Als jij op zoek bent naar de beste elektrische tandenborstel, bekijk dan onze onderstaande lijst, die borstels per categorie aanbeveelt en ook de ‘beste keuze in het algemeen’ geeft, de Pro 2 2500.

We zijn één van de weinige sites, die zich toeleggen op het aanschaffen van nieuwste elektrische tandenborstels, deze grondig testen en beoordelen en vervolgens op basis van deze voortdurende ervaring aanbevelingen doen.

Elke maand heroverwegen en updaten wij onze aanbevelingen op basis van nieuwe borsteltjes, die we hebben getest en wanneer er nieuw onderzoek is voltooid.


De beste elektrische tandenborstels van 2021


1. Oral-B Pro 2 2500 – De beste in het algemeen

De perfecte borstel. Slank, comfortabel in gebruik en met een batterijduur van twee weken voldoet het aan alle eisen van ons. Het wordt geleverd met een reistasje voor een zeer redelijke prijs.


2. Sonicare Diamond Clean Smart – Het beste als geld geen probleem is

Als geld geen probleem is, dan is dit degene om te kiezen, want het is naar onze mening de beste Sonicare elektrische tandenborstel en de beste qua prestaties.

De innovatie zit in deze borstel, van herinneringen voor het vervangen van de opzetborstel tot Bluetooth-connectiviteit en opladen via USB. Een verfijnde en premium poetservaring.


3. Oral-B Smart 4 4000 – Het beste voor terugtrekkend tandvlees en gevoelige tanden

Hoewel dit voor iedereen een perfect geschikte borstel is, raden wij de Smart 4 4000 aan als de beste voor terugtrekkend tandvlees en gevoelige tanden omdat het de goedkoopste Oral-B borstel is, die een milde reinigingsmodus biedt.

Het wordt ook geleverd met Bluetooth-connectiviteit, zodat jij jouw poetsgewoonten kunt opslaan, wat zou moeten helpen om jouw poetsen te verbeteren.


4. Sonicare ProtectiveClean 4300 – Het beste voor beugels

Het is niet de goedkoopste electrische tandenborstel die je kunt kopen, maar het is verre van de duurste en het combineert essentiële functies met kleine innovaties, die dit tot een winnaar maken voor mensen met een beugel.

Het is vermeldenswaard dat, hoewel deze borstel geweldig is voor mensen met een beugel, het ook prima is voor degenen zonder een beugel.


5. Sonicare For Kids Connected (HX6322/04) – Het beste voor kinderen

Dit is de beste borstel voor kinderen, die er op de markt is. Het wordt geleverd met verschillende stickers zodat de borstel kan worden gepersonaliseerd en de bijbehorende app voor Android en iOS werkt heel goed om kinderen aan te moedigen om te poetsen.


Handleiding voor elektrische tandenborstels

Na onze antwoorden hierboven te hebben gegeven, volgt hieronder een verkorte versie van de handleiding voor onze kopers van electrische tandenborstels.

We hebben geprobeerd om, zonder te veel in details te treden, informatie te verstrekken waarvan we denken dat jij deze het meest nuttig zult vinden.

Als je nog meer details wilt, kun je onze volledige kopershandleiding hier bekijken.

Uitleg over onze keuze voor ‘de beste in het algemeen’

Bovenaan deze pagina hebben we onze aanbevelingen gegeven voor de beste elektrische tandenborstel.

Een deel van de moeilijkheid bij het beantwoorden van de vraag is, om erachter te komen wat mensen precies bedoelen met de ‘beste’. Betekent het de beste voor alle factoren die zijn overwogen of het beste qua technologie en prestaties?

Over het algemeen denken we dat mensen graag willen weten welke elektrische tandenborstel de beste is, zonder veel geld uit te hoeven geven. We streven naar een evenwicht tussen de functies van de tandenborstel en de kosten. We hebben voor de Pro 2 2500 als de beste gekozen, omdat:

 • Het niet zo duur is
 • Het met een druksensor wordt geleverd
 • Het met een quadpacer wordt geleverd
 • Het met een reistasje wordt geleverd
 • Het een geweldige levensduur van de batterij heeft.

De druksensor, de timer en de quadpacer zijn functies, die we bekijken of e de moeite waard zijn om ervoor te betalen en ze worden niet altijd meegeleverd met de iets goedkopere borstels. We geven onze mening ook over andere functies en hoe belangrijk deze zijn in de volgende sectie.

