zou je kunnen eindigen met een zwaar en log geweer om mee te nemen. Ik stel daarom voor een luchtgeweer te zoeken dat niet zwaarder is dan 10 pond.

3. Kaliber pellets

Je kunt voor luchtbuksen 4 verschillende korrelgroottes kopen, maar de meest populaire zijn toch wel de .177 en .22. Het .177 kaliber zou kort na het begin van de 20e eeuw ontstaan zijn. Het is de kleinste van alle luchtkogels en is dus lichter van gewicht, waardoor het sneller uit het geweer komt en volgens sommigen ook nauwkeuriger is. De .22 slaat harder, waardoor meer van zijn energie op het doel wordt overgebracht. Ik geef de voorkeur aan deze kogeltjes omdat ze groter zijn en dus je kansen vergroten om het doel te raken.

4. Afvuurmechanisme

Er zijn talloze luchtbuksen die verschillende mechanismen gebruiken om te vuren. Sommige gebruiken veerzuigers die samengeperste lucht gebruiken, terwijl andere zoals stikstofzuigers gas gebruiken om te vuren.

5. Laadmechanisme

De vraag of je je luchtgeweer voortdurend met één pellet tegelijk wilt laden of het wilt gebruiken voor continu schieten, zal een belangrijke factor zijn bij de keuze van je geweer. Geweren met onderbrekingsmechanisme zijn gemakkelijker in het gebruik, maar vergen voortdurend bijvullen, terwijl grendelgeweren meervoudig vuren mogelijk maken, maar traag zijn om te laden en moeilijk te onderhouden.


Beste luchtbuksen voor ongediertebestrijding

Als het erom gaat een luchtgeweer te vinden dat geschikt is voor jou, is het niet altijd zo dat hoe meer je uitgeeft, je een superieur product garandeert. Hieronder noem ik een selectie van mijn favoriete luchtbuksen en geef ik aan waarom ze geschikt zouden kunnen zijn voor jouw ongediertebestrijding.

1. Gamo 6110017154 Varmint Air Rifle .177 Cal

Varmint .177 Cal. Break Barrel Pellet Air Rifle - GAMO

Dit is zonder twijfel het beste luchtgeweer op de markt voor het richten van ratten en ongediertebestrijding. Het Gamo 6110017154 Varmint Luchtgeweer .177 kaliber heeft een enkele haanbrekende loop, zodat je het geweer na elk schot moet herladen. Maar zijn krachtige veerpiston garandeert bijna elke keer een zuivere treffer. Ik vind persoonlijk dat het geweer nauwkeuriger is als je van dichtbij op ratten mikt, want zijn grote reikwijdte kan beperkend zijn.

De trekker kan afgesteld worden, en deze luchtbuks is voorzien van extra voorzieningen zoals een vaste vergroting en een mistbestendige richtkijker. Hij is gemaakt van slijtvaste materialen zodat hij in weer en wind mee naar buiten kan en op zijn stalen loop zit zelfs 1 jaar garantie.

Dit luchtgeweer is geweldig voor beginners en robuust genoeg om ratten mee te doden. Als je echter op groter ongedierte uit bent, moet je misschien in iets krachtigers investeren.

2. Crosman Fury NP Piston Pellet Gun

Crosman® Fury™ NP (.177) | Crosman Airguns, BB Guns, Pellet Guns

Als je iets zoekt dat je letterlijk meer ‘bang’ voor je geld geeft, dan is het Crosman Fury NP Piston Pellet Gun een prima keuze. Dit geweer is krachtig en schiet kogels van .177 kaliber. Door het gebruik van een nitro zuiger in plaats van een veer is hij stiller dan de meeste andere luchtbuksen – zodat je die rondhuppelende duivels kunt besluipen.

Dit luchtgeweer is duurzaam, dus perfect om in weer en wind mee op stap te nemen. Toch is dit geweer moeilijk te hanteren en de breekloop vereist een zekere kracht. Oefening baart kunst voor alle aspecten van dit geweer.

3. Crosman M4-177 Pneumatic Pump Air Rifle .177Cal

Crosman® M4-177 .177 Pellet / BB Pneumatic Pump Air Rifle | Crosman Airguns, BB Guns, Pellet Guns

Dit geweer is licht, compact en terugslagloos en als je het vasthoudt terwijl het een professioneel ontwerp heeft, zie je eruit alsof je het meent – dus ratten passen op. Ik hou van dit luchtgeweer omdat het er niet alleen goed uitziet maar ook geweldig vuurt, waardoor het een van de meest gezochte geweren op de markt is.

De Crosman M4-177 stelt je in staat vertrouwen op te bouwen, want hij gebruikt een pneumatisch systeem met meerdere pompen. Dit geeft je meer controle over de kracht van het geweer. Daarom geldt: hoe meer je pompt, hoe hoger de snelheid en hoe groter de kracht. Een andere mogelijkheid is dat hoe minder je pompt, hoe minder kracht je produceert.

Net als de Gamo hierboven vuurt dit luchtgeweer enkele schoten af en met iets meer dan 33 centimeter is het gemakkelijk te dragen en het ziet er ook nog mooi uit aan de arm.


Conclusie

In de juiste omstandigheden, omgeving en bij gebruik van de juiste uitrusting (zoals hierboven vermeld) geloof ik echt dat het afschieten van ratten een van de meest humane manieren is om een plaag aan te pakken, hoewel ik het niet goedkeur als sport. Dat gezegd hebbende moet het gebruik van een luchtgeweer nooit als een op zichzelf staande oplossing voor ongediertebestrijding beschouwd worden, maar als je overspoeld wordt door ratten op je terrein is dit een prima manier om de aantallen te doen afnemen.

Als het op uitrusting aankomt is het echt de moeite waard je onderzoek te doen om het beste luchtgeweer voor je ongediertebestrijding te vinden. En onthoud in dit scenario dat als je goedkoop koopt het je uiteindelijk waarschijnlijk duur zal komen te staan!

Laat een reactie achter