Dashcams geven je gemoedsrust wanneer je onderweg bent. Je weet nooit wanneer je de beelden, die zijn opgenomen, nodig hebt maar als er toch iets gebeurd zul je reuze blij zijn dat je ze hebt.

Het vinden van de beste dashcam van 2021 kan best overweldigend zijn. Er zijn zoveel modellen, zowel van bekende namen als van kleinere bedrijven, die zeer scherp geprijsde rivalen produceren op de markt. Om het allemaal nog verwarrender te maken, maken veel bedrijven ook nog eens meer dan één model. Het is geen wonder dat sommigen van ons het hebben opgegeven en gebruik hebben gemaakt van een GoPro op het dashboard.

Maar als je eenmaal wat onderzoek hebt gedaan en een dashcam hebt gevonden die bij je past, kan dit één van de meest cruciale stukjes technologie zijn die je bezit en die van pas komt in het geval van een ongeluk of in het geval er iets echt geweldig gebeurt op de weg, wat je een ware ster op YouTube zal maken.

We hebben een aantal van de beste dashcams onderzocht om zo de beste dashcamera van 2021 te kunnen vinden. Het is belangrijk om erop te wijzen dat dashcams veel meer zijn dan GoPros op het dashboard van je auto; dit zijn autocare camera’s, die een aantal functies uitvoeren en je zelfs kunnen helpen om tijd en geld te besparen.

Of je het nu gebruikt om bewijs te leveren aan je verzekeringsmaatschappij of om beelden te verzamelen als je moet voorkomen in een rechtzaak, dashcams zorgen ervoor dat je geen moment meer mist.

De beste dashcam: waarop moet je letten?

Over het algemeen werken de beste dashcams met vergelijkbare technologie als de andere dashcams en worden ze meestal aan de voorruit of op het dashboard van een auto vastgemaakt. Natuurlijk mag je dashboardcamera je zicht op de weg niet blokkeren.

Dashcams nemen kleinere stukjes beeldmateriaal op, meestal in blokjes van één tot twee minuten per keer. De camera’s nemen continu over de oudste clip op om zo te voorkomen dat de geheugenkaart vol raakt.

Terwijl de oudere modellen de gebruiker meestal verplicht om de juiste clip handmatig op te slaan of te taggen in het geval van een ongeval, heeft de nieuwe soort cam een op G-sensor gebaseerde technologie waardoor dat nu automatisch gebeurt.

Er zijn ook dashcams met extra functies die, net als elke andere technologie, zich vertalen in een hogere vraagprijs.

Er zijn ook dashcams met extra functies die, net als elke andere technologie, zich vertalen in een hogere vraagprijs.

Deze extra functies kunnen meerdere lenzen omvatten voor dekking aan de voor- en achterzijde, samen met een verfijndere sensor voor betere videokwaliteit. Sommige camera’s nemen bijvoorbeeld alleen 720p HD-beeldmateriaal op, terwijl vele andere nu ook Full HD (1080p) vastleggen en sommige zelfs nog hoger gaan dan dat. Functies zoals nachtzicht en ingebouwde Wi-Fi voor eenvoudige bestandsoverdracht kunnen in sommige camera’s ook aanwezig zijn.

Talrijke parkeermodi behoren ook tot de mogelijkheden. Deze gebruiken een time-lapse functie om details vast te leggen van die vervelende mannetjes met wielklemmen die net langskomen als je boodschappen moet doen.

Wanneer we een nieuwe dashcam review ontvangen, werken we deze lijst bij met meer van de beste camera’s die we hebben getest. Blijf dus verder lezen om erachter te komen welke camera een van de beste dashcams van 2021 is!

De beste dashcams van 2021

 1. Garmin Dash Cam 55
 2. Mio MiVue 785
 3. Nextbase Duo
 4. Thinkware F100
 5. BlackVue DR750S-2CH
 6. Cobra CDR 820E
 7. YI Smart Dash Camera

1. Garmin Dash Cam 55

Het lijkt misschien klein, maar er zit veel in die compacte behuizing.