Voor degenen die in termen van prestaties echt het beste willen(en als geld geen probleem is), raden wij de Genius X of de DiamondClean Smart aan, die toevallig ook respectievelijk de beste Oral-B elektrische tandenborstel en de beste Sonicare elektrisch tandenborstel zijn.

Ze bieden wel extra reinigingsmodi en slimme technologie, maar dat komt met een prijs en voor sommige mensen zal dit gewoon te veel zijn.

De Pro 2 2500 zorgt ervoor dat je grondig poetst en zoveel mogelijk tandplak verwijdert. De ingebouwde timer en pacer moedigen je aan om de juiste tijd, gelijkmatig over het gebit, te poetsen. De druksensor waarschuwt je als je te hard poetst, wat een oorzaak kan zijn van terugtrekkend tandvlees.

Hoe belangrijk zijn de andere functies en factoren?

In het volgende gedeelte geven we ons eigen inzicht op de andere vragen, die je mogelijk hebt bij het winkelen voor een elektrische tandenborstel. Dit is samengesteld na het uitvoerig testen van het assortiment borstels dat beschikbaar is in het VK.

Om de dingen mooi en duidelijk te maken, hebben we elk gelabeld met wat wij heel, gemiddeld of minder belangrijk vinden.

Hoe belangrijk is een timer?

We kunnen het belang van een timer niet genoeg benadrukken.

Tandartsen, mondhygiënisten, bestuursorganen en medische instanties over de hele wereld zijn het erover eens dat het twee keer per dag, gedurende twee minuten, poetsen van de tanden ongelooflijk belangrijk is.

Wanneer je je tanden poetst, is het maar al te gemakkelijk om afgeleid te raken, de tijd verkeerd in te schatten en te denken dat je langer hebt gepoetst dan je in werkelijkheid hebt gedaan.

Daarom moedigt een borstel met een ingebouwde timer je aan om de juiste tijd te poetsen. Het laat je weten wanneer de twee minuten om zijn. Dan en alleen dan, moet je pas stoppen met poetsen.

Onze nummer één aanbevolen borstel, de Pro 2 2500, bevat een timer.

Hoe belangrijk is een quadpacer?

Een quadpacer is een zeer nuttige toevoeging en kan een serieuze impact hebben op hoe goed je alle tanden in jouw mond poetst.

Tijdens een standaard poetsbeurt van twee minuten waarschuwt een quadpacer je wanneer er 30 seconden zijn verstreken.

Je hebt vier periodes van dertig seconden binnen de gemiddelde reinigingscyclus van twee minuten.

Stel je voor dat je je mond in vier delen opsplitst.

In sectie één heb je je tanden rechtsboven, sectie twee je linksboven, sectie drie je rechtsonder en sectie vier je linksonder.

Het idee is dat je 30 seconden besteedt aan het poetsen van elke sectie.

Als je de waarschuwing ontvangt, ga je door naar de volgende sectie.

Aan het einde van de twee minuten poetsen, zou je alle vier delen moeten hebben gepoetst en alle tanden in je mond moeten hebben gereinigd.

Onze nummer één aanbevolen borstel, de Pro 2 2500, bevat een quadpacer.

Hoe belangrijk is de prijs?

De prijs is niet zo belangrijk. Onze primaire aanbeveling, de Pro 2 2500, is in vergelijking met andere borstels niet zo duur.

Alleen omdat een borstel duurder is, betekent dit nog niet dat hij noodzakelijkerwijs beter is in het reinigen van jouw tanden.

Belangrijker is om regelmatig te poetsen, met de juiste techniek en voor de juiste hoeveelheid tijd. Als je deze dingen goed doet, is zelfs een tandenborstel van € 2,50 goed genoeg, maar er zijn natuurlijk veel meer voordelen aan het gebruik van een electrische tandenborstel.

Hoe belangrijk is de levensduur van de batterij?

De levensduur van de batterij hoeft geen groot onderdeel van jouw aankoopbeslissing te zijn.

De afgelopen jaren zijn de prestaties en de gebruikstijd van de batterijen verbeterd. De meeste borstels zijn op elkaar afgestemd, met een gemiddeld gebruik van ongeveer twee weken tussen de oplaadbeurten.

Meestal is de borstel goedkoper, als de batterij minder lang meegaat, maar dit is niet altijd het geval.

Als je een bijzonder lange levensduur van de batterij nodig hebt, is Philips Sonicare hier meestal het beste voor. De onderstaande grafiek toont de borstels met de beste levensduur van de batterij (klik hier om te vergroten).

