E-readers zijn méér dan alleen Kindles. Hier zijn de beste opties.

De dominantie van Amazon op het gebied van e-readers, is misschien iets verminderd toen Kobo van Rakuten een sterke strijd aanging. Maar de beste ereader die je kunt kopen, blijft toch de Kindle Oasis. Digital Trends heeft tientallen e-readers beoordeeld en heeft ze wekenlang gebruikt om een oordeel te kunnen vellen en de beste voor je te kunnen selecteren. De Kindle Oasis levert niet alleen de beste leeservaring, maar ook het ecosysteem en de voordelen van Amazon voegen enorme voordelen aan het gebruik toe.

Maar wat als je het ecosysteem van Amazon helemaal niet wilt? Wat als je een blauwlichtfilter op het E Ink-scherm wilt? Er zijn ook nog andere geweldige opties en er is voor ieder budget een e-reader te vinden. In dit artikel bespreken we de beste ereaders, die je kunt kopen.


De beste e-readers

  1. Kindle Paperwhite
  2. Kobo Forma
  3. Kobo Clara
  4. Kindle Oasis

1. De beste en goedkoopste ereader: Kindle Paperwhite

Waarom zou je dit kopen? Je hebt veel Kindle e-boeken, maar je wilt een goedkopere Kindle.

De Kindle Paperwhite is een geweldige mix tussen betaalbaarheid en eersteklas functies.

Voor wie is het bedoeld? De persoon die op zoek is naar een goedkope e-reader met alle toeters en bellen.

Waarom we voor de Kindle Paperwhite van Amazon (2018) kozen?

De Kindle Paperwhite heeft in 2018 eindelijk een facelift gekregen. Hoewel het al lang één van onze favoriete e-readers is, maken enkele kleine updates van de Kindle Paperwhite het voor de gemiddelde lezer een nog betere optie.

Ten eerste biedt de Kindle Paperwhite een prachtig display met een hoge resolutie en heeft het een pixeldichtheid van 300 pixels per inch – hetzelfde als zijn voorganger. De verhoogde rand is vervangen door een, die gelijk ligt met het display. De verandering maakt de nieuwe Paperwhite een beetje dunner en ook iets lichter. Deze 6” e-reader is licht en gemakkelijk met één hand tijdens het lezen vast te houden. Helaas zijn er geen knoppen voor het omslaan van de pagina’s, maar als je liever het touchscreen gebruikt, heb je hiervan geen last.

Bespaar nog meer met de Kindle (2020)

Als de Paperwhite nog steeds een beetje te duur voor je is, bekijk dan eens de Kindle 2020. Het kost slechts € 80 en deelt veel van dezelfde functies als de Paperwhite. Het belangrijkste verschil is het scherm, dat een lagere resolutie heeft en hij is niet waterbestendig.

Er zijn ook een paar nieuwe functies, die de Paperwhite nog aantrekkelijker maken. Het heeft een IPX8-classificatie, wat betekent dat je het zonder zorgen in het zwembad of in bad kunt gebruiken. Er is ook Bluetooth-connectiviteit, wat betekent dat je een hoofdtelefoon kunt koppelen aan de Kindle en naar je favoriete Audible-titels kunt luisteren. De Kindle Paperwhite 2018 is beschikbaar in opslagconfiguraties van 8GB en 32GB. Wat de levensduur van de batterij betreft, gaat de Paperwhite na één keer opladen enkele weken mee.

Hoewel het ontwerp van de Paperwhite misschien niet heel indrukwekkend is, is het voor de meeste mensen nog steeds de beste Kindle. Houd er wel rekening mee dat er ook een goedkoper model is dat je kunt kopen: de basis Kindle, die in 2020 is vernieuwd. Het prijsverschil tussen dit model en de Paperwhite is zo klein en daarom raden we aan dat het de moeite waard is om misschien wat te besparen. Je kunt in de rechterzijbalk meer informatie hierover lezen.


2. Het beste alternatief voor Kindle: Kobo Forma

Waarom zou je dit kopen? Je wilt een waterdichte e-reader met een groot scherm dat meer e-boek formats ondersteunt.

Met een waterdicht ontwerp, een lange batterijduur en 8GB opslag is de Kobo Forma de beste keuze voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor Kindle.

Voor wie is het bedoeld? Lezers die boeken kopen, e-boeken op EPUB-bestanden gebruiken, e-boeken uit de bibliotheek lenen of graag in de buurt van water lezen.

Waarom we voor de Kobo Forma kozen?

De Kobo Forma heeft een enorm 8” E Ink-scherm met een resolutie van 300 pixels per inch (PPI). Omdat zelfs e-readers blauw licht uitstralen, waardoor je ‘s nachts wakker kunt blijven, heeft Kobo ComfortLight Pro gemaakt om zo de blootstelling aan blauw licht te minimaliseren. Wanneer je het op de helderste stand gebruikt, krijgt het display een warme, gele tint, die de impact van blauw licht ‘s avonds minimaliseert.