Videokwaliteit: 1440p | Kijkhoek: 122 graden | GPS-tracker: Ja | Geheugenkaart: MicroSD kaart (meegeleverd)

 • Compacte maat
 • Uitstekende videokwaliteit

Garmin heeft zijn kennis van actiecamera’s en fitnesstrackers toegepast voor het maken van dashcams en het model Dash Cam 55 uit de middenklasse biedt scherpe beelden en voldoende extra functies om er onze topkeuze van te maken.

Video-opnames van 1440p en 30p videobeelden zijn voor een dashcam geweldig, terwijl de kijkhoek van 122 graden ook behoorlijk goed is, hoewel er nog bredere optieken zijn. Een leuke touch is de opname van een bevestigbaar polarisatiefilter om ongewenste verblinding vanaf de voorruit van je auto te verwijderen.

Automatische incidentdetectie (G-senor) technologie slaat vitale clips automatisch op en dankzij de ingebouwde GPS-unit worden alle beelden voorzien van tijd en locatie, dus er is geen discussie over wanneer en waar een incident plaatsvindt.

Volop stembesturing, waarschuwingen voor rijbewustzijn en een travelapse-functie maken de Garmin Dash Cam 55 een geweldige camera. Er is geen tekort aan concurrentie, maar dit blijft op dit moment de beste dashcam.


2. Mio MiVue 785

Full HD-opname, Wi-Fi en live-streaming naar Facebook zorgen ervoor dat dit toestel opvalt

Videokwaliteit: 1080p (Full HD) | Kijkhoek: 140 graden | GPS-tracker: Ja | Geheugenkaart: MicroSD

 • Geweldig volledig pakket
 • Scherpe videobeelden

Niet zo compact als de Garmin Dash Cam 55, maar wat de Mio MiVue doet, doet het heel goed.

Het is nog steeds een vrij nette kleine dashboardcamera, met een aantoonbaar sexyer ontwerp en er is een groot 2,7” touchscreen aan de achterkant voor eenvoudige bediening. Ingebouwde GPS zorgt voor snelheid en locatie-video-overlays, terwijl ingebouwde wifi video- en beeldoverdracht naar smartphones en andere apparaten een makkie maakt. Je kunt zelfs live streamen naar Facebook, als je daar zin in hebt.

Bovendien doet de extra brede 140-graden lens uitstekend zijn werk om de actie vast te leggen, terwijl een krachtige 2MP Sony-sensor ervoor zorgt dat de resulterende videobeelden (Full HD 1080p bij 30 fps) tot de beste behoren.


3. Nextbase Duo

Ga voor net iets extra’s met camera’s aan de voor- en achterzijde

Videokwaliteit: 720p (HD) | Kijkhoek: 140 graden | GPS-tracker: Ja | Geheugenkaart: MicroSD kaart (meegeleverd)

 • Twee camera’s in één
 • GPS-functionaliteit

Nextbase is al lang een toonaangevende naam op de dashboardcam-markt en deze dubbele camera-unit biedt zowel voor- als achterzijde gerichte dekking in één (in tegenstelling tot lelijke draden naar een afzonderlijke unit in de achterruit).

De Wide Dynamic Range (WDR) beeldprocessor maakt opnamen bij weinig licht en ‘s nachts mogelijk, terwijl het kristalheldere 2” display het eenvoudig maakt om met menu’s te werken en instellingen te wijzigen.

Met een resolutie van slechts 720p is het beeldmateriaal niet het scherpste op de markt – Full HD is ook beschikbaar op andere apparaten – maar het apparaat combineert slim zowel de voorste als de achterste beelden in één handige film zodat je het eenvoudiger kunt bekijken.

Uiteraard beschikt de Nextbase ook over een lusopnamefunctie, die indien nodig automatisch oudere bestanden verwijdert. Maar het detecteert ook automatisch belangrijke clips en slaat die dan op op de ingebouwde microSD-kaart.

Het beschikt ook over een ingebouwde GPS-module, waarmee de exacte route, snelheid en positie van het voertuig kunnen worden vastgelegd, terwijl een datum- en tijdstempel ingebed in de opgenomen beelden verder aanvullend bewijs leveren.