Hoe belangrijk is de reinigingsmodus voor tandvlees?

Dit is niet een modus die iedereen nodig heeft, maar als je je in de vroege stadia van tandvleesaandoeningen bevindt of gevoeligheid van het tandvlees ervaart tijdens het poetsen, kan deze modus nuttig zijn om ervoor te zorgen dat het tandvlees toleranter wordt voor het poetsen en over het algemeen ook gezonder wordt.

De tandvleesreinigingsmodus heeft minder vermogen dan de standaard reinigingsmodus en verplaatst de opzetborstel minder agressief, maar wel op een manier die het tandvlees reinigt en de bloedstroom in het tandvlees bevordert.

Het beschikbaar hebben van de modus kan een goede herinnering zijn om het tandvlees af en toe te poetsen.

Hoe belangrijk is de milde reinigingsmodus?

Net als de reinigingsmodus voor tandvlees is dit niet een modus, die iedereen nodig heeft.

De motor heeft de neiging om wat langzamer over de tanden en het tandvlees te bewegen voor een milde maar toch effectieve borstelbeweging.

Het kan nuttig zijn als je gevoelige tanden en tandvlees hebt en het is vooral handig voor mensen met tandvleesaandoeningen of die tandheelkundige ingrepen hebben ondergaan.

Hoe belangrijk is een whitening-modus?

Zeker niet een modus die noodzakelijk is. De whitening-modus is normaal gesproken gewoon extra tijd als onderdeel van de reinigingscyclus, waardoor extra aandacht kan worden besteed aan de meest opvallende voortanden.

Als jij je bijzonder bewust bent van die perfecte witte glimlach, helpen de veranderingen in de borstelbeweging om het tandoppervlak te polijsten en om het glans te geven.

Dat gezegd hebbende, zou je vergelijkbare resultaten moeten behalen door gewoon twee keer per dag je tanden goed te poetsen met een normale reinigingsmodus.

Hoe belangrijk is de vorm en de grootte van de opzetborstel?

Bij correct gebruik zullen alle elektrische tandenborstels effectiever reinigen dan een handmatige borstel.

Er is aangetoond dat kleine ronde opzetborstels zoals die op Oral-B tandenborstels worden gevonden, een positieve verbetering van jouw mondgezondheid kunnen hebben. De verschillen zijn echter niet zo groot, dat een kleinere opzetborstel essentieel is.

Je moet rekening houden met je mond en voor sommigen is een kleinere opzetborstel belangrijk om bepaalde delen van de mond te kunnen bereiken.

Belangrijker dan de opzetborstel is het gebruik van de juiste poetstechniek.

Is het de moeite waard om Bluetooth te hebben?

Het is niet essentieel en we zouden je niet aanmoedigen om veel meer uit te geven om een borstel te krijgen met Bluetooth-technologie.

Je moet een beetje tijd investeren om het meeste uit Bluetooth te halen en dat kan ook veranderende gewoontes van je leven zijn.

De ingebouwde Bluetooth-technologie kan gegevens over jouw poetsen terugsturen naar jouw smartphone. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om jouw poetsgewoonten te verbeteren.

Dit betekent echter dat je er gebruik van moet maken en het in jouw routine moet passen, dus overweeg of je dit ook daadwerkelijk gaat doen, voordat je er extra geld aan uitgeeft.

Overwegingen bij aankoop

In aanvulling op de bovenstaande veelgestelde vragen hebben we als onderdeel van onze uitgebreide praktijktesten van borstels geprobeerd een antwoord te geven op alle vragen die jij mogelijk vóór en na het kopen hebt.

Blader door de onderstaande secties voor meer informatie en stel gerust een vraag als we iets hebben gemist.

Wat zijn de voordelen van een elektrische tandenborstel?

Hier volgen de belangrijkste voordelen voor de aanschaf van een electrische tandenborstel:

 • Consistente stroomafgifte voor een reiniging zoals bij de tandarts
 • Kan tot 100% meer tandplak verwijderen dan een handmatige borstel
 • Vermindert tandbederf en verbetert de gezondheid van het tandvlees
 • Kan helpen bij het elimineren van slechte adem
 • Timers en pacers om twee minuten te poetsen
 • Verschillende reinigingsmodi
 • Verschillende stijlen van opzetborstels om verschillende resultaten te bereiken
 • Slijtende haartjes herinneren je eraan wanneer je je opzetborstel moet vervangen
 • Relatief lage levensduurkosten
 • Kan jouw routine voor mondhygiëne verbeteren

Laat een reactie achter