De Forma is volledig waterdicht, met een IPX8-classificatie, zodat je in bad of op het strand kunt lezen. Afhankelijk van je voorkeuren, hoef je de batterij slechts om de paar weken tot een maand op te laden. De Kobo Forma kan zelfs een groot aantal e-boek formats aan, zodat je je boeken kunt downloaden van Google Play, de openbare bibliotheek of elders. Het lenen van OverDrive-bibliotheken is ingebouwd in de Kobo-winkel, dus het is nog nooit zo eenvoudig geweest om bibliotheekboeken op je e-reader te zetten. Je kunt ook, dankzij een indrukwekkende 8GB opslag, duizenden boeken aan de Forma toevoegen.

Je geeft waarschijnlijk nog steeds de voorkeur aan de Kindle Oasis (zie bovenstaande review) als je diep ingebed in het Kindle e-boeksysteem van Amazon bent, maar als je dat niet bent, is de Kobo Forma objectief een betere e-reader. Het onderdrukt blauw licht, ondersteunt meer e-boek formats, heeft een groter scherm en heeft een ingebouwde functie voor het lenen van boeken bij de openbare bibliotheek. Vroeger was dit onze topkeuze, maar we hebben meldingen van problemen met kwaliteitscontrole online gezien en daarom is hij iets gezakt (we hebben die van ons nog eens dubbel gecontroleerd, maar hij werkt nog steeds zonder problemen).


3. E-reader met het beste scherm: Kobo Clara HD

Waarom zou je dit kopen? Je bent op zoek naar een goedkope e-reader met een aan de voorzijde verlicht HD-scherm en veel opslagruimte.

De Kobo Clara HD bevat veel van dezelfde functies als de premium Kobo Forma, maar is verkrijgbaar voor minder dan de helft van de prijs.

Voor wie is het bedoeld? De lezer met een beperkt budget, die graag media in meerdere formats koopt.

Waarom we voor de Kobo Clara HD kozen?

De Kobo Clara HD beschikt over een prachtig 300 PPI-scherm en 8GB opslag – net als de Kindle Paperwhite. De batterij is groot genoeg om na één keer opladen ongeveer een maand te kunnen lezen. Het biedt ook een innovatieve verlichtingsfunctie genaamd ComfortLight Pro, die rode en oranje LED’s gebruikt om het scherm te verlichten zonder dat er blauw licht, wat slaapproblemen kan veroorzaken, voor nodig is. Dit is een functie die je op geen enkele Kindle zult vinden en het is een belangrijk pluspunt voor de apparaten van Kobo, omdat het ‘s avonds lezen dan een beetje natuurlijker aanvoelt.

Net als de Forma is de Kobo Clara HD compatibel met veel meer formats dan Kindle e-readers, waardoor je de vrijheid hebt om je e-boeken rechtstreeks bij de uitgever, evenals bij tientallen andere externe winkels, te kopen.


4. E-reader van de hoogste kwaliteit: De Kindle Oasis (2020)

Waarom zou je dit product moeten kopen? Je hebt al een bibliotheek vol met Kindle e-boeken, je gebruikt e-reader voor audioboeken of je houdt gewoon van de functie WhisperSync.

Het is waterdicht, heeft knoppen waarmee je de bladzijde kunt omslaan, evenals een in kleur instelbaar licht aan de voorkant. Het is bijna perfect.

Voor wie is het bedoeld? De serieuze lezer, die zwaar heeft geïnvesteerd in het ecosysteem van Amazon.

Waarom we voor de Kindle Oasis van Amazon (2020) kozen?

De nieuwste Kindle Oasis van Amazon (2020) is een kleine herziening van het model, dat in 2017 uitkwam. Het is momenteel de beste Kindle, die er beschikbaar is, maar het is ook meteen de duurste. Maar wat maakt het zo’n geweldig apparaat? Met een prachtig 7” display, een pixeldichtheid van 300 pixels per inch en goed geplaatste navigatieknoppen, steekt de Kindle Oasis met het uitstekende ontwerp met kop en schouders boven de rest uit.

Amazon beweert dat de Kindle Oasis na één keer opladen tot wel zes weken kan meegaan, maar ik denk dat je hem waarschijnlijk na een week of twee wel eens moet opladen (afhankelijk van je instellingen). Het is voor de meeste mensen nog steeds meer dan goed genoeg en het is, gezien hoe dun het apparaat is, indrukwekkend dat het zo lang meegaat. Er zijn ook ingebouwde omgevingslicht sensoren, die zich aanpassen aan jouw omgeving, zodat je het scherm niet constant hoeft te veranderen.