Helaas is er geen wifi- of Bluetooth-compatibiliteit, dus voor het ophalen van beeldmateriaal moet de geheugenkaart worden geëxtraheerd en met een computer worden gesynchroniseerd.


4. Thinkware F100

Wi-Fi aan boord voor snelle video-overdracht

Videokwaliteit: 1080p (Full HD) | Kijkhoek: 140 graden | GPS-tracker: Ja | Geheugenkaart: MicroSD-kaart (meegeleverd) en intern geheugen

 • Kristalheldere beelden
 • Geweldige nachtmodus

Dankzij een uitstekende 2,19MP Sony Exmor CMOS-sensor en Full HD-opname, heeft de TW-F770 kraakheldere videobeelden.

De TW-F770 is ontworpen om net onder de achteruitkijkspiegel te worden gemonteerd en heeft slechts een paar kleine knoppen en geen extern scherm. De reden? Het kan via de ingebouwde wifi worden gekoppeld aan een smartphone.

Hierdoor kunnen clips, mocht je ze snel nodig hebben, snel en gemakkelijk naar een smartapparaat worden verzonden maar het voegt ook een extra stap toe aan eventuele instellingen en menuwijzigingen.

Een Super Night Vision functie verhoogt de instellingen voor weinig licht en zorgt voor betere beeldkwaliteit ‘s nachts en ‘s avonds, terwijl deTime Lapse functie wanneer het voertuig geparkeerd staat fungeert als een CCTV-camera. Houd er rekening mee dat deze modus een harde bedrading van het apparaat vereist zoals het geval is met de meeste camera’s op deze lijst. Je kunt dus niet alleen een standaard 12V-aanstekeradapter gebruiken.

Een ingebouwde GPS-tracker, evenals een snelheidsmeter en waarschuwingen voor aankomend rood verkeerslicht maken dit een zeer geslaagd apparaatje.


5. BlackVue DR750S-2CH – Cloud Dashcam

De beste keuze voor professionele chauffeurs

Videokwaliteit: 1080p (Full HD) | Kijkhoek: 129 graden | GPS-tracker: Ja | Geheugenkaart: MicroSD-kaart (meegeleverd)

 • Een professionele oplossing
 • Full HD opname

Vaak genoemd als een van de beste oplossingen voor gewone of professionele stuurprogramma’s, bestrijkt de BlackVue met dubbele camera vele basis functies en biedt hij tal van extra functies die zijn iets wat dure prijskaartje rechtvaardigen.

Om het maximale uit de functies te halen, waaronder een gedetailleerde parkeerbewakingsmodus, hebben de camera’s harde bedrading nodig voor de stroomvoorziening van de auto, maar BlackVue maakt dit gemakkelijker met een OBD II-poortconvertor, die kan worden aangesloten op de meeste diagnostische poorten die aan boord van bijna elk voertuig te vinden zijn.

De 2MP CMOS-sensor en de 129-graden lens leggen uitstekende HD-videobeelden vast van de camera aan de voorkant, terwijl een kleinere unit aan de achterzijde in 720p opneemt. Het beschikt ook over incident detectietechnologie die automatisch de juiste videobeelden markeert.

Het duidelijke voordeel van de BlackVue ten opzichte van enkele van de hier genoemde rivalen zijn de Over-the-Cloud-mogelijkheden, wat betekent dat bestuurders, zelfs wanneer ze geparkeerd staan live beelden van de auto kunnen bekijken via een smartphone, laptop of pc.

De kleine, slanke unit is ook netjes en ziet er in moderne voertuigen mooi uit, hoewel het gebrek aan scherm en beperkte knoppen betekent dat het wel smartphone-tethering vereist om instellingen aan te kunnen passen.