E-boeken zijn behoorlijk licht, dus de interne opslag is over het algemeen niet zo belangrijk voor een e-reader. Dit is natuurlijk bij een tablet of een smartphone wel anders. De Kindle Oasis biedt 8GB opslag, wat genoeg is voor duizenden boeken, maar er is ook een optie van 32GB, die misschien de voorkeur heeft voor diegenen, die graag luisteren naar audioboeken van Audible via Bluetooth-oordopjes. Het is ook mogelijk om bibliotheekboeken op je Kindle te zetten. Overdrive heeft een eenvoudige interface waarmee je, zonder in te hoeven pluggen, e-boeken via het internet naar je Kindle kunt sturen. Je kunt via een functie, genaamd X-Ray, ook passages uit je favoriete boeken markeren en deze delen op social media, de betekenis van woorden opzoeken en de context voor fictieve en niet-fictieve personages krijgen, plaatsen, instellingen en meer.

Wat de nieuwe functies betreft, heeft de Kindle Oasis 2020 verstelbaar voorlicht. De kleurtint van het scherm kan ‘s avonds naar warmere tinten verschuiven, waardoor het voor de ogen gemakkelijker wordt om te blijven lezen en je wordt tegen blauw licht beschermd. Er is ook IPX8 waterbestendigheid, wat betekent dat het beschermd is tegen onderdompeling tot maximaal 2 meter diepte in zoet water.

Helaas accepteert het nog steeds alleen bepaalde e-boek formats. Je kunt EPUB-bestanden lezen, maar het vereist dan wel wat handmatig werk. Hoe dan ook, het is onze favoriete Kindle en degene die je moet kopen als je het niet erg vindt om wat extra geld voor deze e-reader neer te tellen.


Wat is Kindle?

Kindle is de lijn van e-readers van Amazon en is in 2007 voor het eerst op de markt verschenen. In de loop der jaren introduceerde Amazon nieuwe soorten Kindle-apparaten, van de basis Kindle tot de Kindle Oasis, dat de nieuwste functies zoals waterbestendigheid heeft.

Amazon heeft ook een serie tablets gelanceerd onder de merknaam Kindle Fire, wat verwarrend kan zijn omdat ze geen e-readers maar op Android gebaseerde tablets zijn. Deze branding wordt niet meer gebruikt omdat de tablets van Amazon de “Kindle” hebben laten dalen en nu op basis van de schermgrootte Fire 7 of Fire HD 8 worden genoemd.

Wat is een Nook?

Nook is een e-reader van Barnes & Noble, een grote Amerikaanse boekenwinkel. Net als Amazon heeft het bedrijf ook een lijn Nook-tablets, die op Android draaien, maar de Nook werd oorspronkelijk gelanceerd als een e-reader met een elektronisch papieren scherm.

Welk format gebruiken e-readers?

Eén van de meest irritante dingen aan e-boeken is dat er veel bestandstypen zijn en dat bepaalde e-readers bepaalde formats niet ondersteunen. Hier volgt een overzicht van welke e-readers welke formats ondersteunen.

Kindle

AZW3AZWTXT
PDFMOBI RTF
HTMLEPUBDOC/DOCX

HTML-, DOC-, DOCX-, JPEG-, GIF-, PNG-, EPUB- en BMP-bestanden worden alleen ondersteund door conversie. Amazon heeft gratis downloadbare software genaamd Kindle Previewer, die je kunt gebruiken om deze bestanden te uploaden en om te zetten in een leesbaar format op je Kindle. Je moet je Kindle handmatig op een computer aansluiten om ze over te kunnen zetten.

Kobo

EPUBEPUB3PDFMOBI
JPEGGIFPNGBMP
TIFFTXTHTMLRTF
CBZCBR

Kindle-bestanden en Apple iBooks worden niet ondersteund, maar Kobo ondersteunt wel de meeste bestand formats voor elke e-reader.

Wat is het verschil tussen een tablet en een e-reader?

Een tablet lijkt op een smartphone maar is dan groter. Je krijgt een touchscreen in kleur met een hoge verversingssnelheid. Je kunt games spelen, films en tv-shows bekijken en je kunt erop werken. E-readers zijn beperkt tot het lezen, omdat het elektronische papieren display een lage verversingssnelheid heeft. De schermen zien eruit als papier, waardoor ze ideaal zijn voor het lezen van boeken, kranten of tijdschriften.

Hoe krijg ik boeken op een e-reader?

Of je nu een Kindle van Amazon of een Kobo van Rakuten hebt, de meeste e-readers hebben een respectieve winkel, die toegankelijk is via het apparaat en waar je boeken en meer kunt kopen. Je kunt ook content op een computer kopen en het bestand overbrengen naar de e-reader door het fysiek met een kabel te verbinden.

Laat een reactie achter