6. Cobra CDR 820E

Ziet er geweldig uit en is gemakkelijk te gebruiken

Videokwaliteit: 1080p (Full HD) | Kijkhoek: 118 graden | GPS-tracker: Ja | Geheugenkaart: MicroSD-kaart (meegeleverd)

 • Goede prijs
 • Stijlvol pakket

Een dashcam is niet precies het soort camera dat je koopt vanwege zijn geweldige uiterlijk, maar de Cobra CDR 840 is een van de weinige units in deze lijst, die lijkt te zijn ontworpen met esthetiek in het achterhoofd.

Het aanraakscherm aan de achterkant is misschien klein, maar het is scherp en dankzij een eenvoudige joypad-achtige schakelaarinterface, met een duidelijk gelabelde, felrode knop voor het handmatig opslaan van belangrijke clips zeer gemakkelijk te navigeren.

Ingebouwde GPS zorgt voor snelheidsmetingen en locatie, terwijl de G-Sensor-technologie automatisch als het apparaat een ongeval detecteert clips opslaat.

Het GPS-systeem kan wat minder blijken te zijn als een satelliet moeilijk te bereiken is of als het weer slecht is waardoor er geen signaal is maar hier kunnen andere units ook last van hebben.


7. YI Smart Dash Camera

Veel technologie in een klein pakket

Videokwaliteit: 1080p (Full HD) | Kijkhoek: 165 graden | GPS-tracker: Nee | Geheugenkaart: MicroSD-kaart

 • Lane Departure Warning
 • Ingebouwde wifi

Yi is een recente nieuwkomer in de wereld van de actiecamera’s en het is ook druk bezig om zijn plekje in de wereld van dashcams te te veroveren. Het heeft enkele kleine units gemaakt die een grote hoeveelheid technologie in kleine behuizingen proppen.

Het enorme gezichtsveld op zijn Smart Dash Camera-model betekent dat het de omgeving kan bewaken en zelfs de bestuurder kan waarschuwen als het voertuig zijn rijstrook verlaat. Bovendien klinkt er een waarschuwing voor een voorwaartse botsing als het apparaat een dreigende botsing waarneemt met het voorligger.

Dit maakt allemaal deel uit van het Advanced Driver Assistance System (ADAS) -pakket, dat werkt in combinatie met G-Sensor-technologie en waarmee de camera automatisch clips opneemt en opslaat in een noodsituatie.

Een indrukwekkende volledig glazen lens met een hoge resolutie en een f/1.8-diafragma zorgen ervoor dat er een video kan worden opgenomen in situaties met weinig licht of juist heel erg helder licht. Het ontbreken van GPS is een beetje jammer, maar dit is nog steeds een lovenswaardige unit voor een geweldige prijs.


8. Z-Edge Z3

Eenvoudig te gebruiken met haarscherpe beelden

Afbeeldingsresultaat voor Z-Edge Z3

Videokwaliteit: 2K en 1080p (Full HD) | Kijkhoek: 145 graden | GPS-tracker: Nee | Geheugenkaart: MicroSD-kaart (meegeleverd)

 • Superieure beeldkwaliteit
 • Gemakkelijke automatische bediening

Met zijn scherpe ‘Ultra 2K HD’-beeldkwaliteit, breed gezichtsveld van 145 graden en een supereenvoudige gebruikersinterface is de Z-Edge Z3 regelmatig uitgeroepen tot een van de beste apparaten in zijn klasse.

De CMOS-sensor en geavanceerde beeldprocessor zorgen ervoor dat gemaakte beelden vlijmscherp zijn, waardoor het gemakkelijker wordt om met uitstekende helderheid kentekenplaten te lezen en incidenten vast te leggen.

Een 3” aanraakscherm maakt interactie met de camera extreem eenvoudig, hoewel je waarschijnlijk gewoon de camera zult instellen en laat draaien omdat de meeste functies voor gebruiksgemak zijn geautomatiseerd.

Zoals de meeste camera’s in deze lijst, wordt het apparaat ingeschakeld en begint het onmiddellijk met opnemen wanneer de motor wordt gestart (zolang het op een stroombron is aangesloten) en wordt het uitgeschakeld wanneer de motor wordt afgezet.

Het geheugen wordt beheerd via een lusopnamefunctie en incidentdetectie zorgt ervoor dat vitale clips niet worden gewist.

Kortom, het is een geweldig pakket voor diegenen die gewoon een probleemloze camera willen.


9. TaoTronics TT-CD06

Presteert geweldig bij weinig licht

Afbeeldingsresultaat voor TaoTronics TT-CD06

Videokwaliteit: 2K en 1080p (Full HD) | Kijkhoek: 160 graden | GPS-tracker: Nee | Geheugenkaart: MicroSD-kaart (meegeleverd)

 • Super breed gezichtsveld
 • Goede mogelijkheden bij weinig licht

Gezien de prijs, is het heel moeilijk om dit model vanTaoTronics zelfs als het geen GPS biedt voor snelheid- en locatie-opname of enkele van de extra’s van duurdere rivalen heeft niet op te nemen in de lijst.

Dat gezegd hebbende is er nog genoeg om enthousiast over te worden, voornamelijk de verschillende goed gemaakte zuignappen of zelfklevende bevestigingen, de extra lange stroomkabel en een 12V aanstekeradapter met twee poorten, wat betekent dat je je telefoon nog steeds kunt opladen terwijl de dashcam actief is.

Het apparaat zelf beschikt over een G-sensor, voor het automatisch opslaan van belangrijke incidentbeelden, evenals een superbreed gezichtsveld van 160 graden dat vijf rijstroken kan vastleggen.

Videobeelden bij weinig licht zijn erg goed en de audiokwaliteit is verrassend goed voor deze prijs. Kleine minpuntjes omvatten de kleine en onhandige knoppen, terwijl het gebrek aan een snelheidsmeter en positioneringsinformatie voor sommigen ook een afknapper kan zijn.


10. RoadHawk DC-2 HD GPS Dash Cam

Geweldige beeldkwaliteit

Afbeeldingsresultaat voor RoadHawk DC-2 HD GPS Dash Cam

Videokwaliteit: 1080p (Full HD) | Kijkhoek: 120 graden | GPS-tracker: Ja | Geheugenkaart: MicroSD-kaart (meegeleverd)

 • Beeldstabilisatie
 • Externe audio-ingang

Eenvoud is bij deze unit het belangrijkste woord en de RoadHawk DC-2 mist qua uiterlijk en extra functies wel een hoop. Er is bijvoorbeeld geen LCD maar dat wordt dan weer meer dan goed gemaakt met geweldige beeld- en audiokwaliteit.

Gyro-gebalanceerde beeldstabilisatie en een hoogwaardige sensor werken samen om uitstekend beeldmateriaal te maken – zelfs in scenario’s met weinig licht – terwijl een audio-in-aansluiting extra microfoons toevoegt.

GPS-technologie is inbegrepen om te zorgen voor snelheidsmetingen en locatiegegevens, hoewel een externe GPS-antenneverbinding als je een krachtiger en betrouwbaarder signaal nodig hebt ook wordt aangeboden.


11. Cycliq Fly12 CE

Camera aan de voorzijde en licht dat tegelijk dienst doet als dashcam

Afbeeldingsresultaat voor Cycliq Fly12 CE

De Fly12 CE van Cycliq is geen dashcam voor in je auto, maar voor fietsers. Met een fietslicht van 600 lumen kan de Fly12 CE beelden opnemen in Full HD met maximaal 60 fps in segmenten van 5, 10 of 15 minuten, terwijl het 6-assige beeldstabilisatiesysteem vloeiende beelden levert.

Een heel handige functie is de Incident-modus. Als de Fly12 CE meer dan 60 graden kantelt – in de meeste gevallen als de fiets valt – vergrendelt hij en slaat het beeldmateriaal onmiddellijk automatisch op.

Dankzij ANT+ connectiviteit kun je deze camera aansluiten op je Garmin fietscomputer om de Fly12 CE zo onderweg te bedienen. Er is ook een handige app die meer controle over de camera/het licht biedt.

Waterdicht tot 1 meter moet het bestand zijn tegen enkele natte ritten, terwijl de levensduur van de batterij 8 uur is (4-5 uur als je het licht ook gaat gebruiken).

Laat een reactie achter